Nästa artikel
Mercedes-AMG fasar ut V8-motorn
Nyheter

Mercedes-AMG fasar ut V8-motorn

Publicerad 2022-06-01 13:15
En ny specialversion blir sista skriket för Mercedes-AMG:s klassiska V8-motor i E-klassen.

Det dröjer inte alltför länge innan Mercedes E-klass ska visas upp i en ny generation. Den viktiga modellen förväntas få en hel del ny teknik och en laddhybridversion med längre elräckvidd.

Även AMG-versionerna ska därmed ersättas, och nu presenteras en så kallad Final Edition-version av Mercedes-AMG E63 S 4Matic+, både i sedan- och kombiutförande.

Det intressanta är att modellen innebär slutet för den här modellserien och även för V8-motorn med dubbla turbo som funnits i flera AMG-modeller genom åren. Precis som med AMG-versionen av nya C-klass ska Mercedes byta ut den mot en mindre bensinmotor plus hybriddrift. Tanken med den nya drivlinan är förstås att sänka utsläppen, och det kan behövas: Mercedes-AMG E63 drar minst 12,3 l/100 km. Men det återstår att se om ljudet blir lika maffigt.

Final Edition-versionen märks ut på den mattgrå lackfärgen, blanksvarta 20-tumsfälgar, nya sportstolar med gula kontrastsömmar och mittkonsol i kolfiber. Motorn behålls oförändrad med sina 612 hästkrafter och 850 Nm. 0–100 km/tim går på 3,2 sekunder. Totalt ska 999 exemplar byggas.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.