Nästa artikel
Volkswagen Golf – kandidat till Årets Bil 2013
Webb-tv

Volkswagen Golf – kandidat till Årets Bil 2013

Publicerad 5 november 2012 (uppdaterad 25 augusti 2014)
Nya Volkswagen Golf är här – klarar den att leva upp till förväntningarna? Se bilen presenteras i Vi Bilägares webb-tv.

 

Den 17 december tillkännages de sju finalisterna som kan vinna den internationella utmärkelsen Årets Bil 2013. Innan dess kommer du att kunna se en serie filmer med alla kandidater här på Vi Bilägares webbplats.

Klicka på videofönstret ovan för att se en presentation av nya Volkswagen Golf. Bilen är upp till 100 kilo lättare än sin föregångare och upp till 23 procent snålare. Svensk premiär i november och priserna börjar från 169 900 kronor.

Missa heller inte Vi Bilägares provkörning med omdömen av nya Volkswagen Golf i nummer 15/2012. Tidningen utkommer i butik den 6 november.

Läs också:
Hur är nya Volkswagen Golf?

Nya Volkswagen Golf – svenska priser

Här är nya Volkswagen Golf

Volkswagen Golf blir 100 kilo lättare

Diskutera: Vad tycker du om nya Volkswagen Golf?

Årets Bil 2013:

Årets Bil – eller "Car of the year" – delas ut av en jury bestående av 58 motorjournalister från 23 europeiska länder. Vi Bilägares Tommy Wahlström är en av tre svenska representanter i juryn.

För att vara med i omröstningen måste en bil vara helt eller till väsentliga delar ny och gå att köpa i minst fem europeiska länder innan året är slut. Den uppskattade försäljningen måste dessutom överstiga 5 000 bilar per år.

Preliminär kandidatlista:

Audi A3
BMW 3-serie
Chevrolet Malibu
Dacia Lodgy
Fiat 500L
Ford B-Max
Honda CR-V
Hyundai Santa Fe
Hyundai i30
Kia Cee'd
Kia Optima
Mazda 6
Mercedes A-klass
Mercedes SL
Peugeot 4008/Citroën C4 Aircross/Mitsubishi ASX
Mitsubishi Outlander
Opel Adam
Opel Mokka
Peugeot 208
Porsche Boxster
Renault Clio
Skoda Rapid/Seat Toledo
Range Rover
Subaru BRZ/Toyota GT86
Subaru XV
Subaru Impreza
Toyota Prius Plug-in Hybrid
Toyota Prius+
Volkswagen Golf
Volvo V40
Volvo V60 Plug-in Hybrid

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-11-05 11:55
Leif R

Volkswagen Golf förtjänar en topplacering eller seger för en god produktutveckling inför varje ny modell där även designen behåller sin strama karraktär till skillnad mot allt designtokerier som florerar idag där bland annat baksätespassagerare känner sig trängda/innstängda och en bakåtsikt som ibland är beklämmande åsidosatt !

#2 • Uppdaterat: 2012-11-05 12:29
Raphael

Volkswagen Golf har redan vunnit titeln som Årets bil en gång, och eftersom det fortfarande är i stort samma design om än varsamt förändrad genom åren så tillför inte Golf något nytt och därmed möter den inte de kriterier som är uppställda för Årets bil. Om Golfen vinner så är det ett brott mot regelverket och då har tävlingen skjut sig själv i foten och visat att denna utmärkelse inte längre behövs då den inte längre är trovärdig.

#3 • Uppdaterat: 2012-11-05 14:14
mcregor (ej verifierad)

@Raphael: I så fall är det väl inte så många av årets kandidater som egentligen kan vinna - alltså om man skall presentera en bil som till väsentliga delar har ett större "nyhetsvärde" innehållsmässigt än t ex Golfen. Och Årets Bil blir man knappast på formgivningen - det är nog det övriga innehållet och inte minst helheten som man bedömer.
Vill man premiera t ex andra alternativ än bilar med uteslutande förbränningsmotorer så återstår väl i princip bara Prius Plug-in Hybrid om man också skall hålla sig i en prisklass som är någorlunda överkomlig för många människor.

