Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Låg dragkrok?

Bilfrågan

"I sommar när jag var ute med husvagnen fick jag problem med stödbågen under husvagnsdraget som slog i vägbulor. Vad kan jag göra?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Jag köpte förra våren en begagnad Subaru Forester -06 och bad då att få dragkrok monterad.

I sommar när jag var ute med husvagn fick jag ofta problem med att stödbågen under husvagnsdraget slog i vägbulor och större gupp i vägen.

Vikten på dragkroken har legat mellan 60 och 75 kg, alltså ingen "övervikt". När jag kontrollmätte kulans höjd över marken, med olastad bil, var måttet 35 cm.

Jämförde detta med sex andra märken (olastade bilar) så låg dragkulans höjd på 44-50 cm.

Detta innebär en risk att husvagnen lossnar om jag slår i stödbågen i ett större gupp på vägen. Finns det ingen standard för hur hög dragkulan ska vara på olastad bil?

Vad kan jag göra åt problemet?

Camparen

SVAR:
I Transportstyrelsens föreskrifter om ihopkoppling av bil och släpvagn, TSFS 2009:17, står det bland annat att dragfordon med totalvikt max 3,5 ton och släpfordon max 3,5 ton får brukas tillsammans endast om sammankopplingen medger att släpvagnen kan framföras i horisontalläge.

I EG-direktivet om kopplingsanordningar, 94/20/EG, anges att kulans centrum ska placeras mellan 350 och 420 mm över marken på personbil eller lätt lastbil (M1- eller N1-fordon).

Kulhandsken på släpvagnen ska vara 430 mm +- 35 mm över marken.

Slutsatsen måste bli att om sammankopplingen ska bli horisontell kan det vara svårt att passa ihop en bil med kula placerad på lägsta tillåten höjd med en släpvagn där kulhandsken i horisontalläge har högsta tillåten höjd.

Bo Göingberg, Vägverket

Diskutera: Vad tycker du? Vad kan man göra åt problemet?
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Låg dragkrok?

Kommentarer

#1
lubos
2010-04-08 20:53

Det Du berättar är ju verkligen negativt för Subaru!Återgå till leverantören och förklara situationen!
De bör ju om inte annat vara intresserade av att sälja fler bilar med dragkrok som går att använda!
Om de skulle vara ointresserade, kolla med någon av de större tillverkarna av dragkrokar om Du har fått rätt dragkrok till ditt fordon och låt eventuellt Bilprovningen granska det hela!

#1
Stefan
2010-04-08 21:37

Samma sak hände för mig för några år sedan på en Volvo V70 -97. Den fick byta avtagbar dragkrok pga av någon form av återkallelse. Då blev plötsligt dragkroken lägre vilket märktes när husvagnen sattes på. Det var enkelt åtgärdat då det fanns flera varianter och vi hade naturligtvis fått fel variant monterad.

#1
Åke
2010-04-11 21:43

Köp en Citroen C5 eller C6 med hydalfjädring

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.