Nästa artikel
Video: Så hanterar självkörande Teslan snö
Nyheter

Video: Så hanterar självkörande Teslan snö

Publicerad 9 december 2022 (uppdaterad 9 december 2022)
En Teslaägare med tillgång till FSD Beta-funktionen visar hur bilen klarar jobbpendlingen – i snö och 20 minusgrader.

En vanlig fråga i diskussioner om självkörande bilar är hur de ska klara vinterväglag, när snön yr i luften, vägmarkeringarna är osynliga och underlaget är halt.

I en video från Youtubern ColdEnvy får vi svaret. Han är en av den växande grupp Teslaförare i Nordamerika som har tillgång till det så kallade FSD Beta-programmet, där företagets mjukvara för total autonomi testas av ägarna ute i verklig trafik.

I videon får vi åka med under hans morgonpendling till jobbet i Calgary i norra Kanada. Det är 20 minusgrader och har snöat under natten, så vägarna är mer eller mindre snötäckta.

Bilen, en Tesla Model 3 utrustad med den senaste FSD-mjukvaran, gör trots det ett förvånansvärt bra jobb med att hitta rätt position på vägen. När filmarkeringarna inte syns verkar mjukvaran i stället ta hjälp av andra visuella markörer, och andra bilar, för att orientera sig.

Trots det blir det snabbt tydligt att bilen inte hade klarat resan på egen hand under de här omständigheterna. Den verkar stundtals tappa orienteringen och i kurvorna är bilen inte helt förberedd på det hala underlaget – den kör för fort, tappar greppet och föraren får vid flera tillfällen gå in och ta över körningen. ColdEnvy litar aldrig riktigt på bilen, utan är alltid redo att korrigera eventuella misstag.

Se hela videon här nedan.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (7)

  • 10 december 2022 Pi skrev: N-iklas - då får…
  • 10 december 2022 Videon inspirerar kanske…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.