Bild
Nästa artikel
Polestar 2 återkallas för flera allvarliga fel

Polestar 2 återkallas för flera allvarliga fel

Nyheter

Två allvarliga fel har upptäckts i elbilen Polestar 2. Nu måste ägarna tillbaka till verkstaden.

Polestar har kört igång leveranserna av nya elbilen Polestar 2, men utrullningen har inte gått helt enligt plan.

Tidigare i oktober kom beskedet att Polesta tvingas återkalla totalt 2 200 bilar varav 600 i Sverige på grund av ett mjukvarufel. Det kunde i vissa fall innebära att bilen tappar kraft och stannar under körning.

Men det är inte det enda problemet Polestarägarna råkat ut för. Nu körs därför en enorm kampanj igång med dels en återkallelse och dels en så kallad servicekampanj för att försöka lösa problemen.

Återkallelsen innebär att en felaktig så kallad inverter måste bytas ut. Det ska lösa ett problem som har uppstått för en del Polestarägare där bilen inte gått att köra och visat en varningstext i instrumenten. Bilen har i vissa fall fått bärgas.

Invertern omvandlar energin i batteriet till kraft åt elmotorerna. Totalt omfattas 1 131 svenska Polestarbilar av den här återkallelsen.

Tre uppdateringar samtidigt

Vid sidan av återkallelsen görs också en servicekampanj för att byta ut en komponent som kallas High Voltage Coolant Heater (HVCH). Den ansvarar för uppvärmningen av både kupén och högvoltsbatteriet. Felaktiga delar som monterats på komponenten i tidiga bilar behöver bytas ut och totalt omfattas 870 svenska bilar av servicekampanjen.

Dessa jobb tar drygt ett dygn att utföra på Volvos verkstäder och båda åtgärderna görs samtidigt. När bilarna är inne för åtgärd får de också så kallade OTA-uppdateringar, alltså att bilens mjukvara kan uppdateras direkt via nätet. Den funktionen var inte färdigutvecklad när Polestar 2 började levereras.


Polestar bekräftar också för Vi Bilägare att leveranserna av nya bilar har stoppats i väntan på uppdatering. De köpare som väntar på en ny bil kan få längre väntetid innan uppdateringen är klar.

”Vi uppskattar våra kunders tålamod när vi nu måste följa den nödvändiga processen”, skriver Polestar i ett pressmeddelande.

Läs också: Elbilen saknar viktiga funktioner – här är Polestars svar

”Viktigt att åtgärda snabbt”

Polestar har analyserat 27 bilar för att kunna lokalisera och analysera felet i invertern, säger märkets Sverigechef Martin Ölund till Vi Bilägare.

– Om det är fler bilar än så som drabbats vågar jag inte svara på. Men det är det vi använt som grund för att identifiera problemet.

Hur känns det att drabbas av detta under utrullningen – kommer ni ha kundernas förtroende även i fortsättningen?

– Jag upplever otroligt många kunder som älskar vår bil och känner kärlek för den och trivs med den. Det viktigaste nu är att när vi snabbt åtgärdar detta på ett smidigt sätt för kunden. Det tror jag gör att vi kan bibehålla en god upplevelse för kunderna, men givetvis måste vi konstant vara snabbfotade för att bibehålla premiumkänslan vi har.

När kan ni köra igång leveranserna igen?

– Vi har några kunder som vi ringer nu och flyttar fram leveranstiden för. Inom en snar framtid kommer vi påbörja leveranserna igen.

Det är oklart om exakt samma inverter och HVCH-enhet används i Polestars koncernsyskon Volvo XC40 P8 Recharge. Vi Bilägare söker Volvo för en kommentar.

Läs också: Tuff duell: Polestar mot Tesla – jämnt in i det sista

Taggar: Nyheter, Polestar 2

Kommentarer

#1
2020-10-29 15:49

Kinesisk bilbyggarkonst, liknar mer o mer ett praktfiasko för kinesiska Polestar.

