Nästa artikel
Fartkameror ska registrera alla bilar
Nyheter

Fartkameror ska registrera alla bilar

Publicerad 31 maj 2011 (uppdaterad 31 maj 2011)
Polisen vill ha extra ögon längs landets vägar. Därför planerar man att låta fartkameror registrera alla bilister som passerar.

Dagens automatiska trafikkontroll med fartkameror, ATK, kan redan i år kompletteras med vad polisen kallar ANPR, Automatic Number Plate Recognition.

Det innebär att landets 1 077 fasta och 25 mobila fartkameror anpassas för att registrera samtliga registreringsskyltar, inte bara de bilar som kör mer än sex kilometer i timmen över hastighetsgränsen, som i dag.

Motormännens riksförbund presenterar uppgifterna om polisens planer i tidningen Motor.

Avslöjar inte bara fortkörare
Med ANPR hoppas polisen kunna effektivisera trafiksäkerhetsarbetet. Om systemet ansluts till vägtrafikregistret kan obeskattade, oförsäkrade och efterlysta fordon avslöjas. De bilister som mist sitt körkort kan också upptäckas om systemet kopplas till körkortsregistret.

Enligt Rikspolisstyrelsen kan ANPR vara i drift tidigast i slutet av 2011.
 
Diskutera: Vad tycker du om polisens planer?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-05-31 09:05
JOCA_1

Välkommen, du sköna nya värld!
Låna ingen annan persons bil - låna aldrig ut din bil. Det kan ju vara att den som lånar ut bilen har något problem, eller att den du lånar bilen till utnyttjar dig för att köra runt i en oregistrerad bil. Fin grund för en ny marknad, svartlån av bilen till en rimlig summa för att undkomma övervakningen.

Har myndigheterna fått fullständigt spel? Antagligen. Kommer vi att acceptera det? Antagligen, eftersom vi inte begriper vidden av den övervakningsstat som håller på att rullas ut. Vi tycker, lite naivt, att om man har "rent mjöl i påsen" har man inget att frukta.

Allvarligt talat, hur länge ska du som medborgare stå ut med detta?

#2 • Uppdaterat: 2011-05-31 09:07
mr orange

Hoppas detta är ett sent april-skämt!?!
För är det på riktigt ger det rejäla 1984-vibbar - huva.
:(

Varför kan inte polisen helt enkelt ställa sig vid vägkanten och skjuta alla som passerar istället - då kommer definitivt alla brottslighet utförd av de brottslingar som passerar upphöra.

#3 • Uppdaterat: 2011-05-31 09:30
zant

Jättebra förslag. så länge det används till dom sakerna som föreslås.
Är ju jättebra att ha mer koll på oseriösa bilister.

Så länge man själv betalar sin fordonsskatt, försäkring, inte kör runt med avställd bil lr utan körkort så har man ju inget att oroa sig över.

#4 • Uppdaterat: 2011-05-31 09:46
KaptenOberkommando

JOCA_1, helt riktigt! Övervakningsstaten rullar ut sig. Fy fan. Och som du skriver: "Vi tycker, lite naivt, att om man har "rent mjöl i påsen" har man inget att frukta." Alltför många resonerar så här - utan minsta tanke på vad som håller på att hända.
Och som ett brev på posten kommer zant och skriver just "Så länge man själv betalar sin fordonsskatt, försäkring, inte kör runt med avställd bil lr utan körkort så har man ju inget att oroa sig över." Detta är statens absolut bästa medborgare - de som resonerar just som zant. Det är tack vare dessa flata människor som vi kartläggs in på toalettstolen.

#5 • Uppdaterat: 2011-05-31 09:53
argotik

Om detta genomförs, så är det bara att hoppas att Sveriges jägare gör sitt bästa för en lyckad jakt!
Detta har naturligtvis varit avsikten från första början. I Storbritanien är det redan genomfört. Kanske skulle en bättre polisutbildning kunna bidra till att vi slipper dessa dumheter! Polisen blir inte bättre av hjälpmedel som förändrar det relativt fria samhälle vi lever i till en stats diktatur!

#6 • Uppdaterat: 2011-05-31 11:34
zant

KaptenOberkommando: Du är inte lite paranoid du.

Jag skrev att sålänge som det används till det dom sagt att det ska användas till, så är det bra.

När dom börjar övervaka och kartlägga _alla_ och inte bara dom som misstänks för brott så kommer jag oxå att protestera.
Men där är vi inte.

Tills dess d når så långt, om ens någon gång, så är det ju jättebra att folk som bryter mot lagarna ute i trafiken sätts dit.

#7 • Uppdaterat: 2011-05-31 11:55
nuppe

Krävs det inte en lagändring för detta?
Möjligheten att sätta upp övervakningskameror är normalt ytterst begränsad i vårt land med anledning av integritetsprincipen.

Men i det här flata landet är det ju helt ok att bära burka och det blir väl räddningen för allt fler som inte vill chavottera offentligt.

#8 • Uppdaterat: 2011-05-31 12:37
Gösta_L

Ett positivt förslag. Allt som kan stävja buset i trafiken tar jag emot med öppna armar.

Vi hederliga laglydig bilister har ju inget att frukta.

De som mot förmodan inte kan se nyttan med detta förslag har sannolikt inte rent mjöl i påsen själva. Därav det stora motståndet, man vill kunna hålla på med sitt "fiffel" i lugn och ro.

Bra att polisen nu kanske får möjlighet att bryta bovarnas rutiner och mönster.

#9 • Uppdaterat: 2011-05-31 13:04
nuppe

Ok, nu har jag kollat och vet lite mer.
Det är tydligen enbart registreringsskylten som ska fotas.

Men hur stämmer då det här: "De bilister som mist sitt körkort kan också upptäckas om systemet kopplas till körkortsregistret."?
Det måste ju betyda att även föraren fotas och då kvarstår mina funderingar från mitt förra inlägg.

Och eftersom Gösta L som vanligt hyllar dumheter så tror jag att det här är klart olagligt för närvarande.

#a • Uppdaterat: 2011-05-31 14:05
Dieter Uhlman

Polisen kan knappast få tillstånd till detta då det strider mot den personliga integriteten. Datainspektion m.fl. kan ha synpunkter på detta; jfr diskussionerna om FRA-lagen, avlyssning mm. Man skall kunna åka ikring i Sverige utan att registreras så länge man är laglig!

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.