
Provkörning: Mercedes E300de (2020)
E-klass kombi är Mercedes storsäljare i Sverige, även som laddhybrid. Fyra år efter premiären är det nu dags för ett ansiktslyft men den olyckliga batteriplaceringen blir kvar.
I Mercedes värld är allt logiskt och väl genomtänkt, det vill säga innan E-klass lanserades som laddhybrid. Märkets modellcykler har en tydlig gång – en helt ny generation, med omgjord bottenplatta och kaross, lanseras vart sjunde år. Däremellan får modellen ett ansiktslyft efter fyra år.
Nuvarande Mercedes E-klass (213) introducerades 2016 och har nu kommit halvvägs. En mer genomtänkt placering av laddhybridens batteri kommer tyvärr inte förrän 2023 då nästa generation presenteras.
Att flytta ner batteripaketet under baksätet, som många kombikonkurrenter löst redan från start, blir en alltför kostsam omställning av produktionen enligt Mercedes.
Laddhybriden behåller även laddluckans placering i vänstra hörnet på bakre stötfångaren. En svåråtkomlig och smutsig plats på bilen som i sämsta fall gör att du måste backa in för att laddsladden ska räcka hela vägen bak.
Den AMG-inspirerade fronten är det som definitivt avslöjar ansiktslyfta E-klass.
När de dyraste AMG-modellerna nu har fått Panamericana-grillen från tvåsitsiga AMG GT ges E-klass möjlighet att prydas av en mer AMG-specifik grill. För den som vill ligga steget före erbjuder tyska stylingbutiker samtliga varianter för den händige.
Plus: Föredömlig komfort för samtliga passagerare, klassledande förarmiljö.
Minus: Batteriets placering stjäl viktigt lastutrymme. Begränsad räckvidd på el.
Ett annat AMG-attribut som har flyttat nedåt i modellprogrammet är motorhuvens markanta ”power domes”. Rundade huvpressningar för ett mer kraftfullt utseende.
Till skillnad från kombin har sedanmodellen fått ett helt nytt bakparti med delade baklyktor. Båda modellernas bakljus har samtidigt blivit av med sin glittrande ”star dust”-design och har nu två markanta rader med fyrkantiga LED-ljus.
Med 14 miljoner byggda bilar sedan 1946 är E-klass Mercedes mest tillverkade bilmodell. Majoriteten av tillverkningen sker i Stuttgart-fabriken medan coupé- och cabrioletmodellen sätts ihop i Bremen. Globalt är marknaden på väg bort från traditionella kombi- och sedanmodeller men i Sverige är det fortfarande E-klass som driver försäljningen före C-klass.
En liten men viktig detalj för entusiaster är stjärnan på huven som nu är borttagen på svenska marknaden. Endast två procent valde till detta klassiska huvemblem som fortfarande går att beställa i Tyskland.

Även HVO-versionen, populär taximodell, av E220d med 163 hk har tagits bort ur modellprogrammet. I stället prioriteras ett utökat modellprogram av laddhybrider med fyrhjulsdrift och plastinklädda modellen All-Terrain. Fyrhjulsdrift erbjuds nu på samtliga modeller utom laddhybriden E300e Kombi.
Provkörda E300de 4Matic är, som vi konstaterar varje gång vi kör en E-klass, en mycket kompetent reskamrat. Ljudnivån i kupén är behagligt låg redan med förbränningsmotor och med eldrift blir det ännu tystare. Precis som tidigare levererar dieselmotorn, längsmonterad med en slagvolym på två liter, 194 hästkrafter och ett vridmoment på 400 Nm vilket ger en systemeffekt på 306 hk och 700 Nm tillsammans med elmotorn.
Batteripaketet behåller sin effekt på 13,5 kWh vilket ger en räckvidd på 4,7 mil enligt WLTP.
Samspelet mellan dieselmotor, elmotor och den nioväxlade automatlådan är oklanderligt och passerar näst intill obemärkt. Fjädringskomfort och styrkänsla är intakt trots batteripaketets extravikt på totalt 140 kilo.
Bortsett från laddhybridens olyckliga batteriplacering är Mercedes storkombi en tiopoängare. För de som väljer E220d rullar bollen dock enkelt in i mål.
Pris, från kr: 578 900.
Svensk lansering: Säljs nu.
Mått, cm: L 493/B 185/H 148.
Bagagevolym, l: 480.
Tjänstevikt, kg: 2 210.
Motor: Längsmonterad fyrcylindrig direktinsprutad dieselmotor med turbo samt elmotor. Max effekt (diesel) 194 hk (143 kW), max vridmoment (diesel) 400 Nm vid 1 600–2 800 v/min. Max effekt (el) 122 hk (90 kW). Max systemeffekt 306 hk (225 kW) samt 700 Nm.
Kraftöverföring: Bakhjulsdrift, niostegad automatlåda.
Prestanda: Toppfart 250 km/tim (kombinerad drift), 130 km/tim (elektrisk drift). Acceleration 0–100 km/tim på 5,9 s.
Deklarerad förbrukning:
1,6 l/100 km, CO2-utsläpp: 41 g/km.
Konkurrenter: Volkswagen Passat GTE, Kia Optima PHEV, Mitsubishi Outlander PHEV, Volvo V90 T8, BMW 530e Touring, Audi A6 Avant TFSI e.


Läs mer om:
Redan registrerad? Logga in för att fortsätta läsa.
Logga inÄr du tidningsprenumerant? Skapa din digitala inloggning.
Registrera
Det här är en del av vårt premium-innehåll. För att läsa vidare behöver du starta en prenumeration eller logga in ifall du redan har ett konto.
✅ Tillgång till alla artiklar ✅ Digital tidning ingår ✅ Exklusivt nyhetsbrev
Kommentarer
Kära Sverigevänner denna ser riktigt trevlig ut. Gillar att den är tysk med.
Skräp jarl Karlsson, du är bländad av stjärnan.
Utsläppen lär bli högre.
Vibrerande traktormotor i en hybrid, nej tack! Vad är Nox-utsläppen i verklig trafik tro och hur håller dieselmotorn värmen på vintern? Många obesvarade frågor i detta test