Nästa artikel
Mercedes C-klass skippar både stora motorer och eldrift
Nyheter

Mercedes C-klass skippar både stora motorer och eldrift

Publicerad 18 februari 2021
Nu är det slutkört för V6- och V8-motorer i Mercedes C-klass. Den nya generationen kommer inte heller med eldrift, avslöjar chefsingenjören.

Det verkar stå klart åt vilket håll Mercedes sneglat när helt nya generationen C-klass presenteras i nästa vecka. Den kommer nämligen enbart med fyrcylindriga motorer – både de sex- och åttacylindriga alternativen har skalats bort.

I en intervju med Automotive News förklarar chefsingenjören Christian Früh hur utvecklingsavdelningen tänkt.

– Med den raka sexcylindriga motorn hade fronten behövt vara fem centimeter längre, för att inte tala om den högre vikten på framaxeln som påverkar kördynamiken. Prestandamässigt har vi mer än väl kompenserat för skillnaden mellan fyr- och sexcylindriga motorer med laddhybriderna. Förutom en skillnad i gångkultur är dessa motorer betydligt effektivare, säger han.

Den som väntar på en eldriven C-klass får vänta länge

Den som går och väntar på en eldriven version av Mercedes C-klass får dock vänta länge, trots att både Tesla Model 3 och kommande BMW i4 spelar i samma klass.

– Den nuvarande MRA-plattformen kan inte elektrifieras på något enkelt sätt. Vi hade kunnat packa in batterier i golvet, använda större hjul och höja bilen, men det hade förstört C-klassens DNA, säger Christian Früh.

Han betonar att Mercedes har flera nya elbilsmodeller på gång som bygger på elbilsplattforman EVA.

– Den är perfekt för E-klass och S-klass men tyvärr fungerar den inte sett till dimensioner och budget för C-klass.

Någon luftfjädring blir det inte heller i den kommande modellen, men däremot kommer ett något upphöjt ”crossoverchassi”. Förmodligen kallas modellen All-Terrain och utmanar Volvo V60 Cross Country.

Sedan tidigare står det klart att laddhybridversionerna av C-klass kommer få upp emot tio mils elräckvidd, vilket är betydligt längre än konkurrenterna.

Läs också: Avslöjat: Laddhybriderna får elräckvidd på tio mil

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.