Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: Längre garanti för äldre bil?

Bilfrågan: Längre garanti för äldre bil?

Bilfrågan

"Säljaren påstod att garantin bara gäller fordon som är äldre än två år. Kan ni hjälpa mig att reda ut detta?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
År 2005 köpte jag en begagnad Toyota Avensis som var cirka femton månader gammal. Vid köptillfället kom frågan om Toyotas kvalitetsgaranti (TKG) upp och säljaren påstod att garantin bara gäller fordon som är äldre än två år.

Jag tyckte redan då att det var vansinnigt att någon som köper ett fordon som till exempel är tjugotre månader inte får tillgång till denna garanti på åtta år. Då gäller enbart den treåriga nybilsgarantin.

Nu har jag bytt till mig en nyare Avensis och även nu får jag samma svar. Köper jag en bil som är minst två år gäller nybilsgarantin fram till den är tre år och sedan tar TKG över. Den bilen jag köpte, som var under två år, har nybilsgarantin kvar och sedan inget. Kan Vi Bilägare hjälpa mig att reda ut detta?

Per Gustavsson

SVAR:
Toyota/Lexus Kvalitetsgaranti (TKG) gäller under åtta år och tecknas av Toyotas återförsäljarorganisation, till skillnad från nybilsgarantin som är ett åtagande från tillverkaren. Bakom TKG finns en försäkringsgivare som har ställt kravet att bilen ska vara minst 24 månader gammal räknat från första registreringsdag.


Kvalitetsgarantin är inte lika omfattande som nybilsgarantin men gäller ändå för alla väsentliga system i bilen som motor, transmission, bromsservo, ABS-system, styrväxel, AC, krockkuddar samt batteri i hybridbilar.

Villkoret för att TKG ska gälla är, precis som för nybilsgarantin, att serviceprogrammet följts. Det ligger naturligtvis i återförsäljarorganisationens intresse att denna service sker hos märkesverkstäderna även om kravet bara är att den ska vara fackmannamässigt utförd.

Varför garantin bara gäller bilar som är mer än 24 månader gamla är svårt att säga. Kanske det annars skulle hämma nybilsförsäljningen.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Kommentarer

#1
2011-10-13 09:03

Jo garantin är ju bra men kan slå väldigt orättvist ibland.
Har två bekanta som har fått erfara hur illa det kan bli mot dem som har köpt nya bilar.
De fick båda skambud utav Toyota då de hade tänkt att byta in mot en ny och då de påpekade skillnaden på 60-70t mot vad Toyota själva sålde dessa bilar för så fick de svaret att på de bilar som de sålde vidare så ingår det ju denna TKG -garanti medan garantin på bilarna som var tänkta att bytas in snart skulle gå ut!
En har fortfarande kvar sin bil medan den andra sålde sin ca ett år efter och fick då 50.000kr mer privat än vad säljaren hade erbjudit tidigare.
Det tråkiga var att detta dessutom var hos två olika säljare så jag antar att Toyota satt i system att ta bra betalt för begagnade bilar men tyvärr gagnar detta inte köparna!

#2
2011-10-13 10:18

Själv bytte jag in en 1,5 år gammal Rav4 mot en Auris hybrid med komfortpaket utan att betala en enda krona emellan, så jag fick väldigt bra betalt för mitt inbyte....:)

En bilaffär handlar om så mycket, bilens skick, hur den är servad, vad har den för utrustning, att en handlare skulle 60 - 70 tusen i förtjänst är nog inte troligt.......

#3
Raymond K
2011-10-13 10:23

Ja skicket betyder mycket. Jag bytte in en bil jag köpt ny och kört med i 3 år fick 10.000 mindre än jag gav för den som ny vid bytet och det är ganska bra. Försäljaren sade när han tittade på min bil "såhär skall en bil se ut" (tvättad och vaxad regelbundet)

#4
2011-10-13 10:38

1) Jag anser att detta ytterligare bevisar varför Toyota förefaller vara mer felfria än andra bilar. Jag har många gånger förut sagt att Toyota har ett väl utbyggt verkstadssystem som fångar upp problemen långt innan de når ut till "allmänheten" och orsakar dåligt renommé/dålig statistik. Toyota har naturligtivs många fel på sina bilar men man är skickliga på att hålla marknaden på gott humör.

2) "Varför garantin bara gäller bilar som är mer än 24 månader gamla är svårt att säga. Kanske det annars skulle hämma nybilsförsäljningen."
Hur hade det varit om Bengt hade kontaktat Toyota för en kommentar? Och skulle han ha gjort det utan att få svar hade han kunnat skriva ut det.

#5
2011-10-13 12:46

Katpen, Jag kan intyga att det kan bli fel på även Toyotas bilar, men felen inträffar generellt sett inte lika ofta, är mindre allvarliga och billigare att åtgärda än hos de allra flesta andra märken.
Därav har man även råd att ge så generösa begagnatgarantier eftersom man får lägre skadekostnader än andra, för kunderna är väl inte dummare än att man säljer bilarna privat i stället för att i så fall få enormt mycket sämre betalt för bilen hos en Toyotaförsäljare än vad man skulle fått med ett annat bilmärke hos andra märkeshandlare som vissa vill påstå?

