Nästa artikel
Här är nya Volkswagen Golf
Nyheter

Här är nya Volkswagen Golf

Publicerad 5 september 2012 (uppdaterad 5 september 2012)
Upp till 100 kg lättare och som mest 23 procent snålare. Den sjunde generationen av Volkswagen Golf är nu officiell.

Designen på nya Golf påminner till stor del om förra generationens, men förutom ny stil på lyktor och stötfångare har senaste Golfen fått en något slankare profil samtidigt som den är 5,6 cm längre, 1 cm bredare och har rymligare kupé. Hjulbasen har blivit 5,9 cm längre och bilen är 2,8 cm lägre än sin föregångare. Bagageutrymmet har också blivit 30 liter större och rymmer nu 380 liter. Bilen har ritats av Walter da Silva och Klaus Bischoff, chefer på Volkswagens designavdelning.

Den sjunde generationen av Golf är byggd på den nya MQB-plattformen vilket hjälper till att spara vikt. Totalt är bilen omkring 100 kg lättare än föregångaren beroende på motoralternativ.

På tal om motorerna finns fem stycken, varav två bensin- och tre dieselalternativ. Förbrukningen har sänkts med upp till 23 procent. Bensinmotorerna är turboladdade och den ena ger 85 hk, förbrukar 0,49 liter/mil och släpper ut 113 gram koldioxid per kilometer.  Den andra är på 140 hk, använder sig av cylinderavstängningsteknik och ska förbruka 0,48 liter/mil med utsläpp på 112 gram per kilometer. På dieselsidan finns en TDI-motor med 105 hk där förbrukningen anges till 0,38 liter/mil och utsläppet till 99 gram koldioxid per kilometer. En starkare TDI-motor med 150 hk finns också, vilken förbrukar 0,41 liter/mil och släpper ut 106 gram per kilometer.
Till sist finns en BlueMotion-variant av 105-hästarsdieseln som ska klara sig på 0,32 liter per mil. Den släpper ut 85 gram koldioxid per kilometer.

Motorerna kan kopplas till manuella växellådor eller dubbelkopplingslådor med sex eller sju växlar.

Start/stopp-system och bromskraftsåtervinning för att spara bränsle är standard på samtliga varianter av nya Golf. Alla bilar är också utrustade med touchskärmar (enklaste versionen är svartvit) varifrån alla funktioner kan styras. Andra nyheter är parkeringshjälp, adaptiv farthållare som kan bromsa bilen tills den står helt stilla för att undvika en kollision, trötthetsvarnare och andra säkerhetssystem.

Nya Golf är tänkt att vara en lyxigare och bekvämare bil än sin föregångare. Svenska priser är inte officiella ännu men i Tyskland är instegspriset 16 975 Euro, motsvarande 143 000 kr, vilket är detsamma som för föregående generation.

Bilen har nu premiärvisats i Berlin och bilen ska ställas ut på Parissalongen senare i september.

Diskutera: Vad tycker du om nya Volkswagen Golf?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2012-09-05 09:15
Leif Larsson (ej verifierad)

Det är väl skillnader i momssatsen i olika länder som oxå bestämmer slutpriset på en vara (bilen)

#2 • Uppdaterat: 2012-09-05 09:17
saabnisse

Jag gillar inte att man tagit bort handbromsspaken och ersatt med den idiotiska elektriska.

#3 • Uppdaterat: 2012-09-05 09:23
Thommys

Det ska bli intressant att se hur den ställer sig mot konkurrenterna.

Synd bara med en sådan stor växelspak på en automat. Det behövs ju inte. Den känns lite otidsenlig. Nu när man ändå moderniserat sig med att ta bort handbromsspaken.

#4 • Uppdaterat: 2012-09-05 09:32
saabnisse

Thommys, jag håller med dig när det gäller växelspaken, den kunde ersättas med tryckknappar, det är ju ingen nyhet det fanns för femtio år sedan, men handbromsspaken ska vara kvar.
Den elektriska fungerar ofta bara ett par tusen mil och kostar mer än skjortan att få att fungera.
Den kan vara ok söderut, men i vårt skitklimat passar den inte.

#5 • Uppdaterat: 2012-09-05 09:34
KaptenOberkommando

140 hk-maskinen verkar inte illa. 85 hk-maskinen känns i vekaste laget - kunde dom inte ha lagt den på typ 105 hk i stället? I grunden är vi av "bensintyp" här i familjen så 140 hk-maskinen skulle ligga bra till för frugan. Men visst, en BlueMotion-variant som enligt körcykeln drar 0,32 l/mil vore ju i och för sig något. Frugan som kör typ tio mil om dagen i jobbet på raka, fina landsvägar skulle onekligen få högst behagliga bränsleräkningar. Men då är det skatten, men nog tusan borde det löna sig.

Nåväl, bilen är väldigt fin och ser så där ren och okonstlad ut - men ändå har den karaktär. Till och med inredningen har tagit ett stort kliv framåt och ser riktigt fet ut. Enligt mitt tycke är det så här en mindre bil skall se ut - befriad från konstiga former och märkliga grodögon till lyktor som sitter ta mig tusan uppe på motorhuv och baklucka. Smaken är olika, men det är inte för inte som den här bilen har skördat så stora framgångar genom åren. Jag längtar faktiskt till provkörningen.

#6 • Uppdaterat: 2023-03-21 08:26
Gäst (ej verifierad)

Snyggaste versionen sedan urgolfen...
Risken finns dock att den blir lite för dyr när man plockat på lite nödvändig utrustning, konkurrensen är hårdare än någonsin i den här klassen.

#7 • Uppdaterat: 2012-09-05 09:52
Rustan Werling

Gillar den verkligen, mycket slankare i designen och det tycker jag är snyggt. Tycker att inredningen fått sig ett lyft också, lite mer åt Audi-stilen.

#8 • Uppdaterat: 2012-09-05 09:55
Thommys

Håller med Kapten. Enkel form är det folk vill ha bevisligen.

saabnisse. Idag är det så mycket annat som är så avancerat konstruktionsmässigt att man allt får vänta sig att även handbromsen blir det också. Precis lika självklart som att choken försvann och blev ersatt av avancerad motorelektronik som man inte rår på själv så tycker jag även att handbromsen bör gå samma väg. Det är oerhört bekvämt med en handbroms som släpper automatiskt när man kör iväg och bara kräver ett tryck eller ryck (beroende på bilmärke) med fingret för att sättas an.

#9 • Uppdaterat: 2012-09-05 10:22
saabnisse

Thommys, det är inte bekvämligheten jag menar, även om jag tycker att det är väldigt lite arbete med att frigöra handbromsen, utan det problem den medför i vårt klimat.

Det är givet att det myllrar av elektroniskt styrda elektriska komponenter på moderna bilar som kan krångla och gå sönder, men få är så utsatta som den elektriska handbromsen.
Den är dessutom väldigt dyr att reparera.

Jämför med givare och tandskivor till ABS som också är utsatta och behöver bytas, men dessa är oftast betydligt billigare.

#a • Uppdaterat: 2012-09-05 10:44
Morton

Kolla sidorna 48-62 i denna pdf:
http://www.automotorsport.se/media/artiklar/volkswagen-golf-vii.pdf
En jämförelse mellan de 7 versionerna.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.