Bild
Nästa artikel
Lista: 9 bilmodeller som läggs ned – kommer du sakna dem?

Lista: 9 bilmodeller som läggs ned – kommer du sakna dem?

Lista

Biltillverkarna måste spara och därför läggs flera forna storsäljare ned.

Du som haft koll på nyhetsflödet under sommaren vet att Mitsubishi ska lämna den europeiska marknaden och även Sverige när dagens modellprogram gjort sitt. Det innebär att populära laddhybriden Outlander försvinner.

Men det är inte det enda ”offret” som görs hos Mitsubishi – eller i andra delar av bilvärlden. Biltillverkarna är just nu hårt pressade både av coronapandemin och EU:s tuffa utsläppskrav och det innebär att flera modeller kommer läggas ned.

Här är några av bilarna vi snart får säga hej till – eller som redan försvunnit.

Lista: 9 bilmodeller som läggs ned – kommer du sakna dem?

Alfa Romeo Giulietta

Efter småbilen Mito är det nu Alfa Romeos utmanare till Volkswagen Golf som hänger löst och snart ska läggas ned. Det handlar om Alfa Romeo Giulietta som lanserades redan 2010 och därmed fyller tio år i år.

Som med många andra modeller i bilvärlden ska den ersättas med en suv, nämligen Alfa Romeo Tonale. Den har ännu inte visats upp officiellt i produktionsfärdigt utförande, men den har visats upp som koncept.

Lista: 9 bilmodeller som läggs ned – kommer du sakna dem?

Bentley Mulsanne

Bentley har i flera år haft två sedanmodeller som sålts parallellt. Men nu går den lyxigaste av dem – Bentley Mulsanne – i graven.

Det innebär också slutet för märkets klassiska V8-motor som tjänstgjort ända sedan 1959 års Bentley S2. Med nya och hårdare utsläppsregler i antågande kan Bentley inte längre ha två olika motorfamiljer och därför skrotas den gamla V8:an.

Mulsanne ersätts av Bentley Flying Spur som har mer teknik under skalet från Volkswagen och där även motorn har sina rötter i VW-koncernen.

Lista: 9 bilmodeller som läggs ned – kommer du sakna dem?

BMW i8

Den lilla elbilen i3 är inte helt ovanlig på vägarna, men sporthybriden i8 är desto mer exklusiv. Tidigare i år byggdes dock det allra sista exemplaret av BMW i8 och någon ersättare finns inte i sikte.

Kapaciteten i i8-fabriken kan nu användas för att skruva upp tillverkningstakten av i3. Totalt har BMW byggt 20 448 exemplar av i8 och det är inte omöjligt att den blir en framtida klassiker som på sikt kan öka i värde.

Lista: 9 bilmodeller som läggs ned – kommer du sakna dem?

Lexus GS

Efter nästan 30 års produktion är det slutkört för Lexus GS. Sista exemplaret ska byggas i augusti 2020.

Nu är det kanske inte riktigt så illa som det låter med GS dödsdom. Modellen har redan ersatts av Lexus ES i Sverige, en liknande modell på samma tema, och hos koncernsyskonet Toyota finns även sedanmodellen Camry.

Lista: 9 bilmodeller som läggs ned – kommer du sakna dem?

Lincoln Continental

Fords lyxmärke Lincoln har för tredje gången i bilhistorien bestämt sig för att lägga ned modellnamnet Continental. Den säljer för dåligt och skrotas mot slutet av året.

– Vi investerar i tillväxtsegment och märket kommer ha ett fullständigt modellprogram med suvar, inklusive en helt eldriven modell i framtiden, säger Angie Kozleski, talesperson på Lincoln, till The Detroit News.

Här kan du läsa den spännande historien bakom Lincoln Continental.

Lista: 9 bilmodeller som läggs ned – kommer du sakna dem?

Mercedes SLC

Några år efter att Mazda MX-5 dök upp som en frisk fläkt på roadsterhimlen visade Mercedes upp den lilla och fräcka SLK-modellen som skulle vara ett lyxigare alternativ med plåttak.

Men bilvärlden har förändrats en del sedan dess. Cabrioletmodeller säljer allt sämre och många märken tvingas nu ta sig en allvarlig funderare på vilka öppna modeller som ska finnas kvar i programmet.

Mercedes SLK, som sedan några år heter SLC, har lanserats i en så kallad Final Edition-version vilket innebär att den snart ska läggas ned. Enligt uppgift finns ingen ersättare planerad, men det återstår att se.

Lista: 9 bilmodeller som läggs ned – kommer du sakna dem?

Mercedes X-klass

Mercedesägaren Daimler står inför flera tuffa utmaningar och den svenske koncernchefen Ola Källenius har tvingats lansera ett ordentligt sparprogram för att lösa krisen.

Mercedes ska rensa bland modellerna för att kapa kostnader.

Först ut är pickupen X-klass som lanserades 2017. Modellen baserades på den betydligt enklare och billigare Nissan Navara och trots att försäljningen av pickuper ökat enormt de senaste åren har X-klass inte blivit den hit Mercedes kanske hoppades på.

Vid sidan av X-klass ska även Mercedes S-klass Coupé och S-klass Cabriolet försvinna.

Lista: 9 bilmodeller som läggs ned – kommer du sakna dem?

Mitsubishi Pajero

För att spara pengar ska Mitsubishi inte bara sluta sälja bilar i Europa utan också lägga ned långköraren och terrängklassikern Pajero som tjänstgjort i hela 39 år, uppger Car Advice.

2021 ska det sista exemplaret av Mitsubishi Pajero byggas efter 3,3 miljoner byggda exemplar. Modellen är utdaterad sedan länge men lockar fortfarande köpare som vill ha en robust bil med fyrhjulsdrift.

Lista: 9 bilmodeller som läggs ned – kommer du sakna dem?

Subaru BRZ

För några år sedan inledde Subaru ett samarbete med Toyota som mynnade ut i sportbilarna BRZ och GT-86. Nu står det klart att Subaru BRZ läggs ned efter åtta års produktion.

Modellen sticker minst sagt ut i Subarus modellprogram: det är den enda sportbilen och den saknar dessutom fyrhjulsdrift som annars blivit märkets signum. Den har en högvarvig bensinmotor till skillnad från de flesta konkurrenter som numera är turboladdade.

En ersättare till Subaru BRZ och Toyota GT-86 ska visas upp nästa år. Den får en 2,4-liters boxersexa på drygt 260 hästkrafter.

Taggar: Lista

Kommentarer

#1
2020-08-03 22:50

Hahaha, alla dessa var ganska udda modeller som aldrig sålt bra...så jag tror ingen saknar dem, förutom möjligen Pajero då..

#2
2020-08-03 23:11

Lincoln Continental är värd att lägga på minnet av mer anledningar än att Kennedy sköts i en sådan -63. Den har hetat så mellan 1939-2020 !

81 år med samma modellnamn är fan respekt.

#3
2020-08-04 10:37

En god början, lägg ner ytterligare 80 modeller så kanske tillverkarna kan höja kvalitén på resten!

#4
2020-08-04 17:22

Säljer bilarna inte bra, måste de läggas ned. Och satsa på bilar som är lönsamma.

#5
2020-08-04 19:11

Alfan och i8an är nog de två jag kommer att sakna på gatorna..

#6
2020-08-05 01:12

Frågan är hur man ska kunna sakna något man i verkligheten aldrig eller sällan sett i trafik.

#7
2020-09-14 18:19

i8 är den enda bilen att sakna i denna skara..

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.