#4 • Uppdaterat: 2012-11-05 17:23
Leif R

Nog får man lov att vara trångsynt, men eftersom Årets Bil arrangemanget kostar en hel del (antar jag), borde redan på skrivbordsstadiet vissa bilar ratas som kandidater , då exempelvis Volkswagen Golf, vilket skulle kännas märkligt, därför är en kandidat en kandidat oavsett design eller tekniska ovationer! Utan att vare "regelexpert" har väl vissa länders jurymedlemmar favoriserat "sina" länders bilkandidat-/.er under årens lopp!

#5 • Uppdaterat: 2012-11-05 19:17
Raphael

Mcregor, om formgivningen vore betydelselös så hade knappast Alfa 148 eller nuova Fiat 500 vunnit titeln... Så jag vill säga att formgivning är en väldigt viktig parameter, en av de tyngsta parametrarna som finns. När de har flera likvärdiga bilar rent tekniskt att välja mellan då kör de på den snyggaste eller den med mest speciell design - och då blir det en italienare. :) Fiat 500 L ligger bra till där i år för den är genomdesignad utanpå och inuti. Så jag tycker du har fel som menar att designen har så lite värde, historiskt sett så tycker jag designen har haft ett mycket stort värde.

#6 • Uppdaterat: 2012-11-05 19:47
zant

Va e d för dålig 80-tals porrfilmsmusik klippet börjar med? urk..

#7 • Uppdaterat: 2012-11-06 06:32
mcregor (ej verifierad)

@Raphael: Formgivning är inte betydelselös men man kan inte heller diskvalificera en bil som tidigare varit Årets Bil bara för att man som du anser att den påminner om en svunnen modell rent utseendemässigt. Det är trots allt 20 år sedan det hände senast och under den tiden så har väl Fiat fått sin beskärda del av utmärkelsen utan att dessa modeller i många fall varit speciellt nydanande.

#8 • Uppdaterat: 2012-11-06 09:26
Raphael

Mcregor, du får givetvis tycka och tro vad du vill men om vi tittar på hur Årets bil juryn har betett sig genom åren så är faktiskt, som jag skrev, design en oerhört viktigt parameter. Det räcker inte med att göra en bra bil, du måste göra en bil som sticker ut designmässigt också om du ska vinna Årets bil. Det må vara ett svenskt tänkande att man enbart ska se till bilens inre egenskaper, men Årets bil i Europa har jurymedlemmar från flera kultursfärer. I Italien, Spanien, Portugal, Frankrike, Benelux-länderna och Schweiz så är design enormt betydelsefullt. Du får givetvis tycka att det är fel att de lägger så stor vikt vid design, jag bara konstaterar att det är ett faktum att de just gör det. Golfen tillför inget nytt - den har en tråkig design som i stort ser nästan likadan ut som den tidigare som i stort såg nästan likadan ut som den tidigare, som i sig såg nästan likadan ut som den tidigare. Det finns mer spännande bilar i startfältet - både designmässigt och egenskapsmässigt - att rösta på.

#9 • Uppdaterat: 2012-11-06 10:00
mcregor (ej verifierad)

Raphael - det finns bilar som är värda epitetet Årets Bil och som både är vettiga bilar och säljer bra - sen finns det bilar som blivit Årets Bil men sen snabbt fallit i glömska mer eller mindre. Vi borde kunna enas om att t ex Golf är en bil som inte fallit i glömska medan t ex Fiat Tipo nog tillhör den senare kategorin - i alla fall för de lite nordligare delarna av Europa. Men det är ju tur att smaken är som baken så att alla fabrikat får sälja i alla fall några bilar. Men jag vet var dina bilsympatier ligger så du behöver inte försvara alla varianter av bl a Fiat som blivit valda till Årets Bil under åren .- det är väl nästan hela deras bilsortiment...
Sen kanske jag personligen inte tycker att ens dessa modeller uppfyller de höga krav du verkar ha på en bil som skall bli Årets Bil - men det inser jag är min personliga åsikt och jag är helt övertygad om att du hittar massor av argument för dessa modeller så du behöver inte heller rada upp dessa i denna tråd.
Men - finns det nån modell i årets startfält, förutom din givna favorit Fiat 500L, som du med gott samvete kan säga uppfyller alla DINA krav på Årets Bil och som därmed skulle vara värd titeln ?

