Nästa artikel
Miljöpartiet vill fasa ut nya bensin- och dieselbilar 2025
Nyheter

Miljöpartiet vill fasa ut nya bensin- och dieselbilar 2025

Publicerad 12 oktober 2021
I en ny klimatplan lanserar Miljöpartiet flera idéer som ska sänka utsläppen och som påverkar bilägarna.

Miljöpartiet har lanserat en satsning som är tänkt att snabba på omställningen mot lägre utsläpp. Målet är nollutsläpp 2035, alltså om 14 år.

– Vi har presenterat klimatmål som ligger i linje med forskningen, lagstiftning som tar oss dit, statliga stöd som möjliggör omställningen och åtgärder som hjälper folk i sin vardag, säger språkröret Per Bolund (MP).

Mindre trafik

De senaste tio åren har utsläppen från inrikes transporter minskat med knappt 17 procent, till stor del på grund av effektivare bilar och mer biodrivmedel. Enligt Miljöpartiet kan utsläppen sänkas snabbare om trafiken minskar, men Trafikverket räknar istället med att trafiken kommer öka kraftigt de kommande åren.

”Det måste därför bli dyrt att resa på sätt som bidrar till att förstöra klimatet och enkelt att resa på sätt som inte gör det, när det är praktiskt möjligt”, står det i klimatplanen.

Satsningarna presenterades av språkrören Per Bolund och Märta Stenevi på en pressträff under måndagen.

Plan för snabbladdare

Miljöpartiet vill även införa så kallad geofencing-teknik för att se till att bilisterna följer hastighetsgränserna och bestämmelserna för miljözoner, ta bort subventioner för parkeringsplatser och höja trängselskatten i städerna.

På elbilssidan vill Miljöpartiet se en nationell plan för hur nätverket med snabbladdare för elbilar ska byggas ut, att försäljningen av nya bensin- och dieselbilar förbjuds från 2025, att de sista fossila bränslena slutar säljas 2030 och återigen skärpa straffskatten för de smutsigaste bilarna i bonus-malus-systemet.

Under söndagen deltog Per Bolund i en SVT:s partiledardebatt. Där uppmärksammades han för att uppge felaktiga siffror gällande elbilar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (36)

  • 18 oktober 2021 Ja det står mer eller mindre…
  • 18 oktober 2021 A.L skrev: Jag vill att…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.