Nästa artikel
Bilfrågan: Väjningsplikt för cyklister?
Bilfrågan

Bilfrågan: Väjningsplikt för cyklister?

Publicerad 3 januari 2011 (uppdaterad 14 augusti 2018)
"Har man som bilist väjningsplikt för cyklister som kommer på en korsande cykelbana?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Har man som bilist väjningsplikt för cyklister som kommer på en korsande cykelbana? Ofta är det både ett övergångsställe för fotgängare och en korsande cykelväg på samma ställe.

Vad gäller för en bilist som ska korsa övergångsstället/cykelbanan?

Lasse Nykänen

SVAR:
2014 bytte befintliga cykelöverfarter namn till cykelpassager. Begreppet cykelöverfart försvann dock inte, utan fick istället en ny betydelse. Cyklister och förare av moped klass II som kommer från en cykelbana har väjningsplikt när de korsar en väg via en cykelpassage. Det finns dock ett undantag då bilisterna även ska släppa fram cyklisterna även på en cykelpassage: när bilisten ska ut från en rondell eller i samband med en sväng.
Så här står det i Trafikförordningen kapitel 3 paragraf 61:

”En förare som ska köra ut ur en cirkulationsplats eller annars efter att ha svängt i en vägkorsning ska passera en obevakad cykelpassage ska köra med låg hastighet och lämna cyklande och mopedförare som är ute på eller just ska färdas ut på cykelpassagen tillfälle att passera. Förordning (2014:1035).”
Vid en cykelöverfart har en förare väjningsplikt mot cyklande och förare av moped klass II som är ute på eller just ska färdas ut på cykelöverfarten. Förordning (2014:1035).”

Vi Bilägare

Diskutera: Vad tycker du om väjningsplikten för cyklister?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-01-03 09:14
Gösta_L

Precis som svaret påpekar är det viktigaste att hålla en låg fart i stadsmiljö. Då är chansen betydligt större att reda ut en oväntad situation, en cyklist eller barn som plötsligt dyker upp. Trafikmiljön idag är alltför hetsig, vi behöver alla ta ansvar för att lugna ner trafiktempot. Önskvärt vore om polisen kunda ta krafttag mot aggresiv körning och höga hastigheter.

#2 • Uppdaterat: 2011-01-03 10:50
Anynomus (ej verifierad)

Krafttag behövs även mot odrägligt präktiga personer som skriver här.

#3 • Uppdaterat: 2011-01-03 14:46
Emme (ej verifierad)

Gösta: Du tycks vara lite väl inne på höga hastigheter, oavsett vad frågan gäller? Om jag skulle fråga dig hur du mår så skulle du nog säga: Bra men vi måste få ner dessa höga hastigheter.
Visst tycker jag också att hastigheten ska vara låg inne i staden men här har vägverket sig själva att skylla för att de inte satte hastighetskamerorna/Miljökamerorna inne i centrum istället för på de fina landsvägarna.

#4 • Uppdaterat: 2011-01-03 14:49
Anynomus (ej verifierad)

Dessutom verkar Gösta i 99 procent av sina inlägg alltid prata om endast bilisterna och deras (hemska) framfart. Gösta ids inte med ett enda ord påtala att även cyklister och gångtrafikanter har ett ansvar. Det finns all anledning att kräva krafttag även mot aggresiva cyklister och gångtrafikanter.

#5 • Uppdaterat: 2011-01-03 14:59
Gunnar 44

Varför kan man inte införa samma regler för cyklister i Sverige som i övriga Europa. När man där cyklar på en cykelbana som korsar en huvudled, finns alltid en skylt, antingen väjningsplikt eller som det för det mesta är, Stoppskylt för cyklisten.
Varför denna särbehandling av cyklister i Sverige?
Varför ska bilister lämna företräde eller Stanna, när inte cyklisten behöver det? Om man kör på en huvudled, förväntar man sig att angränsande trafik tar hänsyn och lämnar företräde.
Dessutom den brist på skyltning som finns i Sverige är minst sagt förfärlig. Bilssten förväntas att både hinna titta på vägmarkeringar i korsningar för att förvissa sig om att det även är en överfart för cyklister vid övergångsstället. Detta samtidigt som bilisten ska se huruvida det kommer en cyklist eller inte.
Många cyklister har ingen erfarenhet av trafikregler överhudtaget och tar för givet att bilisten stannar. Cyklister kör även mot färdriktningen, (oftast där det finns cykelbanor på bägge sidor), men även på gator. Man cyklar på fel sida vägen, och använder övergångsställen för gående. Listan kan göras hur lång som helst på hur cyklister beter sig.
Nämnas bör att jag cyklat ganska mycket i övriga europeiska länder, både som tävlings och privatcyklist, men ingen annanstans beter sig cyklister så illa åt i trafiken som här i Sverige. Är det månne lagstiftningen det är fel på, eller är det brist på utbildning? Polisen åker ju inte ut i skolorna längre och lär ut trafikvett.

