Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Hur bra är Hakka 4?

Bilfrågan

"Hakka 4 var ju lovprisade premiumdäck för ett antal år sen. Hur står de sig idag?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Jag har köpt finska dubbdäck (Hakka 4) som enligt Svenska GummiHuset AB ska vara "mycket bra däck för tuffa nordiska vinterförhållanden."

Bra pris också, endast 745 kr styck. Däcken är tillverkade i Ryssland. Hakka 4 är förmodligen tänkta för den ryska marknaden och inte den svenska.

Hakka 4 var ju lovprisade premiumdäck för ett antal år sen. Hur står de sig idag? De borde väl ändå vara ett bättre val än många andra icke nordiska lågprisdäck?

Har det någon betydelse för däckens prestanda att tillverkningen flyttades till Ryssland?

Gustav

SVAR:
Din däcktyp lanserades för sex år sedan och det är klart att även om de var mycket bra på sin tid så har däcken utvecklats en hel del under denna tid.

Att däcken är tillverkade i Ryssland betyder inte att de är avsedda enbart för denna marknad.

Dina däck har troligen samma specifikation som när de tidigare tillverkades i Finland.

Ditt däckval är säkert helt okej eftersom du valt att köpa däck efter pris och inte efter prestanda. Huruvida de är bättre eller sämre än andra lågprisdäck är omöjligt att säga utan att veta vad du har för bil eller hur och var du kör.

Torsten Johansson, STRO

Diskutera: Är Hakka 4 ett bra köp?

Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Hur bra är Hakka 4?

Kommentarer

#1
2014-07-02 10:07

Gustav:
-skulle du köpa en rysk bil?
-däck tillverkas med mycket handarbete - ryska lågavlönade arbetare?
-vodka?

Jag skulle inte åka på långresa eller köra fortare än 100 km/h.
Kolla ofta om dubbarna sitter kvar och att lufttrycket är OK.
Bromsa i tid.

#3
2014-09-24 14:20

Köp inte rysktillverkade däck, jag gjorde det en gång och ångrar mig än idag!

#4
2014-10-16 17:54

Stop! Lita inte på att däcken använder samma material som när dom kom ut. Mönstret är med all säkerhet det samma men skulle inte lita på något annat. Vore kul med att få med dom i ett vinterdäck test?

#5
2015-03-05 10:54

Ställer mig mycket tveksam till att köpa sproilans nya däck av senaste modellen för X antal tusenlappar stycket.
Sex år är visserligen en tid, men ingen astronomisk tid. Något har säkert hänt på däckmarknaden, men att något skulle hänt med vädret på sex år är föga troligt. Var däcken utomordentligt bra för sex år sedan är de garanterat mycket bra även idag, även om det finns andra nyare däck som klarar sig än bättre.
Vad det gäller tillverkningsland finns det ju kvalitetsmål som ska uppnås, oavsett var däcken tillverkas. Ett företag som Nokian skulle naturligtvis aldrig tillverka sina däck i Ryssland om inte fabriken uppfyller de mål om kvalitet som företaget har.
Till sist handlar det ju om hur man kör. De där sproilans nya däcken för X antal tusenlappar stycket gör dig knappast till en bättre bilförare.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.