Nästa artikel
Nu kan BMW:s laddhybrider känna av svenska miljözoner
Nyheter

Nu kan BMW:s laddhybrider känna av svenska miljözoner

Publicerad 8 oktober 2020 (uppdaterad 11 oktober 2023)
BMW:s nya finess stänger av förbränningsmotorn och går över till eldrift automatiskt.

Nya laddhybrider från BMW har en finess som kallas eDrive-zoner, och som innebär att bilen själv känner av när den närmar sig en miljözon. Då kan den stänga av förbränningsmotorn och gå över till eldrift.

eDrive-zonerna fungerar nu även i de miljözoner som ska införas i Sverige, meddelar BMW. Det gäller miljözoner för lågutsläppsbilar i Stockholm, Göteborg, Malmö och Uppsala.

Bilen går över till eldrift om batteriet har tillräcklig laddnivå, och om föraren knappat in ett resmål innanför miljözonen i navigationssystemet kan bilen se till att batteriet är tillräckligt laddat innan föraren kör in i miljözonen.

– Många som kör laddbara bilar i dag tänker inte på att slå om till helt elektrisk körning när de kommer in i redan trafiktäta miljöer. Med denna nya lösning hjälper vi nu genast tusentals svenskar att köra mer hållbart, säger Carl Lindwall, specialist på e-mobilitet på BMW Group Sverige.

Tekniken som används kallas geofencing och innebär att bilens GPS håller koll på var den befinner sig samt var miljözonsområdena är. Funktionen finns i 3 000 BMW-laddhybrider som rullar på svenska vägar.

För att systemet ska fungera måste bilen ha version 7.0 av BMW:s operativsystem. eDrive-zonerna finns i BMW 330e, 530e, 545e, 745e och X5 xDrive45e. Fler modeller följer senare.

Läs också: BMW stoppar laddhybriderna – batteriet kan kortslutas

Här är de svenska miljözonerna som är på gång att införas

• I Stockholm följer zonen i stora drag vägtullarna, med undantag för exempelvis västra Kungsholmen, Essingeöarna och Norra Djurgården.

• I Göteborg sträcker sig zonen från södra Hisingen över Älvsborgsbron och Götaälvbron ner till södra Mölndal.

• I Malmö följer zonen Inre ringvägen, Annetorpsvägen, Limhamnsvägen bort mot Slussen och Sallerupsvägen.

• I Uppsala sträcker sig zonen mellan Luthagsesplanaden, Engelska parken, Strandbogatan och Väderkvarnsgatan.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#2 • Uppdaterat: 2020-10-09 16:33
Carl Trefalt

Dom kan i Bayern!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.