Bild
Nästa artikel
Var tredje fortkörare fick böter 2010

Var tredje fortkörare fick böter 2010

Nyheter

233 000 fortkörare fotograferades av fartkameror under 2010. Men endast en tredjedel kunde bötfällas.

Under förra året registrerades 233 000 bilister som körde för fort av landets omkring 1 100 fartkameror. Men bara 77 000 fortkörare – knappt var tredje – kunde bötfällas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Orsaken till bortfallet är problem med identifiering av förarna, som under 2010 försvårades på grund av mycket snöfall och snörök. Andra som inte kunnat bötfällas är bilister som skymt sina ansikten med händer och solskydd, uppger Anders Drugge, chef för kameraövervakningen i trafiken på rikspolisstyrelsen.

– Men det gör egentligen ingenting. Med fartkameror får vi ändå ner hastigheterna på vägarna och antalet olyckor minskar drastiskt, säger han till Göteborgs-Posten.

Anders Drugge menar att fartkamerorna var en viktigt bidragande orsak till det rekordlåga antalet trafikdöda förra året.

Diskutera: Vad tycker du om att bara var tredje fortkörare kunde bötfällas?

Taggar: Nyheter,

Kommentarer

#1
Janne Å
2011-02-08 11:42

Det viktiga är egentligen inte bötfällningen utan att farterna dras ned på farliga vägavsnitt. Men utan böter skulle å andra sidan inte någon fartminskning förekomma - så kamera och böter hänger tyvärr ihop.

#2
2011-02-08 15:23

Så här korkade uttalanden som Anders Drugge gör trodde man bara hörde hemma i Grönköping.
Han glömde att tala om att det är en bråkdel av stolparna som har kameror och att de bara är i drift under väldigt korta tider.
Jag är förvånad att någon överhuvudtaget kan fastna på bild.

Och vad är syftet?
Kör man utan körkort, helpackad eller nerknarkad i en stulen bil är det okej, bara man inte kör fem km för fort förbi kameran.

Ta bort dessa dumheter tillsammans med dess försvarare och se till att vi får ut verksamma länstrafikgrupper med riktiga poliser på våra vägar.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.