Nästa artikel
Kia: Sedanmodeller blir valet för ”tänkande bilister”
Nyheter

Kia: Sedanmodeller blir valet för ”tänkande bilister”

Publicerad 18 maj 2020
Kia har en glad nyhet till alla suv-skeptiker: Sedanmodellerna ska räddas.

För den som inte är ”suv-frälst” kan det verka som att högbyggda crossovermodeller är på väg att ta över bilvärlden fullständigt.

Flera stora biltillverkare tvingas nu prioritera om i utbudet och lägga ned modeller som säljer för dåligt. Nya uppgifter tyder på att bland annat flera Renaultmodeller kan vara hotade, och vi har hört liknande tongångar från märken som Ford och Honda.

Men helt uträknade verkar inte vanliga mellanklassmodeller och sedanbilar vara – åtminstone inte hos alla märken. Volvochefen Håkan Samuelsson har tidigare gått ut och sagt att sedanmodeller kanske kan uppleva en renässans inom kort.

Nu går även Kias kommunikationschef James Bell ut med ett liknande uttalande. Enligt honom kommer inte Kia backa ur sedansegmentet, och han hänvisar till att körupplevelsen i en välutvecklad sedanmodell är helt annorlunda jämfört med en suv.

Läs också: Biltillverkarnas knep: Därför är suvarna så populära

Det är heller inte alla som behöver en stor suv.

– Många som är ute efter en sedan kommer från en suv där de inte fick körupplevelsen de var ute efter, eller så kanske familjesituationen har förändrats, eller så vill de ha lägre förbrukning. Dagens moderna sedanmodeller, särskilt Kia Stinger med sluttande taklinje, får man in mycket bagage i, säger han till sajten Carbuzz.

Om suvarna främst köps med känslomässiga argument tänker James Bell att sedanmodeller snart kan bli de ”tänkande bilköparnas val”.

– Det finns inte många kompromisser med att välja en sedan utom att man inte längre blir kvarterets tuffing utan en suv. Men kanske visar det att man tänkt igenom sitt bilköp lite mer.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#l • Uppdaterat: 2020-05-19 13:26
Citotren

Kombi är fula. Suvar är tråkiga. Men jobbar man i skogen så underlättar det med en suv. Men å andra sidan fungerade det med Volvo 144 för skogsarbetare förr...

#m • Uppdaterat: 2020-05-19 13:58
L. Mäkinen

När jag besiktade elledningar i skogen hade vi två bilar att välja mellan; kollegans Amazonkombi eller företagets CJ-7. Den senare tog sig fram något bättre.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.