Nästa artikel
Bilfrågan: Diesel- eller bensinbil?
Bilfrågan

Bilfrågan: Diesel- eller bensinbil?

Publicerad 13 december 2012 (uppdaterad 14 december 2012)
"Jag står i begrepp att köpa ny bil men tvekar mellan diesel- och bensindrift. Vad är att föredra?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Jag står i begrepp att köpa ny bil men tvekar mellan diesel- och bensindrift. Det finns enkla skillnader vad gäller drivmedelsförbrukning, skatt och inköpspris. Vi kör dock relativt korta sträckor under vinterhalvåret och längre turer under sommaren med vår husvagn.

Är en bensinare att föredra då en diesel far mer illa av korta körsträckor? Den totala körsträckan ligger omkring 1 000 mil per år.

LR

SVAR:
Dieselbilen är dyrare i inköp och årlig skatt. Kör man lite hinner inte den lägre bränsleförbrukningen kompensera detta. Som dragbil kan det vara bra att veta att bensinmotorn ger bättre dragkraft på riktigt låga varvtal men dieseln är överlägsen när turbon börjat ladda.

Bengt Dieden, Vi Bilägare

Diskutera: Bensin- eller dieselbil? Vad ska man välja och varför?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-12-13 10:27
Peugeote-Pär

Jag skulle köpa en bensin bil när du kör så pass lite, men skulle ta en bensinmotor som inte är för liten, du ska ju kunna dra vagnen utan problem.
Skulle inte köpa en liten motor med turbo som ger mycket hästkrafter för det finns risk att när du drar så ligger den på turbotryck hela tiden och då kommer det vara virvel i tanken.

#2 • Uppdaterat: 2012-12-13 10:55
lsoderlund

Tycker faktiskt inte att svaret är helt korrekt! Vi bilägare gjorde ju faktiskt en lista över när vissa bilar Bensin gentemot diesel lönade sig (efter hur många mil). Det finns flertalet bilar som går sk. "Breakeven" redan vid inköp! Kia Ceed är en sådan bil, kanske inte ultimat att dra husvagn med, men ändå, det lönar sig att köpa dieseln redan fårn början! Samma har jag för mig gällde Volvo v60, brakeven redan från inköp!

#3 • Uppdaterat: 2012-12-13 10:56
saabnisse

Det finns olika sätt att se på det här.
Kör man så lite som 1000 mil/år blir det avsevärt dyrare med diesel än bensin.
Men det finns ju andra skillnader också. Jag kan jämföra mellan 9-5/I bensin 200hk , 9-5/I diesel 150hk och V70 diesel 185hk.
Dieslarna har avsevärt lägre förbrukning V70 ca 0,6-0,8, 9-5 ca 0,5-0,7, medan bensin Saaben vill ha 0,75-0,95 och upp till 1,2 med E85.
Men det är tokigt att enbart stirra på förbrukningen, mycket beror på hur man kör och tycker om att köra.
Personligen tycker jag att en bensinturbo är betydligt roligare att köra än dieslarna och jag kommer aldrig tillrätta med traktorknattret även om det inte hörs något inne i bilen under körning.
Som dragbil duger en stark bensinturbo lika bra som dieseln, men då kan skillnaden i förbrukning bli ännu större.
Servicekostnaderna är mycket högre för dieseln.
Sedan har de här dieslarna en väldig finess, de är båda utrustade med bränsledrivna värmare, men det går ju att få till bensinbilar också.

#4 • Uppdaterat: 2012-12-13 11:29
Raphael

Bättre dragkraft i en bensinbil? Inte med samma motorstorlek och hästtkrafter, bara att jämföra siffrorna för vridmoment - det är högre i en dieseilbil och kommer dessutom tidigare än i en bensbil. Så en diesel med 1,6 liters motor och 110 hästar är starkare än en bensinmotor med 1,6 liters motor och 110 hästar.

En till fördel med diesel är att mycket av dieselbränslet idag har minst 20% inblandning av biodiesel. Bensin är inte alls lika inblandat i biodrivmedel, det finns en låginblandning av etanol i det men det är ju knappt någonting.