#6
2011-10-13 15:13

Garantier är alltid bra men för mig är ett riktigt AWD system viktigast då jag köper bil. Det jag undrar är varför Toyota har så simpla AWD system och tex Audi, Subaru och Volvo så bra? Se sjäva:

http://www.youtube.com/watch?v=_xJusLJQbv8

Nån som vet? Snart är vintern och halkan här och då är det AWD som gäller!

#7
2011-10-13 15:52

"felen inträffar generellt sett inte lika ofta, är mindre allvarliga och billigare att åtgärda än hos de allra flesta andra märken."

Då är det intressant att en bekant som har bilskrota konstaterade att den smällda Avensis de köpte in var den bil som betalat sig fortast... (trots att den var dyr att köpa in)

Detr visar ju att Kapten har rätt i sina antaganden. Man är duktig på att fixa fel utan att allmänheten vet om det. Vilket förstås kommer ägaren till handa.

#8
2011-10-13 23:20

Swenssons du borde kanske läsa under klippet innan du la in länken här, det är en 2 hjulsdriven variant av Highlander..... Du har blivit lurad....:)

#10
2011-10-14 08:04

Simon:
Det är inte sant det du skriver att Toyotan är framhjulsdriven. Läs och se om HELA filmen. Både Audin OCH Toyotan är 4 hjulsdrivna, AWD! Audi Quattro och Toyota AWD Highlander. Jag tycker att det är konstit att Audi AWD med Torson AWD, det gamla AWD som även Volvo använde på 1990 talet funkar så bra i Audi men var riktigt dålit dvs uselt på tex Volvo. Det bästa systemet har faktist Subaru som har permanent AWD på alla hjulen, hela tiden, även om det gör att soppa förbrukningen e högre än på andra bilars AWD system. Men att Subaru har en schysst AWD system det tycker jag iaf.

#11
2011-10-14 09:08

Swenssons, nix du har lurad den där filmen är en bluff och Higlandern är bara framhjusldriven.....

#12
2011-10-14 09:27

Simon:
Jag tror iaf på det jag ser och att både Toyotan och Audin har AWD som det visas på filmen. Goglade föresten på Highlander och AWD fanns redan sedan mitten / slutet på 1990 talet på Highlandern. Så filmen e sann. MEN varför har Audi så bra AWD system och de första Volvona så dåliga? De hade väl båda Torso AWD drift liksom min Subaru som e sååååå bra på vintern. Nån som vet?

#13
2011-10-14 09:43

Swenssons du får gärna tro det men så här ser det ut med en Highlander 4wd, här med sommardäck och en kille som inte vet hur man kör, men en sak ser man tydligt och det är att både främre och bakre hjulen driver

http://www.youtube.com/watch?v=CtuziBG2Yq8

Den film du länkade till finns ingen drivning bak och precis som flera tittare skrivit under klippet så är filmen en bluff och bilen enbart framhjulsdriven..... Sök på Highlander 2wd så får du se.....

#14
2011-10-14 15:00

Simon:
Att Subaru har bland de bästa AWD drift me Volvo och BMW´s X drive håler nog alla me om lixom att Volvos AWD i mitten slutet av 1990 talet också var skit. Så vitt jag ser är även Highlandern oxå kass AWD system i mitten av 2000 talet. Testet visade 2003 års modell liksom testet visade 2001 års Audi som var och är överlägset Highlanderns. Den 2008 års Highlander du visade visar att Toyota även idag har ett halvdåligt AWD system eftersom framhjulen spann rätt mycket innan bakhjulen kopplades in... Såvist, Toyota Highlandern är bättre idag än för 7 år sedan men riktigt bra e den opsolut inte. Inte heller har utveckligen stått still hoss de andra tillverkarna heller. Bästa AWD idag har BMW, Volvo och Subaru. Vill du se färsta länkar med filmbilder?

#15
2011-10-14 17:57

Swenssons Du vill tydligen inte acceptera att det är en framhjulsdriven Highlander på filmen, du vet väl att allt som ligger på Youtube inte är sant, annars är det dags att inse det,.....

#16
2011-10-14 19:47

Simon:
Om allt inte e sant så varför länkar du till Youtube? E din länk sann?

#17
2011-10-15 00:02

De första AWD-Volvosarna hade visco-koppling (V70 Cross Country gen 1). Som jag fattat det så var den tvungen att spinna så pass att nån olja blev varm eller nåt sånt. Vilket gjorde att framhjulen grävde ner sig i små gropar så pass att bilen var fast när bakhjulen väl började tugga med.

#18
2011-10-15 00:16

Swenssons För att man tydligt ser skillnad på din 2 hjulsdivna och den 4 hjulsdrivna som jag länkade till

#19
2017-12-29 14:15

Är väl inte så konstigt. Om bilen är under nybilsgaranti, och man sen lägger på en annan garanti på den samtidigt - vilken ska då gälla om ett fel uppstår? Av samma anledning som man inte kan dubbelförsäkra så kan man inte ha dubbla garantier.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.