Nästa artikel
Bilfrågan: Tillåtna varselljus under dagtid?
Bilfrågan

Bilfrågan: Tillåtna varselljus under dagtid?

Publicerad 7 februari 2011 (uppdaterad 7 februari 2011)
"Är det tillåtet att köra med varselljus under dagtid eftersom bakljusen inte är tända samtidigt?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag har köpt en ny Skoda Octavia och den är utrustad med varselljus, det lär ju bli ett EU-krav från nästa år. Varselljuset har separata glödlampor i dimstrålkastarna. Kommer det att vara tillåtet att köra med detta ljus i Sverige under dagtid eftersom bakljusen inte är tända samtidigt?

När varselljuset är tänt är instrumentbelysningen reducerad till att belysa visarna och mätartavlorna är inte belysta, vilket borde informera föraren att tända halvljuset när det mörknar.

Kent Hedbom

SVAR:
Sverige har varit föregångsland när det gäller halvljus eller annan uppmärksamhetshöjande varselbelysning på motorfordon under dagtid. Nu börjar resten av EU komma efter och då blir det gemensamma regler.

Varselljus blir obligatoriskt på personbilar och lätta lastbilar från 7 februari 2011 och även för tunga lastbilar och bussar ett år senare.

Man har stannat vid själva varsellyktorna framåt, så bak- eller sidobelysning ska inte vara inkopplade enligt dessa regler, ECE-reglemente 48, avsnitt 6.19.

Därför har vi ändrat i fordons- och trafikreglerna så bilar som redan idag är utrustade med varselljus installerade enligt de nya reglerna får föras dagtid vid god sikt utan att bak- eller sidolyktor är tända.

I sammanhanget kan nämnas att vi fortfarande kräver att föreskrivna lyktor baktill och på sidan ska vara inkopplade tillsammans med varselljus på bilar som är från 1979 och nyare men inte så nya att varsellyktorna är installerade enligt de nya reglerna.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-02-07 09:29
Thommys

Vad då? Ska endast bilar som är producerade 1979-2010 ha bakljusen tända? De tidigare och nyare slipper, är det rätt uppfattat?

#2 • Uppdaterat: 2011-02-07 16:02
maltdryck (ej verifierad)

@Thommys
Tillsammans med varselljus ska personbilar som är producerade 1979-2010 ha bak- och sidoljus tända. Tillsammans med halvljus ska alla personbilar ha bak- och sidoljus tända.

#3 • Uppdaterat: 2011-02-07 16:25
Nissej (ej verifierad)

Vad menas med producerade 1979-2010. Jag fick min Octavia i nov 2010 och på den är belysningen kopplad som beskrivits i frågan. Skulle jag då inte få använda den svagare varselbelysningen utan bak och sidoljus. Dessutom är dimljusen kopplade så att jag inte kan ha dimbakljuset tänt ihop med halvljuset enbart.

#4 • Uppdaterat: 2011-02-07 18:09
Roland Kardeby (ej verifierad)

Alltså kan min volvo 945 köra med enbart positionsljusen fram igång, och bakljusen igång?
Tidigare var det ju lag på halvljus 24/7, är det helt borta nu då?

#5 • Uppdaterat: 2011-02-07 18:52
MASA (ej verifierad)

Talar vi om "varsel ljus" eller dimljusen som många tror är samma sak? Dessutom är dessa "varsel-dim- ljusen" riktade rakt på ansikte på mötande trafik .

#6 • Uppdaterat: 2011-02-07 19:54
Ted Svensson (ej verifierad)

Jag tycker att de nya reglerna är bestörtande ur säkerhetssynpunkt. Jag har svårt att upptäcka fordon som inte har bakbelysning på.
Nu kör jag själv en Golf av 2011 års modell, och den har just detta med varselljus + släckt bak. Men jag gillar det inte riktigt, fast det är riktigt snyggt när varselljusen är tända. Men bakåt kunde väl också få vara tänt? Är en programmeringsgrej enligt VW.

@Masa: Nej, dimljus och varselljus är inte samma sak.
@Roland Karleby: Nej, det kan du inte. Eftersom den bilen inte har varselljus enligt de nya reglerna, läs sista stycket i artikeln.

#7 • Uppdaterat: 2011-02-07 20:54
Gorgon Z (ej verifierad)

Det är är en typisk ny korkad EU-lag som vrider klockan tillbaka 25 år, en tid när vi hade lösa varselljus på bilarna. Halvljus är en självklarhet. Vad i hela friden tycker EU att det är för fel med detta? Och svenska myndigheter som bara jamar med! De har lyckats få bort de suveräna lykttorkarna därför att lyktglasen måste vara av plast när vi kör på fotgängare. Hur vore det om vi hade en chans att fotgängarna i tid och bromsa istället? Jag tycker att dumhet är det mest typiska för EU och dess representanter.

#8 • Uppdaterat: 2011-02-07 20:57
Roland Kardeby (ej verifierad)

@ Ted: Vad är det för skillnad på positionsljusen som alla volvo i 7/9-serien har, och varselljus då?

Som jag läser det krävs bara att alla från -79 och framåt ska ha bak och sidoljus tända?

#9 • Uppdaterat: 2011-02-07 21:09
pncswe

ska bekosta oss pengar att montera varseljus på våran bilar 1979-2010?
jag har köpt Nissan Juke oktober 2010 och den har inte versleljus ska man ändå montera varsleljus?

#a • Uppdaterat: 2011-02-07 23:28
Jozzi (ej verifierad)

"... som är från 1979 och nyare men inte så nya att varsellyktorna är installerade enligt de nya reglerna."

Så om jag installerar varselljus enligt de nya reglerna på min 90:a så behöver inte bakljusen lysa?
Men om jag installerar enligt de gamla reglerna så måste baklyktorna lysa?
Får jag själv välja enligt vilket regelverk jag vill installera varsellyktorna?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.