Nästa artikel
EU väntas förbjuda förbränningsmotorer om 14 år
Nyheter

EU väntas förbjuda förbränningsmotorer om 14 år

Publicerad 12 juli 2021 (uppdaterad 12 juli 2021)
Nya bilar med bensin- och dieselmotorer kan förbjudas i EU år 2035, enligt läckta dokument.

Den här veckan väntas EU-kommissionen föreslå regler som innebär att alla nya bilar som säljs inom unionen från och med år 2035 måste vara utsläppsfria. Det skriver Bloomberg, med hänvisning till läckta utkast till de lagförslag som ska presenteras på onsdag den här veckan.

Enligt de nya reglerna måste utsläppen från nya bilar och skåpbilar reduceras med 65 procent till år 2030, innan krav på nollutsläpp införs 2035. Det här tvingar i praktiken alla som vill sälja bilar i EU det kommande decenniet att ställa om till eldrift.

De nya utsläppskraven ingår i ett paket med 12 lagförslag som EU-kommissionen ska presentera den 14 juli, med syftet att kraftigt minska EU:s utsläpp av växthusgaser.

Lagpaketet kallas ”Fit for 55”, vilket syftar på att koldioxidutsläppen i unionen ska minskas med 55 procent till år 2030 jämfört med 1990 års nivåer.

Utöver reglering av utsläpp från bilar väntas lagpaketet även innehålla krav på EU-länderna att bygga ut laddinfrastruktur, samt en rad andra regleländringar med syfte att skynda på utsläppsminskningen.

Bland annat finns förslag om en lägstanivå för exempelvis bensinskatt, uppdaterade regler om ansvarsfördelning, lagstiftning om energieffektivisering och skärpta regler för omställningen till förnybar energiproduktion.

De nya kraven kommer inte som en överraskning för bilindustrin. De senaste månaderna har allt fler biltillverkare offentliggjort målsättningar om att majoriteten av försäljningen i EU ska utgöras av elbilar de kommande åren.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (11)

  • 14 juli 2021 Jo, men på det örat vill man…
  • 14 juli 2021 Kollade tidigare efter hur…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.