Nästa artikel
Var tredje fortkörare fick böter 2010
Nyheter

Var tredje fortkörare fick böter 2010

Publicerad 7 februari 2011 (uppdaterad 7 februari 2011)
233 000 fortkörare fotograferades av fartkameror under 2010. Men endast en tredjedel kunde bötfällas.

Under förra året registrerades 233 000 bilister som körde för fort av landets omkring 1 100 fartkameror. Men bara 77 000 fortkörare – knappt var tredje – kunde bötfällas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Orsaken till bortfallet är problem med identifiering av förarna, som under 2010 försvårades på grund av mycket snöfall och snörök. Andra som inte kunnat bötfällas är bilister som skymt sina ansikten med händer och solskydd, uppger Anders Drugge, chef för kameraövervakningen i trafiken på rikspolisstyrelsen.

– Men det gör egentligen ingenting. Med fartkameror får vi ändå ner hastigheterna på vägarna och antalet olyckor minskar drastiskt, säger han till Göteborgs-Posten.

Anders Drugge menar att fartkamerorna var en viktigt bidragande orsak till det rekordlåga antalet trafikdöda förra året.

Diskutera: Vad tycker du om att bara var tredje fortkörare kunde bötfällas?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-02-08 11:42
Janne Å (ej verifierad)

Det viktiga är egentligen inte bötfällningen utan att farterna dras ned på farliga vägavsnitt. Men utan böter skulle å andra sidan inte någon fartminskning förekomma - så kamera och böter hänger tyvärr ihop.

#2 • Uppdaterat: 2011-02-08 15:23
saabnisse

Så här korkade uttalanden som Anders Drugge gör trodde man bara hörde hemma i Grönköping.
Han glömde att tala om att det är en bråkdel av stolparna som har kameror och att de bara är i drift under väldigt korta tider.
Jag är förvånad att någon överhuvudtaget kan fastna på bild.

Och vad är syftet?
Kör man utan körkort, helpackad eller nerknarkad i en stulen bil är det okej, bara man inte kör fem km för fort förbi kameran.

Ta bort dessa dumheter tillsammans med dess försvarare och se till att vi får ut verksamma länstrafikgrupper med riktiga poliser på våra vägar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.