Bild
Nästa artikel

Kris för Ford & GM - påverkar Volvo & Saab

Nyheter

Finanskrisen slår hårt mot bilindustrin. Både General Motors och Ford går på knäna. Nu talas det om en ekonomisk krasch i motorstaden Detroit - som kan påverka både Saab och Volvo.

- Både GM och Ford är på väg mot att tömma kassorna totalt. Det finns olika bedömningar om att de någon till början av sommaren har helt slut på pengar och då hamnar de i total likvidation, konkurs. Då är frågan vad som händer med de delar som finns och går bra, säger Christer Karlsson, professor i industriell ekonomi i Köpenhamn, till Sveriges Radio.

Både Ford och General Motors värde rasar på den amerikanska börsen. Konsumenterna har vänt biljättarna ryggen och företagen har tappat omkring 50-60 procent i börsvärde - bara i oktober. Nu kan det bli aktuellt med försäljningar av bilmärken för att jättarna ska överleva.

- Ja, uppdelning, avknoppning, övertagande av de fräscha delarna av någon annan, att låta företaget gå i konkurs, att man säljer ut, skaffar nytt kapital eller låter en konkursförvaltare få skaffa kapital till de friska delarna. Någonting sådant måste hända, för nu är det allt klarare att de här amerikanska moderbolagen till de svenska bolagen inte kommer att klara sig. Det går helt enkelt inte att vända om så mycket på så kort tid, säger Christer Karlsson.

Den amerikanska krisen påverkar både Volvo och Saab i allra högsta grad.

- Ford Europa går bra och GM Europa, det vill säga Opel, går rätt så bra. Då delar ju Saab ödet med GM Europa och Volvo med Ford Europa. Då är frågan vem som ska gå in och ta över och om man kan få någon som köper ut de här delarna. Men det mesta pekar nu mot att både Saab och Volvo behöver nya ägare innan sommaren.


Christer Karlsson anser alltså att det är så krisartat att stora förändringar kan ske för både Volvo och Saab.

- Ja, det är det. Men det lustiga är att de europeiska delarna går bra, det är de amerikanska delarna som går så förfärligt dåligt. Dessutom går det inte så dåligt för till exempel GM i Asien, men de är så stora så att det leder till en finansiell kollaps för de svenska bolagens ägarbolag.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Allting har sitt slut
2008-10-12 18:35

Detta är nog början till slutet för både Volvo och Saab. Nu har verkligheten kommit i kapp dem. Med all sin konstgjorda bilförsäljning. Skulle haft ändrat sina modell program för länge sedan

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.