Nästa artikel
EU väntas förbjuda nya förbränningsbilar 2035
Nyheter

EU väntas förbjuda nya förbränningsbilar 2035

Publicerad 13 maj 2022 (uppdaterad 27 mars 2023)
Med liten marginal har EU-parlamentets miljöutskott röstat igenom ett förbud mot nya bilar med förbränningsmotorer från 2035. Nu ska det förhandlas vidare.

Senast 2035 ska alla nya bilar som säljs inom EU vara eldrivna. Förbränningsbilarna ska alltså fasas ut om 13 år, enligt en omröstning som EU-parlamentets miljöutskott genomförde på onsdagen.

Omröstningen blev jämn: 46 personer röstade för och 40 röstade mot. Två avstod. Därmed är EU-länderna ett steg närmare mot att införa förbränningsförbudet, och på sikt ska även dagens elbilssubventioner fasas ut.

– Med koldioxidstandarder skapar vi klarhet för bilindustrin och stimulerar innovation och investeringar för biltillverkarna. Dessutom blir det billigare för konsumenterna att köpa och köra bilar med nollutsläpp, säger EU-parlamentarikern Jan Huitema enligt Europaportalen.

Flera EU-parlamentariker har velat höja gränsvärdena eller ändra andra regler, men så blir det inte. Däremot måste EU-parlamentet ta ställning till beskedet och sedan väntar förhandlingar och omröstning i Europaparlamentet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (49)

  • 29 maj 2022 bejje skrev: Problemet med…
  • 29 maj 2022 Problemet med Oslo och…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.