Nästa artikel
Miljözonen i Stockholm skärps – omfattar 460 000 bilar
Nyheter

Miljözonen i Stockholm skärps – omfattar 460 000 bilar

Publicerad 30 juni 2022
Från och med den 1 juli är det inte längre tillåtet att åka med en äldre dieselbil på Hornsgatan i Stockholm.

Miljözonen som finns på Södermalm i Stockholm innebär att äldre bilar som inte klarar Euro 5-utsläppskraven stängs ute. Miljözonen infördes i januari 2020 och omfattar Hornsgatan mellan Hornstull och Slussen.

Nu skärps miljözonen. Sedan den 1 juli måste dieselbilar som körs på Hornsgatan uppfylla Euro 6-utsläppskraven som infördes 2014. De bilar som bara uppfyller Euro 5 som infördes 2009 blir därmed förbjudna. Det gäller även hybrider och laddhybrider med dieselmotor.

Totalt finns drygt 461 000 dieselbilar i trafik på svenska vägar som är godkända enligt Euro 5-utsläppsreglerna och som omfattas av det nya kravet, enligt Transportstyrelsen, och 69 000 av dem är registrerade i Stockholm.

Tanken med miljözonerna är att förbättra luftkvaliteten i stadsmiljön. Men kritiken har varit hård och miljözonen har hittills inte utökats till att omfatta ett större område. Polisen har tidigare sagt att det inte finns resurser att jaga ”miljözonsfuskare”. Vissa bilar omfattas inte av kraven, som exempelvis polisbilar, ambulanser, läkare, sjuktransporter och veteranbilar.

Så funkar miljözonerna
  • Klass 1: Grundregeln är att tunga lastbilar och tunga bussar över 3,5 ton får köra in i miljözonen sex år från första registrering, borträknat det innevarande året. Klass 1 omfattar inte personbilar.
  • Klass 2: För att få köra i miljözon klass 2 måste bensin- och dieselbilar uppfylla utsläppskraven enligt Euro 5 eller 6. Från och med 1 juli 2022 måste alla dieselbilar i zonen uppfylla Euro 6-normen.
  • Klass 3: Här får endast elbilar, bränslecellsbilar och gasbilar som uppfyller Euro 6 köra. När det gäller tunga fordon får även laddhybrider köra om de uppfyller utsläppskraven för Euro 6.
Kolla om bilen är godkänd

Du kan ta reda på om din bil är godkänd för miljözon klass 2 på Transportstyrelsens sajt. Knappa in ditt registreringsnummer och klicka på fliken ”Teknisk data” och sedan ”Motor och miljö”. Där står vilken utsläppsklass bilen har.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 1 juli 2022 Numera har Stockholms hamnar…
  • 1 juli 2022 Hornsgatan börjar några…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.