#2
2020-10-29 16:09

J.L hur menar du då. Om en eller flera komponeneter är felaktiga i leverans från underleverantör, så är det ju inte Polestars fel. Tyvärr drabbar det kunden, som nu Polestar försöker rätta till. Kallar inte jag för praktfiasko..

#3
2020-10-29 16:14

Alla nya bilar har barnsjukdomar inget märkligt

#4
2020-10-29 16:58

Att OTA inte var klart, vilken miss... det hade besparat både dem och ägaren både tid och pengar.

#5
2020-10-29 17:20

Polestar och VW ID. 3 har mycket gemensamt när det gällar att släppa ut nya bilar, innan de var färdiga!

#6
2020-10-29 17:46

Pinsamt Volvo, bilen är inte färdigutvecklad när den måste in på verkstad för allvarliga fel direkt efter den släppts ut till kunderna. Visst kan man ha mjukvaruppdateringar pga av buggar, det är inget ovanligt idag. Men Polestars problem är ju värre än några buggar i mjukvaran.

#7
2020-10-29 18:13

Hur många år levererades Tesla Model S med drivlinor som inte höll måttet? 8?

#8
2020-10-29 18:20

Men usch så du skriver Mäkinen. Måste vara fake news om något :)

#9
2020-10-29 18:42

Just drivlinan på Tesla Model S var väl det bästa. Övrigt däremot? Karosspassning, serviceorganisation etc har väl varit i klass med FIAT.

#10
2020-10-29 20:37

J.L: Det är TYSKA Siemens som tillverkar drivlinan.
Antagligen exakt samma drivlinepaket i andra elbilar.
(204hk/150kW per axel eller vad det nu är).
HVCH:n är säkert från Webasto, Valeo eller BorgWarner.
Gissa vilket land som har flest underleverantörer som Volvo använder...?

#11
2020-10-29 20:46

Toleransen gentemot Polestar i tron att det är en "svensk Volvo" är helt otrolig. Om Polestar inte har bättre kontroll på sina leverantörskedjor utan fastnar redan från start visar det att det är en högst osäker organisation och produkt. I och med att det kineskontrollerade bolaget spänt bågen hårt mot dyra konkurrenter måste man bevisa att det inte är skräp från start utan överträffa konkurrenternas kvalitet, likt Lexus success story.

#12
2020-10-29 20:53

Ulf J,
Effektiv drivlina, men inte hållbar. De har bytt massor med utväxlingar/motorpaket.

#13
2020-10-29 21:01

De borde valt en drivlina från Continental istället, som PSA-gruppen använder.
Men om det är Siemens som ansvarar för utveckling, tillverkning och anpassning för drivlinan och komponenterna i Polestar och Volvo är helt oskyldig - hur kommer det sig att de lyckas bättre med andra? Varför skulle Siemens leverera en sämre produkt till Polestar?
Nej, det är Volvo som specificerat drivlinan, komponenterna och anpassat och justerat och utvecklat för sin bil. Siemens tillverkar det som de blir sagda att tillverka. Det är inte Siemens fel att Volvo slarvat med specifikation och utprovning.

#15
2020-10-30 08:25

För j....t att kunder används som
provbänk för en svindyr pridukt som ej håller måttet!

#16
2020-10-30 10:47

Bra att de kallar tillbaka och inte stoppar huvudet i sanden. Barnsjukdomar finns ju på alla bilar.

#17
2020-10-30 14:16

Det har gällt i alla tider att man inte ska köpa en ny bilmodell första året den produceras. Barnsjukdomar har alltid varit ett problem.

#18
2020-10-30 23:34

Om man bortser från vad alla tycker om drivlinan... Jag kollade en extra gång på bilden. Maken till slätstruken design. Farkosten ser ut som en no-name leksaksbil i mina ögon. Någon som håller med?

#19
2020-10-31 00:28

Skönhet och form ligger i betraktarens öga! :-/)! En plåtlåda utan karaktär!

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.