Bild
Nästa artikel
Nu kan BMW:s laddhybrider känna av svenska miljözoner

Nu kan BMW:s laddhybrider känna av svenska miljözoner

Nyheter

BMW:s nya finess stänger av förbränningsmotorn och går över till eldrift automatiskt.

Nya laddhybrider från BMW har en finess som kallas eDrive-zoner, och som innebär att bilen själv känner av när den närmar sig en miljözon. Då kan den stänga av förbränningsmotorn och gå över till eldrift.

eDrive-zonerna fungerar nu även i de miljözoner som ska införas i Sverige, meddelar BMW. Det gäller miljözoner för lågutsläppsbilar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Bilen går över till eldrift om batteriet har tillräcklig laddnivå, och om föraren knappat in ett resmål innanför miljözonen i navigationssystemet kan bilen se till att batteriet är tillräckligt laddat innan föraren kör in i miljözonen.

– Många som kör laddbara bilar i dag tänker inte på att slå om till helt elektrisk körning när de kommer in i redan trafiktäta miljöer. Med denna nya lösning hjälper vi nu genast tusentals svenskar att köra mer hållbart, säger Carl Lindwall, specialist på e-mobilitet på BMW Group Sverige.

Tekniken som används kallas geofencing och innebär att bilens GPS håller koll på var den befinner sig samt var miljözonsområdena är. Funktionen finns i 3 000 BMW-laddhybrider som rullar på svenska vägar.

För att systemet ska fungera måste bilen ha version 7.0 av BMW:s operativsystem. eDrive-zonerna finns i BMW 330e, 530e, 545e, 745e och X5 xDrive45e. Fler modeller följer senare.

Läs också: BMW stoppar laddhybriderna – batteriet kan kortslutas

Här är de svenska miljözonerna som är på gång att införas

• I Stockholm följer zonen i stora drag vägtullarna, med undantag för exempelvis västra Kungsholmen, Essingeöarna och Norra Djurgården.

• I Göteborg sträcker sig zonen från södra Hisingen över Älvsborgsbron och Götaälvbron ner till södra Mölndal.

• I Malmö följer zonen Inre ringvägen, Annetorpsvägen, Limhamnsvägen bort mot Slussen och Sallerupsvägen.

• I Uppsala sträcker sig zonen mellan Luthagsesplanaden, Engelska parken, Strandbogatan och Väderkvarnsgatan.

Taggar: Nyheter, BMW

Kommentarer

#1
2020-10-08 20:46

Bra där!

#2
2020-10-09 16:33

Dom kan i Bayern!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.