#6 • Uppdaterat: 2011-01-03 15:22
Cykla Hem (ej verifierad)

Det är dumt med dessa friplåtar i trafiken, d v s att om man går eller cyklar så har man inget eller ett mycket begränsat ansvar. Och om något inträffar är det alltid bilisten som får skulden hur korkat de oskyddade trafikanterna än betett sig. Inte underligt att det sker så många olyckor.
Alla måste samarbeta. Gående ska ha ögonkontakt med eventuella andra trafikanter innan vägen korsas
inte bara trava över utan att ens titta!
Många cyklister tycks inte ha en susning om grundlaggande trafikregler. Dessutom cyklar 90 procent mot rött. Stannar man som bilist, för att släppa över fotgängare kan man ge sig katten på att det susar förbi en stressad cyklist, som sicksackar mellan personerna på övergångsstället. En bråkdel av gående och cyklister har reflexer eller belysning vid mörker. Kanske dags att upplysa alla trafikanter om vad som händer när 1,5 ton brakar in i 80 kilo människa. Ingen vill orsaka en annan människa skada - men vi måste ju för katten hjälpas åt!

#7 • Uppdaterat: 2011-01-03 17:00
Roy J

Här behövs några klarlägganden, inte minst av Gunnar 44:as kommentar.
Bilisten och cyklisten har ömsesidig skyldighet. Bägge måste ta hänsyn till den andra.
Cyklister får faktiskt använda övergångsställen, men bilister har ingen skyldighet att lämna dem företräde.
Ofta finns numer gång- och cykelväg endast på ena sidan av bilvägen och är då förstås dubbelriktad - något som inte alltid gäller när det finns gång- och cykelvägar på bägge sidor om bilvägen, men faktiskt ibland. (Dessvärre verkar somliga cyklister skita ganska fullkomligt i vad som gäller.) Nu ska väl också framhållas att många gång- och cykelvägar totalt saknar skyltar och/eller markeringar som visar vad som gäller - dubbelriktat eller inte.
Att cykla på fel sida av vägen är naturligtvis helt idiotiskt - men det finns föräldrar som lär sina småttingar (som ännu inte alls borde vara ute i trafiken) att cykla på vänster sida så att de ska se bilarna de möter (och för att föräldern ibland, gående lätt ska kunna göra telningen sällskap). Sånt gör mig illamående.
Jag frågade en grundskolelärare för ett par år sen varför man inte har har trafikundervisning. (Dock förekommer det enskilda satsningar av enstaka lärare.) Svaret var att det inte fanns tid. Som om trafikkunskaper inte vore något viktigt!
-
Det här med ömsesidiga skyldigheter är jag inte särskilt förtjust i. Alla ska naturligtvis visa varandra hänsyn och iakta den försiktighet som krävs förebyggande för att undvika oobehag och olyckor. Något ju alla får lära sig i trafikskolorna. (Väl?) Men vid en eventuell olycka så måste ansvarsfördelningen vara solklar. Den som kör på en påfart till en motorväg bör ha ett extra ansvar, likaväl som den bilist som korsar en cykelbana. För övrigt verkar det som att de flesta bilister tror att cykelbanans kantmarkering (bortanför övergångsstället, sett från bilistens plats) där den korsar bilkörbanan, är detsamma som en väjningslinje. Den används ofta som en sådan, med bilen totalblockerande cykelbanan.

#8 • Uppdaterat: 2011-01-03 17:33
Nissej (ej verifierad)

Roy J. Cyklister får använda övergångsställen endast om de går av och leder cykeln, det heter ju överGÅNGSställen. Sitter de på cykeln får de vara snälla och använda cykelöverfarten. Någon skyldighet för bilisten att stanna för att släppa över en person som cyklar finns definitivt inte, det framgår tydligt av Trafikverkets informationblad.

#9 • Uppdaterat: 2011-01-03 19:35
Focus

Märkligt, sitter man i en bil har man cyklister och fotgängare som fiender, cyklar man eller går har man bilisterna som fiender. Tänk vad trevligt det kunde bli om man kunde samsas. För övrigt: Hur tomt skulle det inte bli på bloggsidorna om man tog krafttag mot alla "odrägligt präktiga personer". Och hur mycket trams skulle man inte slippa läsa.

#a • Uppdaterat: 2011-01-03 19:38
Stefan Svärd (ej verifierad)

Oavsett regler och lagar tror jag att rättsapparaten i Sverige skyddar de körkortslösa i trafiken. De kan bete sig nästan hursomhelst, medan vi som har körkort (och sitter skyddade i bil) måste göra ALLT VI KAN för att undvika en olycka.
Det är naturligtvis rätt. Inse att du inte vill ha på ditt samvete att ha dödat en 15-årig mopedist eller någons pappa bara för att den betedde sig idiotiskt och inte följde reglerna. Springer en person ut på vägen framför dig så kör du hellre i diket än kör över vederbörande.Tro mig, jag vet.
Vänligen

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.