Nästa artikel
Tjeckien tar strid mot mot EU:s fossilförbud: ”Omöjligt”
Nyheter

Tjeckien tar strid mot mot EU:s fossilförbud: ”Omöjligt”

Publicerad 13 september 2021 (uppdaterad 13 september 2021)
Landet är en av världens största bilproducenter. De tänker kämpa mot EU:s förbränningsmotorförbud.

Tjeckiens premiärminister Andrej Babis kommer att försvara landets bilindustri och kämpa mot EU-kommissionens förslag om att förbjuda försäljningen nya bensin- och dieselbilar år 2035.

– Vi kommer inte samtycka med förbudet mot att sälja fossildrivna bilar. Det är omöjligt. Vi kan inte diktera här vad gröna fanatiker har tänkt ut i EU-parlamentet, säger han till den tjeckiska nyhetssidan iDnes.

Premiärministern säger också att den tjeckiska staten inte kommer att subventionera utbyggnaden av laddinfrastruktur för elbilar.

Tjeckiens ekonomi är starkt beroende av bilindustrin. Landet är en av världens största bilproducenter per capita och branschen utgör nästan en tredjedel av landets BNP, skriver Automotive News.

Tjeckien är hem till Volkswagengruppens bilmärke Skoda, som har två bilfabriker i landet. Även Toyota och Hyundai har produktionsanläggningar där.

Andrej Babis leder det konservativa och EU-kritiska partiet ANO 2011, som han själv grundade år 2012. Inför höstens parlamentsval fokuserar han på att prata om landets nationella intressen.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (5)

  • 13 september 2021 SnookerPro skrev: Äntligen…
  • 13 september 2021 Äntligen någon som…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.