#a • Uppdaterat: 2012-11-06 13:08
Raphael

Mcgregor, anledningen till att italienska och franska bilar har vunnit titeln flera gånger beror på att flera av jurymedlemmarna bryr sig om design och italienska och franska tillverkare har bilar som vanligtvis står ut gällande design. En annan faktor är att juryns medlemmar traditionellt brukar premiera prisvärdhet, dvs dyra bilar brukar gå bort. Amperan och Nissan Leaf är undantaget gällande prisvärdheten, men nog kan man absolut säga att båda sticker ut med sin design plus har en innovativ drivkälla.

VW Up blev tvåia i Årets bil för den har en väl avägd funkisdesign och ett hyffsat pris. Inte den bästa minibilen, men många uppskattar dess formgivning och att den innebär ett nytt tänkande från vad Volkswagen har erbjudit tidigare, Up sticker ut och därför hamnade den på prispallen även om den inte vann.

Golf sticker inte ut med sin design, är för dyr för att erbjuda värde för pengarna, och har ingen speciell teknik. Sådana bilar brukar sälja bra på marknaden, men sådana bilar favoriseras inte av juryn. För juryn räcker det inte med en kompetent bil, utan bilen behöver sticka ut på något sätt. Oavsett vad jag eller du tycker personligen om detta, så har historien för Årets bil visat just detta. Därför kommer inte Golf att vinna. Första Golfen stack ut, med nya Golfen gör det inte. Volkswagen har inte lyckats förnya konceptet, och eftersom designen är så lika de tidigare generationerna så faller den direkt. Oavsett vad jag eller du tycker om detta så är det så det fungerar i Årets bil. Du måste sticka ut med din produkt, på något sätt. Jag tror inte Golfen hamnar på prispallen men jag tror den kommer med bland de 10 finalisterna.

Jag tror på Fiat 500 L just för att den sticker ut och den har ett bra pris, därför är den tilltalande som familjebil för många. En genomdesignad folkbil. Den har ett speciellt utseende exteriört och en speciellt designad interiör. Detta är faktorer som traditionellt tilltalar juryn, så att 500 L kommer att hamna bland finalisterna är givet. Sedan får vi se hur mycket det räcker. Jag tror 500L hamnar på prispallen.

Peugeot 208 och Renault Clio är även de bilar som sticker ut med sin design och därmed erbjuder lite mer vågade alternativ i småbilsklassen, men juryn kan vara splittrad inför dessa och det kan göra att ingen av dem vinner, men jag tror absolut på att någon av dem hamnar på prispallen.

Skoda Rapid/Seat Toledo är funkis men för tråkiga, möjligen bland de 10 främsta men inte prispallen. Det räcker inte med att vara kompetent, du behöver sticka ut. Volvo V40 kan hamna bland de 10 finalisterna också, men ingen vinnare. Kommer den i finalen beror det på en utstuderad formgivning och en hög säkerhetsnivå, dock diskvalificieras den av att den inte är praktisk och den är dessutom för dyr. Så ingen vinnare. Ford B-Max tror jag på som finalist men inte på prispallen, designen är anonym och den har ovanligt lite plats för bagage för att konkurrera i minsta minibuss-klassen. Skjutdörren på sidan har vi sett förr på en liten bil (Peugeot 1007) och visst är det praktiskt, men jag tror inte att den egenskapen i sig är tillräckligt för en seger. Och övriga egenskaper är inte särskilt speciella, och så var det ju med detta att den ser så utslätat ut på utsidan... den är som teflon!

Opel Mokka tror jag är en bil som många uppskattar för att den är sympatisk, den är helt okej och den sticker ut lite bland kompakta jeepar, finns ju inte så många och därför kan denna Opel bli en outsider i leken, jag tror på den som finalist.

Ska vi sammanfatta detta så tror jag på italienskt eller franskt som vinnare i år, därför att de sticker ut mest i sin design samtidigt som de är praktiska, roliga och har prisnivåer som gör dem till attraktiva folkbilar.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.