Nästa artikel
AutoIndex 2011: Peugeot 3008 i topp
AutoIndex

AutoIndex 2011: Peugeot 3008 i topp

Publicerad 20 oktober 2011 (uppdaterad 8 maj 2014)
Hallå Peugeot, här finns trots allt några riktigt nöjda bilägare! Det franska märket har inte rosat marknaden de senaste åren i den helskandinaviska bilkonsumentundersökningen AutoIndex. Men när vi frågar bilägare som kör kompaktbilar, flexbilar eller crossovers, blir det Peugeot i topp. Och till och med dubbelt upp!

Scandinavian AutoIndex bygger på vad privata bilägare i Sverige, Danmark och Norge anser om sitt bilinnehav. För att redovisningen ska bli relevant handlar det här enbart vad kunderna tycker om själva bilen, alltså dess kvalitet, egenskaper och framtidsperspektivet i stort.

Tack vare många respondenter, totalt 58 868, får vi statistiskt underlag för att redovisa nöjdhetsindex för 16 flex- och kompaktbilar, och jämföra dem med varandra.

Peugeot har på sistone tagit mycket stryk i AutoIndex, men den här rankingen bör ge alla som jobbar med märket mer framtidstro, allra helst som både totalvinnande 3008 och tvåan 5008 är relativt nya på marknaden.

Eftersom redovisningen bygger på årsmodellintervallet 2007–2010 gynnas förstås Peugeot som lanserade sina bilar 2009, men det förringar inte resultatet. Det gäller att genast träffa rätt med nyblivna kunder, och det har uppenbarligen Peugeot lyckats med denna gång.

– Det här är fantastiskt roligt för oss efter alla tidigare motgångar, säger Peugeots informationschef Maria Lantz. Men vi är inte helt överraskade, våra interna undersökningar visar på motsvarande resultat som AutoIndex.

Nöjda med det mesta
Peugeot 3008 har blivit en försäljningssuccé, 2 500 bilar har så här långs sålts i Sverige. Peugeots utlovade och genomförda kvalitetsuppryckning tycks redan nu bära frukt, åtminstone att döma av de skandinaviska bilägarnas helhetsintryck.

Peugeot 3008 lanserades som en crossover, lite av robust suv, smart flexbil och körglad personbil i ett och samma paket. Konceptet innebär naturligtvis kompromisser, men den praktiska användbarheten har uppenbarligen gått hem hos nyblivna 3008-ägare.

Köplusten för den större och sjusitsiga Peugeot 5008 har inte varit lika stor, men bland dem som slagit till pekar nöjdhetsindex nästan lika högt som för 3008.

En djupdykning bland frågorna – ett 20-tal – visar att Peugeotägarna är mycket nöjda med det mesta, och mest med egenskaper som säkerhet/karaktär, design, ljudkomfort och bränsleförbrukning. Kvalitetsmässigt anser till och med 3008-ägarna i det här sällskapet att de får mest bil för pengarna. För Peugeot 5008 blir rankingen på den här frågan också hög, en fjärde plats.

Pålitlig Toyota
Efter Peugeot hamnar Toyota – också dubbelt upp – med nya Verso och ”gamla” Corolla Verso. De högsta pålitlighetspoängen hamnar som vanligt hos Toyota liksom de betyg som utdelas angående framtidsperspektivet, bilägarnas förhoppningar om att få hyfsat bra betalt när nuvarande bil ska säljas.

Här har Toyota ett grundmurat och bra rykte, och det gäller också Volkswagen, i det här fallet Touran.

VW Touran når delad sjätte plats i rankingen och får framför allt också höga betyg för bränsleförbrukning, lackkvalitet och uppfattningar om rostskydd. Däremot får VW lägst poäng av samtliga på frågan om kvaliteten i förhållande till priset – en fråga som i grund och botten är väldigt viktig.

Mest bil för pengarna anser sig ägarna till Peugeot 3008, Renault Scenic och Skoda Roomster få. Utöver VW Touran-ägarna är också ägarna till Opel Zafira och Mazda5 mindre nöjda i det avseendet.

Ford Focus C-Max som hängt med sedan 2003 och med en smärre facelift 2007 hamnar också bland de främsta på frågan bil för pengarna. Här uppskattar ägarna framför allt miljöfördelarna.

De bilar som inte förändrats nämnvärt och som under senare år inte sålt speciellt bra – i Sverige exempelvis Suzuki Liana och Hyundai Matrix – hamnar av förståeliga skäl längre ned i rankingen. Matrix är en äldre konstruktion och såldes under åren 2003–2009. Opel Zafira II lanserades redan 2005 och har i princip inte förändrats sedan dess.

I Vi Bilägare 15/2011 presenteras resultatet från AutoIndex för modeller i storbilsklassen. Tidningen finns i butik från 25 oktober.

AutoIndex 2011:

Scandinavian AutoIndex 2011 resulterade totalt i 58 868 svar från privata bilägare i Sverige, Norge och Danmark.

