Nästa artikel
Bilmodellerna som återkallats mest – Mercedes i botten
Nyheter

Bilmodellerna som återkallats mest – Mercedes i botten

Publicerad 7 januari 2021
En stjärna i fronten är ingen garanti för ett problemfritt bilägande. Här är bilmärkena som ligger i botten när det gäller återkallelser.

Många bilköpare som slår till på en ny bil gör det för att få ett problemfritt bilägande. Men så blir det inte alltid i verkligheten.

Förra året utfärdades hela 353 återkallelser för totalt 248 bilmodeller genom EU:s så kallade Rapexsystem, där företag kan anmäla problem med sina produkter. De allra flesta återkallelser var frivilliga.

En återkallelse innebär att biltillverkaren hittat ett mer eller mindre allvarligt fel som behöver åtgärdas, och det kan göras antingen omgående genom ett särskilt verkstadsbesök eller senare i samband med att bilen ska in på service.

Läs också: Allvarligt fel upptäckt: Bromspedalen kan lossna

I vissa fall är felet inte alls allvarligt, men i andra fall det senaste året har biltillverkarna också varnat för att brandrisk kan uppstå. Vi har till exempel skrivit om att både Ford, BMW och Audi råkat ut för tekniska problem som i värsta fall kan leda till bilbrand.

En återkallelse kan tolkas på två sätt. Biltillverkaren kan ha stressat fram utvecklingen av bilen och missat viktiga kvalitetskontroller. Men å andra sidan tar biltillverkaren också sitt ansvar och återkallar bilen – ofta frivilligt, innan EU går in och tvingar dem.

”Biltillverkaren kan ha stressat missat viktiga kvalitetskontroller – men å andra sidan tar biltillverkaren också sitt ansvar och återkallar bilen”

Det verkar inte riktigt finnas någon röd tråd i vilken typ av märken eller modeller som återkallar oftast, förutom att Mercedes ligger i botten med 57 återkallelser. Därefter följer Peugeot, Ford och Volkswagen. Volvo kommer på elfte plats med tio återkallelser.

”Värstingmodellen” är Mercedes A-klass där ägarna måste till verkstaden för att åtgärda tio olika fel. Det handlar bland annat om dubbelkopplingslådan som kan ha för mycket eller för lite olja, en läcka vid turboaggregatet, skruvar som inte sitter fast, kondens från luftkonditioneringen som kan leta sig in i kupéns fotutrymme och panoramatak som kan lossna.

Läs också: BMW återkallar igen – så många svenska bilar drabbas

Bottenligan: Modellerna som återkallats mest 2020

10 återkallelser

Mercedes A-klass

9 återkallelser

Citroën Jumpy
Citroën Spacetourer
Ford Transit
Peugeot Expert
Peugeot Traveller

8 återkallelser

Peugeot 208

7 återkallelser

Mercedes Sprinter

6 återkallelser

BMW 3-serie
BMW X3
Mercedes C-klass
Mercedes E-klass
Peugeot 3008
Toyota Yaris

Bottenligan: Biltillverkarna som gjort flest återkallelser 2020

Mercedes (57 återkallelser)
Peugeot (28)
Ford (24)
Volkswagen (24)
Toyota (22)
Audi (19)
Citroën (18)
BMW (17)
Renault (15)
Opel (14)

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.