Nästa artikel
Bilfrågan: Varför är allt integrerat?
Bilfrågan

Bilfrågan: Varför är allt integrerat?

Publicerad 9 mars 2010 (uppdaterad 21 september 2010)
"Varför försöker alla biltillverkare hela tiden integrera så mycket som går i instrumentpanelen?" Vi Bilägare svarar.
Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Jag undrar varför alla biltillverkare hela tiden försöker integrera så mycket som går i instrumentpanelen.

På äldre bilar kunde man slita ur originalradion, sätta i andra bättre prylar och komplettera med vad man nu kunde komma på, DVD, dator, subwoofer etc.

Men till exempel nya V70, skvatt omöjligt. Det finns ju anledning att byta då inte Volvo "uppfunnit" iPod-uttaget i sina bilar än.

Johan


SVAR:
Att bilens ljudanläggning integreras i bilen beror mycket på att dagens bilköpare vill ha en snygg och funktionell lösning och vi erbjuder det som standard i våra bilar.

Vi erbjuder också ljudanläggningar i flera nivåer varav den högsta nivån tål att jämföras med de bästa som finns i bilvärlden och på eftermarknaden.

Ipod- och USB-anslutningar finns också sedan några år tillbaka.

Ljud har sedan många år stått högt upp på prioriteringslistan hos Volvo.

Sen kan det tilläggas att de integrerade ljudanläggning som de flesta biltillverkare erbjuder är väsentligt mindre stöldbegärliga än radioapparater som enkelt kan slitas ur bilen.

Bo Larsen, Volvo Personbilar Sverige AB

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2010-03-09 13:51
Jägaren (ej verifierad)

Sällsynt dum fråga!

#2 • Uppdaterat: 2010-03-09 17:03
Markus (ej verifierad)

Svaret bortser också från en viktig orsak. För tio-femton år sedan var inbrott i bilen mycket vanliga och en av de vanligaste stöldobjekten var just stereon. Idag är den marknaden väldigt liten, just på grund av att systemen är integrerade.

#3 • Uppdaterat: 2010-03-09 17:08
Rattmuff (ej verifierad)

"JÄGAREN 9 MAR 2010
Sällsynt dum fråga!"
.
Hade varit bra om man kunde säja att det är en sällsynt onödig kommentar.....
Jägaren, det är kanske inte alla läsare som ser allt lika korvspad-klart och kan briljera med samma blixtrande kunskapsnivå som du.

#4 • Uppdaterat: 2010-03-09 17:22
Erik (ej verifierad)

Det går inte att ha en modern ljudanläggning i en begagnad bil om man inte kör något från VAG.

#5 • Uppdaterat: 2010-03-09 21:44
Pettersson (ej verifierad)

Har alltid kört med några begagnade bilar. I samtliga bilar som jag haft har ljudanläggningen varit föråldrad och i behov av att bytas ut. I min nuvarande bil från 2003 går inte detta att göra.

#6 • Uppdaterat: 2010-03-09 22:34
Carl (ej verifierad)

Ni som säger att det inte går...det går visst. Man måste bara veta vad man ska göra och hur man gör det. Åk in till bilstereofirma så ska ni se att allt går.

#7 • Uppdaterat: 2010-03-10 10:37
Jocke (ej verifierad)

Det funkade alldeles utmärkt i min bil i alla fall, men så kör jag ju en VW från -04.
Jag vet inte hur andra tillverkare har gjort, men VW har i alla fall behållit standardstorlekarna på sina apparater, så att dessa fortfarande har DIN eller dubbelDIN storlek som gör att man kan köpa en eftermarknadsstereo och montera.
Högtalare och subwoofers är ju inga problem att byta ut i vilken bil som helst.
Det som kan vara klurigt är ju att fixa de eventuella styrknappar som oftast finns integrerade i ratten, men de flesta stereotillverkare har adaptrar för det med.
Så, nej det är nog inga problem att fixa nytt ljus i bilen, bara man engagerar sig lite - låt det bli en utmaning.

#8 • Uppdaterat: 2010-03-10 15:05
Calle (ej verifierad)

Sony-apparaterna i Ford är kanon. T o m märkta med Sony och special- integrerade gör att de inte stjäls och vicket ljud sen!! Speciellt bra med Blåtand till mobilen där radion tystnar och tel tar över när det rings + hela telefonboken via Blåtand = tel i fickan, mic i taket och bra std radio-/telefonhögtalare.

#9 • Uppdaterat: 2010-03-10 17:53
Konservator (ej verifierad)

Markus,

"För tio-femton år sedan var inbrott i bilen mycket vanliga och en av de vanligaste stöldobjekten var just stereon. Idag är den marknaden väldigt liten, just på grund av att systemen är integrerade."

Nå, bilar blir minst lika mycket kulturberikade idag, det finns alltid något att stjäla. För tillfället får folk sina bilrutor sönderslagna bara för att det sitter en lättsåld och dyr airbag i bilen, och en sådan är ändå snäppet mer komplicerad att plocka bort än en "integrerad" originalstereo.

Jag förmodar att integrerade originalstereor är mindre populära hos våra kulturberikande eller narkotikabrukande vänner främst för att de numera är CANBUS-kodade till att användas enbart i ett visst fordon, och p.g.a. att hälerimarknaden är så liten för originalsystem. De flesta bilar säljs ju med originalstereo, så de flesta som vill köpa bättre ljud byter den därmed mot en bättre standardstereo.

Den kunnige och villige kulturberikaren/narkomanen plockar fortfarande ur en "integrerad" originalstereo lika fort som en standardstereo. De bryr ju sig inte om ifall de gör åverkan på instrumentpanelen och kablaget...

#a • Uppdaterat: 2010-03-11 13:05
Peter i Sydney (ej verifierad)

Här i Australien finns det ingen marknad för stulna bilstereo där för att varenda bil har haft det som standard de senaste 20 åren. Sverige måste vara det enda landet i hela världen där bilstereo inte ingår som standard, Dessutom är ju numera ofta bilstereon integrerad med färddator, klimatanläggning och annan electronisk utrustning.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.