Bild
Nästa artikel
Bilfrågan: När blir skåpbilen lastbil?

Bilfrågan: När blir skåpbilen lastbil?

Bilfrågan

"Jag undrar hur stort lastutrymme det måste vara för att en skåpbil ska klassas som lastbil?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar eller trafik.

FRÅGA:
Jag undrar hur stort lastutrymme det måste vara för att en skåpbil ska klassas som lastbil? Hur många passagerare får en lastbil ha?

Till exempel Opel Vivaro eller Renault Trafic.

Benny Pettersson

SVAR:
Om en skåp- eller kombibil som tar högst åtta passagerare utöver föraren ska klassificeras som personbil eller lastbil beror på vad bilen huvudsakligen är inrättad för, hur stort lastutrymmet är och hur stor maxlast bilen klarar av.

Den kan klassificeras som lastbil om den har permanent och tillförlitligt skydd mellan person- och lastutrymme samt om bilens maximilast är så hög att återstående lastkapacitet för gods är större än den sammanlagda vikten av personer som bilen är inrättad för.

Dessutom ska lastutrymmet uppfylla följande krav: a. lastutrymmets längd bakom lastförskjutningsskyddet är minst 170 cm, eller, b. lastutrymmets volym är minst lika stor som utrymmet som är avsett för personer.

Om en personbil ska byggas om till lastbil är det besiktningsföretaget som vid en registreringsbesiktning bedömer om bilens klassificering ska ändras.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Hur skulle du svara på frågan?

Taggar: Bilfrågan,

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.