Nästa artikel
Bekräftat: Audi A4, A5, A6, A7 och Q5 återkallas – mildhybriderna kan överhettas
Först på Vi Bilägare

Bekräftat: Audi A4, A5, A6, A7 och Q5 återkallas – mildhybriderna kan överhettas

Publicerad 9 november 2020
Generatorn i tusentals Audihybrider kan överhettas vilket kan leda till brandrisk. ”Parkera utomhus”, är Audis råd.

Nästan alla stora bitillverkare har lanserat så kallade mildhybrider för att sänka den officiella utsläppssiffran.

De kan sällan köra några längre sträckor på el – tanken är istället att en liten elmotor ska driva bilens finesser och på så sätt sänka förbrukningen.

Audi har stött på problem med mildhybridsystemet i flera modeller, kan Vi Bilägare avslöja. Det handlar om den så kallade integrerade startgeneratorn (RSG) som kan utsättas för fukt och därmed kortslutas. I värsta fall kan det leda till ”lokal överhettning” och risk för brand.

Eftersom startgeneratorn hela tiden har tillgång till ström kan felet även inträffa när bilen stått parkerad under en längre period. Modellerna som omfattas är Audi A4, A5, A6, A7 och Q5 byggda mellan maj 2017 och mars 2020.

Totalt 6 740 bilar av dessa modeller ska nu återkallas och ägarna måste därmed tillbaka till verkstaden för att få felet åtgärdat. Bilarna har antingen dieselmotor (TDI) eller bensinmotor (TFSI) och det som görs är att generatorn helt enkelt byts ut.

”Ägarna ombedes under tiden undvika motortvätt och parkera bilen utomhus tills bilen är åtgärdad”, skriver Irene Bernald, informationschef på svenska Audi, till Vi Bilägare.


Vet du mer om återkallelsen eller problemet? Tipsa oss gärna! Du kan vara anonym.

 

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2020-11-09 08:32
quattron

Även om "premium" för mej inte är de tyska finmärkena om nu premiumordet ska innebära felfrihet. Däremot tycker jag inte att detta generatorproblem har med premium eller ej att göra. Vilket märke har inte, eller har haft vissa problem med all elteknik som nu behöver finnas? För min del som kör i tjänsten och har bytt mellan en del märke inkl. Volvo o Audi så är fortfarande den enda helt felfria bilen min förra, en Mazda 6.

#2 • Uppdaterat: 2020-11-09 08:38
L. Mäkinen

Det är nästan så man tror att flera tillverkare inte har tagit hybridiseringen på allvar när man läser sånt här.

#3 • Uppdaterat: 2020-11-09 08:49
2TT2

Snabbt ut på marknaden med icke genomprovade produkter.

#4 • Uppdaterat: 2020-11-09 09:04
LeifV

Audi vill verkligen inte vara "premium"... -att upprepade gånger slarva så här, särskilt när man hävdar "vorsprung durch technik", visar att man inte vill ha kvar premiumflaggan.

#5 • Uppdaterat: 2020-11-09 09:13
Ingemar Bohman

Återigen återigen! de tar aldrig slut.
Vorsprung dursh technik är ett skämt
Ändå så sälgs skiten!

#6 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Återigen, premium har intet, noll och nada att göra med driftsäkerhet.

Premium handlar om att sälja en känsla, upplevelse och ett mervärde till ett så högt pris som möjligt, ju dyrare desto mer premium.
Det är kunderna, och ingen annan, som avgör detta, för så länge de är beredda att betala dyrt för produkten så behåller den sin premiumstämpel.

Alla bilmärken har gjort återkallelser, så att diskvalificera ett märke p.g.a. den orsaken diskvalificerar per automatik alla bilmärken som vill profilera sig på ett eller annat sätt.
Med samma resonemang så är ett bilmärke som profilerar sig genom driftsäkerhet och felfrihet inte längre kapabelt att göra just detta så fort man tvingats till en återkallelse.

Men skulle det i förlängningen visa sig att Audi förlorar kunder på ständiga återkallelser som gör att förtroendet för produkterna sjunker och att de inte säljer längre så har de förlorat sin premiumstämpel, folk anser då helt enkelt att märket inte längre är värt ett merpris.
Så fungerar marknaden idag.

#7 • Uppdaterat: 2020-11-09 09:44
K_Klabbe

Ja så fungerar väl alla (fungerande) marknader. Men jag håller med om att premium inte främst inte har med driftsäkerhet att göra. Det är ju saker såsom komfort, utseende och prestanda i första hand. Men blir driftsäkerheten för dålig ledsnar nog kunderna oavsett hur bekväm eller snabb bilen är.

#8 • Uppdaterat: 2020-11-09 09:47
1

Toyota kan hybrid. Övriga försöker till liten del lära sig, går så där.

#9 • Uppdaterat: 2020-11-09 10:45
Simon no1

"Vorsprung durch Technik" som det så fint kallas för, eller det är kanske bara tysk premium ;)

#a • Uppdaterat: 2020-11-09 10:46
Patrik Lundström

Premium kan ju visst ha med driftsäkerhet att göra... Det beror ju på vem man frågar... Var och en har ju olika föreställningar av hur det ska vara.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.