Bild
Nästa artikel

Het bildebatt i USA - McCain kritiseras

Nyheter

Bilindustrin är ett hett debattämne i USA. Och nu tar sig ämnet hela vägen till presidentvalet. John McCain kritiseras - för att han äger utländska bilar.

- Köp amerikanskt kan inte bara vara en slogan som John McCain använder när han är i Michigan, säger Ron Gettelfinger, ordförande i det amerikanska bilfacket United Auto Workers, UAW, till Detroit News.

John McCain har stolt konstaterat att han endast använder amerikanska bilar. "Köp amerikanskt" har blivit en slogan för den republikanske presidentkandidaten.

Men nu anklagas John McCain för att han endast använder "Köp amerikanskt" för att locka väljare i Michigan - där stora delar av den amerikanska bilindustrin har sitt hem.

I tidningen Newsweek avslöjas det att John McCain och hans fru Cindy äger 13 bilar - vilket inkluderar en Lexus, en Honda och en Volkswagen. Avslöjandet backas upp att registreringsbevis och uppgifterna får fackförbundet UAW att rasa.

- Vi kommer att gå fullt ut för att se till att dessa uppgifter når ut till våra medlemmar och till allmänheten, säger Ron Gettelfinger.

John McCains svar på UAW:s uttalande kommer omedelbart.

- John McCain är en stolt Cadillac-ägare och allt det här är ett medvetet försök att distrahera väljarna, säger McCains taleskvinna Sarah Lenti.

Den demokratiske presidentkandidaten Barack Obama äger endast en bil, en Ford Escape hybrid. Återstår att se om detta får någon inverkan på det stundande valet.
Taggar: Nyheter

Kommentarer

#1
Frederik
2008-09-23 21:46

Verkar som herr McCain i sin ensamhet har gjort en bra insats att främja amerikanskt bilproduktion. Roligt att se hur man kritiseras i våra olika kulturer, här i Sverige skulle man kritisera mannen för att han HAR bilar (mer än en).

Nästa skandal: Obama flyger 13 ggr. för mycket och det ganska ofta med icke-amerikanska flygplan??

#1
Pär G
2008-09-23 23:04

Just denna typ av protektionism som sa dom i den misär dom är i nu. Protektionism leder till bilar som endast är snäppet bättre än de som prodeceras under planekonomi. Skulle hellre åka trabant än pickup.

#1
Roland K
2008-09-24 10:08

Jag vet inte om jag har läst rätt, men jag uppfattar det som att han kritiseras för att äga tre icke-amerikanska bilar. Alltså tre av totalt tretton bilar.
Men de tio amerikanska(?) som han äger då, räcker inte det?
Ibland är amerikaner märkliga. Istället för att kritisera, vore det väl bättre att tillverka bättre bilar. Det är väl nästan bara amerikaner som köper amerikanska bilar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.