Bild
Nästa artikel
Nyheter

GM jagar samarbete - med Ford & Chrysler?

Publicerad 13 oktober 2008 (uppdaterad 21 september 2010)
De amerikanska biljättarna är skakade. Nu kan det bli aktuellt med en större sammanslagning. Enligt New York Times har General Motors förhandlat med både Chrysler och Ford om ett sammangående.
- Utan att kommentera detta speciella rykte, säger vi som vi brukar, att GM-ledningen har regelbundna samtal med andra biltillverkare för att utröna om det finns möjligheter till ömsesidiga vinster", säger General Motors talesman Tony Cervone.

I fredags rapporterade flera amerikanska medier att Chrysler förhandlar med General Motors om en sammanslagning. Nu kommer fler sensationella uppgifter. Enligt källor till New York Times har GM även förhandlat med Ford om ett sammangående.

Enligt uppgifterna ska GM och Ford ha förhandlat sedan juli, även om samtalen strandat i september. Då ska företagsledningarna ha kommit överrens om att det var bättre att inte samarbeta för tillfället.

- Det enda vi kan säga är att vi är övertygade om att vår bästa möjlighet är att fortsätta integrera Ford och våra globala tillgångar, säger Fords talesman Mark Truby, och har i övrigt inga kommentarer till uppgifterna.

Förhandlingarna mellan GM och Ford ser alltså ut att vara avslutade. Men samtalen mellan GM och Chrysler ska fortfarande leva. De båda företagen är förtegna om förhandlingarna - men vid Chrysler ses ett samarbete som en möjlighet.

- Som vi tidigare har sagt, vårt företag söker efter ett antal potentiella globala samarbetspartners som kan öka möjligheterna till att växa globalt, säger Chryslers talesman Lori McTavish och fortsätter:

- Men utöver de samarbeten som redan har presenterats har Chrysler inte slutit några fler avtal och har inga övriga kommentarer just nu.

Återstår att se om det blir en större sammanslagning i USA.

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.