#5 • Uppdaterat: 2012-12-13 11:32
Mistro

Tycker i första hand att inköpspriset får avgöra läget.
Man får titta på de alternativ som man kan tänka sig och jämföra mellan dom.
Dieselbilen är oftast dyrare men inte så sällan är det också betydligt mer bil med t.e.x mer utrustning.
Kanske när man tittar på det hela så är den trots allt inte så dyr?

Det brukar att finnas en billig Bensinversion men den som motsvarar Dieselversionen kanske är lika dyr och då är det ju bara tycke och smak som avgör.

Den största vinsten torde ju vara att hitta den modell som klarar av uppgiften.
Kanske behöver man inte en stor bil utan en bil i mellanklassen duger bra?
Om en Dieselbil i mellanklassen får dra lika mycket som en Bensinbil i den "stora" klassen så kanske det är läge att satsa på Dieseln?
Anser därför att mycket hänger på storleken på vagnen.

#6 • Uppdaterat: 2012-12-13 11:41
Rille_L

Är det bara ekonomin som styr valet, och man ska ha kvar bilen ett antal år. Måste man räkna in ett ev byte av partikelfilter i kalkylen. Ofta 10-25.000 kr beroende på märke och modell

#7 • Uppdaterat: 2012-12-13 12:31
Meganmannen

Många bilägare verkar ha en övertro på att låg bränsleförbrukning ger låga totala kostnader. En dieselbils högre inköpspris och servicekostnader kan innebära att den blir dyrare per mil, även om bränslet vore gratis.
Att en dieselbil inte skulle må bra av korta körsträckor verkar konstigt. Däremot drar en dieselmotor mindre extra bränsle vid kallstart och vid korta körsträckor än en bensinbil. En del dieselbilar har svag och långsam uppvärmning av kupen (om det inte finns extra dieseldriven motorvärmare).
Volvobilar med dieselmotor kan beställas med timer till extravärmaren vilket ger en fantastisk komfort då bilägaren mycket sällan behöver sätta sig i en utkyld bil. Det finns fördelar med båda valen och något generellt svar på frågan vad som är bäst är därför svårt att säga.

#8 • Uppdaterat: 2012-12-13 12:49
saabnisse

Ja Meganmannen det var det jag skrev tidigare, båda de här dieslarna jag åker i har tidsstyrda värmare som ju hade kunnat gått att få med fjärrstyrning också.
Men det kan man ju betala för i en bensinbil också, värmaren är inte dyrare till den.
Nu är ju dessa tre jag skriver om automater, vilket jag anser vara ett måste för en dieseldriven bil. Jag accepterar aldrig en motor som tvärkroknar vid 4000 varv som dieseln gör, då har man fortfarande 2-3000 varv kvar på bensinmotorn.
Men med automat gör det inte så mycket för dieseln.

#9 • Uppdaterat: 2012-12-13 14:50
Mistro

Någon sanning borde det ligga i att nyare Dieselbilar inte gillar korta sträckor med tanke på hur ofta man hör om detta.
På fruns jobb kör de Skoda och de har valt Diesel eftersom att den totala körsträckan per bil och år är ganska hög.
Men...bilarna rullar bara väldigt korta sträckor ned till ibland några hundra meter eller ett par km.
Dessa bilar står ofta på verkstad och personalen är väldigt missnöjda över detta.

#a • Uppdaterat: 2012-12-13 15:48
Raphael

jag har ingen extra värmare i mitt dieselfordon och det är varmt i den även vid mer än -20 grader utomhus som det är nu där jag bor. Från kallstart till värme så tar det några km, jag har inte kollat exakt men det ligger väl på typ 2km så börjar värmen komma och lampan (har ingen mätare bara lampa) för kall motor slocknar typ efter en 4 km eller så men värmen börjar komma innan dess.
EGR-ventilen kan krångla och det kan bildas sot i systemet om man bara kör korta sträckor, motorn behöver bli varm också. Inga problem för mig jag bor på landsbygden. När jag bodde i stan och hade bensinbil hade jag problem med sotning, även bensinbilar mår bra av varva ur på motorväg ibland.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.