Bild
Nästa artikel

Bilfrågan: Högerregel i gångfartsområde?

Bilfrågan

"Gäller högerregeln i ett gångfartsområde? Vilken är högsta tillåtna hastighet?" Vi Bilägare svarar.

Vi Bilägare svarar varje vardag på en läsarfråga om bilar.

FRÅGA:
Gäller högerregeln i ett gångfartsområde? Vilken är högsta hastighet?

Gångfartsområdet är i det här fallet en gatukorsning där den ena korsande gatan är huvudled före och efter gångfartsområdet.

Algot, Finspång


SVAR:
Inom ett gångfartsområde får fordon föras men på de gåendes villkor.

Som fotgängare behöver man inte hålla sig i vägkanten eller på särskilda gångbanor.

Högerregeln gäller när två fordons kurser skär varandra även inom gångfartsområdet, men fordonsförare har väjningsplikt mot gående oavsett från vilket håll den gående närmar sig.

Högsta hastighet för fordon (alltså även cykel) är gångfart.

Fordon får bara parkeras på särskilt anordnade parkeringsplatser.

Om en gatukorsning ingår i gångfartsområdet ska detta framgå av vägmärkena på platsen.

Gångfartsområdet fortsätter normalt ända fram till den plats där vägmärke E 10 "Gångfartsområde upphör" finns uppsatt.

När ett fordon förs ut från ett gångfartsområde in på en annan väg har föraren väjningsplikt mot andra fordon på den vägen.

Bo Göingberg, Transportstyrelsen

Diskutera: Vad tycker du om reglerna i gångfartsområde?
Taggar: Bilfrågan
Bilfrågan: Högerregel i gångfartsområde?

Kommentarer

#1
jossi
2010-08-23 15:04

Hur kontrolleras det att förare inte bryter mot reglerna? Har man satt någon km/t-gräns som ska motsvara gånghastighet (ex 6 km/t) och mäter mot detta eller är det den enskilde polismannens omdöme och ord som ska gälla?
Vilka insatser görs för att informera om reglerna och för att kontrollera efterlevnaden? Rätt många av de som tog körkort innan gångfartsområden infördes har A) ingen aning om att begreppet existerar eller B) ytterst dimmiga uppfattningar om vad som menas och gäller, ofta begränsat till "man får köra bil där".
Därtill kommer skaran med lite mer koll på reglerna men som tror att "gångfart" betyder 30 km/t.

#1
Lennart
2010-08-23 18:55

Enkelt, kör du fortare än de gående kör du för fort.

#1
Kurt
2010-08-23 20:23

Undrar om det inte fanns de som tog körkort före -67 och därmed kanske har dimmiga begrepp om var man får framföra en bil. Jag ser åtskilliga tecken på det även om jag inte alltid ser förarens ålder. Samma gäller "fri fart".

#2
2015-05-06 12:23

Regler är för idioter.
Sunt förnuft gäller före allt.
Ögonkontakt med dina medtraffikanter, en liten vinkning och ett litet leende så alla parter fattar vad du tänker åka. Stanna i onödan så gångtraffikanter inte behöver vänta i regnet. Lämna lite avstånd till äldre så du inte stressar övergång tex. Varning för amningsvirriga mammor, dom kan lätt svänga ut vagnen utan att tänka sig för. Sover man tre timmar per natt blir man lätt lite förvirrad.
Kör nyker och njut av körningen.
På E4 råder andra regler.

#3
2016-10-11 09:29

Jossi, jag vet inte hur länge sedan du tog körkort. Fast det verkar som att det är rätt nytt, då du verkar tro att de som har haft sina körkort ett tag inte har en aning om de nya regler som tillkommit.

Rätt omoget resonerat. Regler och mycket annat förändras hela tiden. Det gäller för dig och alla andra, att hålla sig ajour med förändringar. Att ha klarat uppkörning för körkort betyder inte att nu kan jag allt för all framtid.

Ett enkelt tips, lös ”Klarar du kortet” i tidningen. En utmärkt träning. Har du inte alla rätt. Läs på det du har missat.

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.