Nästa artikel
Skoda satsar miljarder på elbilar
Nyheter

Skoda satsar miljarder på elbilar

Publicerad 25 mars 2021 (uppdaterad 28 april 2021)
Skodachefen Thomas Schäfer säger att 2020 varit ett utmanande år, men att man nu satsar sig ur krisen med fokus på elbilar.
Pandemiåret 2020 gav gjorde att bilförsäljningen sjönk. Nu hoppas tjeckiska biltillverkaren på en återhämtning 2021, bland annat genom att investera i e-mobilitet.
Skoda kommer att investera 2,5 miljarder euro på framtidsteknologier de kommande fem åren, och hälften av den summan, drygt 1,4 miljarder euro är tillägnad utvecklingen av elektriska fordon och e-mobilitet.

Företaget hoppas också på att få en gigafactory till hemlandet Tjeckien, alltså en produktionsanläggning för elbilsbatterier.   

Läs också: "Skoda avslöjar elbilsplanerna – här är modellerna som kommer"

Trots att Skoda under 2020 levererade över en miljon bilar till kunder, är det ändå en minskning på 19 procent jämfört med året innan. Det tillskrivs delvis coronapandemin och man har, liksom flera andra biltillverkare, märkt av bristen på halvledare. 
– Det är inte bara viruset i sig självt som utmanar oss, det har också sidoeffekter. Liksom alla i branschen prövas vi av bristen på halvledare. I nuläget kan vi inte utvärdera effekterna än. Men vi fortsätter kämpa för varenda bil med effektiva motåtgärder, till exempel att anpassa produktionen till efterfrågan, säger Skodas chef Thomas Schäfer. 

Närmast i företagets planer ligger att presentera en ny Fabia, en coupévariant av elsuven Enyaq 2021, samt facelifts på suvarna Kodiaq och Karoq. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.