Nästa artikel
Bilfrågan: Betala för andras fel?
Bilfrågan

Bilfrågan: Betala för andras fel?

Publicerad 7 december 2012 (uppdaterad 7 december 2012)
"Är det min försäkring som betalar skadorna om min bil blir påkörd och inknuffad i bilen framför?" Vi Bilägare svarar.

På vardagar svarar Vi Bilägare på läsarfrågor om bilar och trafik.

FRÅGA:
Jag sitter stilla i en bilkö och blir påkörd bakifrån. Min bil knuffas därvid in i framförvarande bil och skadar dess bakparti. I denna situation blir det min försäkring som betalar skadorna på bilen framför mig och min bonus som drabbas.

Är detta korrekt?

Björn Sandberg, Täby

SVAR:
I trafiken ska vi alltid kunna stanna för varje oförutsägbart hinder på vägbanan. Där räknas in att hålla tillräckligt med avstånd till framförvarande fordon så att vi ska kunna stanna vid köbildning. I praktiken kan det dock i vissa situationer vara lite svårt med det. Då är det viktigt att utreda hur olyckan har inträffat.

Till exempel om vi tänker oss en köbildning där tre bilar bromsar in samtidigt. Bil 1 och bil 2 i kön stannar helt och bil 3 kör in bakifrån i bil 2 som i sin tur studsar in i bil 1. Finns det vittnen som kan intyga att det är så det förhåller sig, så kan man inte klandra bil 1 och 2 för att annat än att befinna sig på fel ställe vid fel tidpunkt.

Bil 3 har ensam ansvaret för olyckan. Trafikförsäkringen för bil 3 får stå för hela skadekostnaden för bilarna 1 och 2. Vagnskadeförsäkringen för bil 3 betalar skadorna för bil 3. Enbart bonusförlust för bil 3.

Om bil 1 står stilla och bil 2 rullar och blir påkörd bakifrån av bil 3 och detta leder till att bil 2 kör in i bakpartiet på bil 1 då blir det att trafikförsäkringen för bil 2 får stå för skadekostnaden för reparation av bakpartiet för bil 1 respektive bil 3 för bakpartiet för bil 2. Vagnskadeförsäkringarna för bil 2 respektive bil 3 betalar frontskadorna för respektive bil och både bil 2 och bil 3 får bonusförlust.

Francisco Vall, If

Diskutera: Vad tycker du om försäkringsreglerna?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-12-07 09:34
hultarn

Det värsta är att om man blir påkörd av en cykeldrulle, så är det min försäkring och bonus som drabbas.
Detta även om jag bevisligen inte gjort något fel.

Skandal!

#2 • Uppdaterat: 2012-12-07 09:50
Hackenbush

Min ena son cyklade kanske lite som en drulle en gång och blev påkörd av en bilist. Bilisten bara körde iväg och min son fick linka hem och sen fick jag köra till akuten och de fick sy ett djupt jack i ena ankeln.
I detta fallet så är bilisten och lite av en drulle som inte kollade vad som hände med min son. Det är också ansvarslöst att inte kolla upp vad som händer vid en olycka.

#3 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Eftersom antalet cyklister och därmed också cykelolyckorna hela tiden stiger så kanske det är på sin plats att införa en särskild trafikförsäkring för cyklister.
Är du oförsäkrad och orsakar en olycka så får du ta hela den ekonomiska smällen precis som bilägarna får göra.

Tror inte att en sådan försäkring skulle behöva kosta mer är någon hundralapp eller två om året så den går inte att förkasta på grund av ekonomiska skäl.

#4 • Uppdaterat: 2012-12-07 10:43
Leif Larsson (ej verifierad)

En del bilförare säger en sak vid olyckstillfället och sedan en annan sak till försäkringsbolaget.
Var en bilförare som backade på min micra för några år sedan. Han kom ur bilen, bad om ursäkt, och tog på sig ansvaret. Sedan vid kontakt med försäkringsbolaget påstod han, att vi bägge hade backat ur parkeringsrutorna och var båda skyldiga.
Som tur var, fanns det ett vittne som sett hela händelseförloppet. Och som ochså delgav försäkringsbolaget sin iaktagelse.
Så den trevliga ,han var trevlig, bilföraren som först tog på sig skulden, för att sedan svänga i frågan. Blev ensam skyldig till olyckan.
Hur ofta har man en sådan tur att det står ett vittne i ett fönster som ser hur det gått till?
Tror att det är vanligt att den som är skyldig till en olycka, slingrar sig , för att framstå som oskyldig
(micran då, det var stötfångaren bak som behövde bytas)

#5 • Uppdaterat: 2012-12-07 14:14
Roger Skagerström

Jag kolliderade med en cyklist för några veckor sen. Snubben klarade sig med en bruten fot så utgången var väl inte allt för allvarlig. Förutom att det var jävligt otäckt, och man inte vågar köra bil på ett par dar, så är det en omständig historia. Polisen skickar ju inte ut några "rapporter" längre verkar det som, så försäkringsbolaget måste kontakta polisen för att få reda på vem det var på cykeln (hann aldrig fråga då). Skedde i början av november men har inte hört nåt från varken polis eller försäkringsbolag än. Troligen kommer vi få stå för skadorna på firmabilen även fast det med största säkerhet inte var mitt fel. Enda hoppet är om killen hade hemförsäkring, men då måste vi som jag fattar det i det närmaste stämma honom på det beloppet. Som Prestigelös skrev - en trafikförsäkring för cyklister skulle underlätta som fasen.

Det Hackenbush beskriver låter väl som en ren smitning? Oerhört fult, speciellt när man kört på en person. Det om något borde det vara fängelse på. Tror det är det ifs. Om det är allvarligt nog.

#6 • Uppdaterat: 2012-12-07 15:14
Eric H

Hustrun har råkat ut för nästa exakt samma sak som Leif Larsson..
En backande stor SUV gör fina märken på en stillastående Micra !! (även här) Front, kylare skadade.
Vi blev nekade ersättn från förs bolaget.. Dyrt blev det.
Jag blev påkörd bakifrån, stillaståendes, i Helsingfors, av en svensk(!) och skickades in i framförvarande bil. (bilkön tvärstannde..)
F-bolaget förhörde båda mina passagerare om jag verkligen stod stilla i krockögonblicket. Var tydligen viktig detalj då det avgjorde vem som skulle betala.
(Mazda i Uppsala gjorde en mycket dålig reparation. Vikt plåt riktades bara, utan omlackering. så pga alla sprickorna i lacken blev det stora rostangrepp nästa år..)

#7 • Uppdaterat: 2013-09-30 16:58
keoh

Cyklister är inget problem. Det är bara att skaffa skadedjursförsäkring ;)

#8 • Uppdaterat: 2013-09-30 17:18
saabnisse

Det finns ett sätt att få polisen att agera.
Om man ringer upp polisen och de inte har möjlighet (vilja, det kanske inte är trevligt väder) att komma, säg bara att det luktar lite misstänkt om motparten, att hen (!) verkar lulla lite och jag garanterar att polisen är där väldigt snabbt.
(Första gången jag skrev det urfåniga ordet "hen").

#9 • Uppdaterat: 2014-09-01 09:34
Bortom

Bilkamera är svaret.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.