Sverige med störst marknad har störst påverkan på resultatet, 40 procent, medan Norge och Danmark vardera har 30 procent.

Rankingen här handlar enbart om bedömningar av själva bilen. Enkäter om verkstäder, återförsäljare och lojalitet presenteras separat för varje land. Undersökningen gjordes i januari–februari 2011.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-10-20 08:32
hultarn

VA? Vad ska Toyota-kramarna säga nu? ;-)

#2 • Uppdaterat: 2011-10-20 09:06
Raphael

Jag är inte ett dugg förvånad för Peugeot gör riktigt bra bilar.
Det som har legat dem i fatet är Peugeot 407, där kombimodellen var för mycket livsstilskombi och därmed inte så praktiskt användbar vilket gjorde många kunder besvikna jämfört med storlastaren 406. Autoindex handlar ju mycket om kundernas förväntningar och 407 kunde inte leva upp till dem, och eftersom 407 var en av Peugeots mest säljande modeller så fick besvikelsen över denna modell en stor tyngd i det statistiska materialet.
Med 3008 och 5008 visar Peugeot vad de är bäst på - praktiska, snygga och bekväma bilar som ger mycket för pengarna.

#3 • Uppdaterat: 2011-10-20 10:05
Pender

Fortfarande har Peugeot mycket att bevisa i grenen garantipolicy. På Toyota säger dom: En Toyota ska inte gå sönder. Så, servas den hos oss, så fortsätter garantin att i praktiken gälla långt efter 3 år. På Peugeot har man (iaf tidigare) sagt: "Nu har det gått 2 år och 15 minuter. Garantin har upphört att gälla. Och innan dess, så avfärdades det mesta som handhavande fel. Dumsnålare importör än Bruun står inte att finna på denna jord. (Trots mina, och bekantas erfarenheter, är jag mycket frestad att köpa en 508SW. Överlägset mest prisvärda mellanklasskombin idag. Och dessutom basutrustad som en lyxutrustad BMW,Audi,VW.)

#4 • Uppdaterat: 2011-10-20 10:12
Simon no1

Lite kul att 3008 var en av bilarna i utnämningen till årets fulaste bil, det säger kanske en del om ägarnas omdöme.....:) He, he....

#5 • Uppdaterat: 2011-10-20 10:19
Pender

Nu har ju smaken vissa likheter med baken. Raphael, och säkert ett par till i norra Europa, tycker 3008 snygg. Jämförde för skojs skull priset på en bas 508SW med en lika utrustad variant av kusinen C5. Skilde 30.000 kr. Dessutom 3 års längre garanti på Peggan. (Vid lika och rimlig garantipolicy, så är ju år 3-5 värt minst 10.000 kr.) Att sen Citroen ger typ 15-20.000 kr högre rabatt räcker inte.

#6 • Uppdaterat: 2011-10-20 11:33
Peugeote-Pär

Roligt för Peugeot...
Tror på Peugeot numera, var därför jag köpte en 508 och är jag nöjd med den efter 3-4 år så kanske det blir en till Pegga... vem vet :)

#7 • Uppdaterat: 2011-10-20 12:16
Oomkullrunkelig

Jag köper aldrig mer en fransk bil för egna pengar.

#8 • Uppdaterat: 2011-10-20 12:24
Peugo

"Jag köper aldrig mer en fransk bil för egna pengar."

Helt onödigt att göra livet "svårt" med sådana beslut. Livet är alldeles för kort. Jag hade en problem-Volvo (helt skit var den att äga) men är ändå berädd att pröva min lycka på en ny om jag finner en som jag är intresserad av. Volvo V60 verkar vara en bil för mej men har inte provkört den ännu. Har nu ägt 4 franska i rad (ca 6 år per bil) som varit pärlor! För tillfället är jag mest rädd för VW/Audis teknik.

#9 • Uppdaterat: 2022-11-02 21:27
Gäst (ej verifierad)

Bilarna är bra, prisvärda och numer av en riktigt bra kvalitet också. Dessvärre är jag inte heller övertygad om generalagenten KW Bruun. Känner t. ex. en säljare som sålt märket länge och han är inte nöjd med relationerna gentemot Bruun.

Systermärket Citroen har en egen importör och av vad jag sett och hört en generösare garantipolicy än Peugeot.

#a • Uppdaterat: 2011-10-20 19:08
Pender

Precis som Peugo skriver. Men! Har man haft dåliga erfarenheter, så är det också logiskt, att som Runkelig bojkotta. Jag, som haft urusla erfarenheter av Peugeots helt egensinniga tolkning av vad som är garantifel, är beredd att förlåta. Särskilt som jag tror dom gjort en ordentlig kvalitetsuppryckning. Men jag är sannerligen inte glad att Bruun fortfarande har tolkningsföreträde. Gratulerar er som har en Peugeot-handlare som vågar stå upp emot Bruun. Här i Göteborg lyser de med sin frånvaro.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.