Bild
Nästa artikel
Bilhandlare slutar att sälja Saab

Bilhandlare slutar att sälja Saab

Nyheter

Holmgrens Bil med sju återförsäljare i Småland slopar sin försäljning av Saab. Bilhandlaren har tappat förtroendet för tillverkaren.

Efter 20 års försäljning säger Holmgrens Bil upp agenturen att sälja Saab, det aviserade företaget på fredagen. I ett pressmeddelande skriver bilhandlaren att man inte längre kan representera märket med stolthet.

”Vi känner inte att vi kan – eller vill – stå bakom Saabs agerande när man gång efter gång inte står upp för sina åtaganden gentemot kunder, återförsäljare och leverantörer om bland annat bolagets affärsplaner, betalningsförmåga och förmåga att leverera beställda bilar”, skriver Holmgrens Bil.

Återförsäljaren är också kritisk mot att styrelsen i Saabs moderbolag Swedish Automobile höjde sina arvoden samtidigt som fabriken i Trollhättan stod stilla.
 
”Att ta ut stora bonusar för det arbete som varje ansvarskännande ägare med självklarhet utan ersättning har att utföra samtidigt som man inte betalar löner till sina anställda i tid eller gör rätt för sig gentemot sina leverantörer känns också oerhört främmande för en småländsk företagare!”

Trots att man slutar att sälja Saab kommer Holmgrens Bil fortsätta att serva Saabbilar.

Diskutera: Vad tycker du om beskedet från Holmgrens Bil?

Taggar: Nyheter, , Saab

Kommentarer

#1
2011-08-22 08:47

Personligen har jag inget förtroende för Holmgrens bil.
För flera år sedan behövde jag hjälp med ett ganska enkelt fel på en Saab och trodde att eftersom de sålde Saab skulle de vara villiga att ställa upp.
Men trots att jag förklarade att jag skulle med färjan från Göteborg och att felet skulle ta högst en kvart att fixa var de först helt kallsinniga.
Det krävdes en hel del övertalning innan det fixades till en väldigt hög kostnad.
Det här var alltså flera år innan dagens virriga läge på Saabfronten.

Men att de nu vill sluta med Saab är ju inte så underligt, det kan ju inte vara så kul att försöka sälja en bil som man inte har en aning om när den kan levereras.

#2
2011-08-22 09:15

Även Bilpartner i Malmö slutar sälja Saab. Man har 10 försäljningsställen och där plockar man nu bort alla saabar från "golvet".

#3
2011-08-22 10:31

Jag har nu tagit bort en kommentar som inte tillförde något till diskussionen, samt ett svar till denna.

/Fredrik Diits Vikström, Vi Bilägare

#4
2011-08-22 10:58

@Audi: Är det sant? Hittar ingen info om det, har du en länk? Bådar inte gott för Saab...

#5
2011-08-22 11:06

Bilpartner håller dock dörrarna öppna för fortsatt samarbete så fort Saab redovisar långsiktig finansiering och en kontinuerlig produktion. De plockar bara bort bilarna från golvet tills vidare.

#6
2011-08-22 14:16

Jag tycker det vore märkligt om Saab har en enda återförsäljare kvar någonstans i världen efter de senaste månadernas turer.

#7
2011-08-22 16:16

Märkligt agerande av Holmgrens Bil. Orsaken att dom fortsätter med servicen är väl att där ligger de långsiktiga pengarna för Holmgrens Bil.

Om dom är måna om personalen på SAAB, kunder, leverantörer och återförsäljare, skulle dom ju inte sluta sälja SAAB-bilar.

När inte vår regering vill ha kvar SAAB(?) kan man ju inte beskylla SAAB för alla påståenden i media och från Holmgrens Bil m.fl.

Bu, Bu och åter Bu för Holmgrens Bil - Ta tillbaka försäljningen av SAAB!

#8
2011-08-22 17:07

Jag finner det inte det minsta anmärkningsvärt att handlarna slutar med märket Saab. handlarna sitter nu i samma sits som Opelhandlarna när det gäller ekonomin. Handlarna tvingas nu köpa bilarna kontant, om man överhuvudtaget kommer över några.
Tidigare stod Saabs finansiärer/bank för lån på nya bilar under de 3 första månaderna. handlarna hann således bli av med de ev övertaliga bilarna om man inköpte fler än som kunderna redan beställt.
Saabs usla ekonomi bäddar för undergång.

#9
2011-08-22 17:08

Samma sits som Opelhandlarna satt i för något år sedan skulle det vara.

#10
2011-08-22 17:10

Fullt begripligt. Det kostar tid, pengar och möda att hålla öppet för något som aldrig kommer. Bättre att lägga energin på det som fungerar.

#11
2011-08-22 18:19

jom= du verkar inte vara så vass du... Klart man kan förstå att det finns handlare numera som inte vill stå bakom Saab när det är så pass osäkert och verkligen en tomteverkstad.
Som Saab agerar så kommer det inte dröja innan märket är ett minne blott.

#12
Johan Svensson
2011-08-22 19:20

Saab är en dålig bil med osäker framtid. Ett oseriöst företag. Bra att äntligen Holmgrens tar detta beslut.

#13
2011-08-22 19:39

Håller inte med om att Saab sklulle vara en dålig bil. I vart fall inte 9-3an. Motorerna i 9-5an får man se upp med, så att man verkligen sett till att bilarna återkallats för de modefieringar som måste till.
Topplocksbultar som lossnar och oljeringar som låser sig förekommer.
Men för den skull behöver inte Saab vara en dålig bil.

#14
2011-08-22 21:26

Holmgrens var och är Opelförsäljare i grund och botten, någon verklig relation till övriga märken finns inte, de är bara affärer.

#15
2011-08-22 23:05

Sanningen om de höjda styrelsearvodena:

http://www.svd.se/naringsliv/fler-bilfirmor-plockar-bort-saab_6406593.svd

Längst mer i artikeln framkommer det att arvodena i Saab:s ägarbolag Swedish Automobiles styrelse ej betalats ut sedan februari 2010: "Styrelseledamöterna har själva valt att vänta med betalning tills Saab är stabilt och starkare, säger Gunilla Gustavs på Saabs informationsavdelning."

Kanske allt snack om företagsplundring kan läggas åt sidan ett tag? Men tyvärr så är skadan redan skedd.

#16
2011-08-23 00:23

Re Rålle G.
Det du ser är en ren efterhandskonstruktion.
Självklart skulle informationen om att några arvoden inte är utbetalade varit med då informationen om storleken nämndes. Att ett par dagar senare komma med denna nyhet verifierar det kritiska läget som Saab Automobil befinner sig i som bolag.

#17
2011-08-23 10:09

@ MTH:

Håller med om att det är ett tecken på den pressade situationen inom bolaget att denna info inte kom fram förra veckan. Dåligt skött av dom men huvudsaken är iaf att några feta styrelsearvoden inte utbetalats.

Tyvärr verkar inte mediasverige särskilt intresserat att dementera dessa uppgifter till skillnad mot de stora rubriker som fanns förra veckan.

#18
2011-08-25 10:58

Vet vi överhuvudtaget om något är sanning i den här soppan? Varför beslutar man i styrelsen att ta ut högre arvoden, för att sedan avstå? Varför beslutar styrelsen att öka direktörernas löner med 600% när företagets kassa blöder?

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.