Nästa artikel
Rekordsiffror för Volvo – utom för sista kvartalet
Nyheter

Rekordsiffror för Volvo – utom för sista kvartalet

Publicerad 11 februari 2022 (uppdaterad 11 februari 2022)
Helåret 2021 blev betydligt bättre än det fjärde kvartalet. Nu ska de anställda få en extra månadslön.

Volvo Cars har presenterats företagets första bokslut sedan börsnoteringen som gjordes under hösten, och även det sista under nuvarande Volvochefen Håkan Samuelsson.

Under fjärde kvartalet sjönk både intäkterna och vinsten jämfört med samma period året innan. Rörelsevinsten blev 3,7 miljarder vilket är lägre än förväntat av analytikerna och försäljningen sjönk med 20 procent.

Det är framför allt komponentbristen som fortsätter ställa till allvarliga problem i produktionen.

– Vi ser en gradvis förbättring, även om det sker långsammare än vi trodde, sa Håkan Samuelsson i samband med att rapporten presenterades.

Omsättningsrekord

Men sett till helåret ligger omsättningen och även lönsamheten på den högsta nivån någonsin. Omsättningen låg på 282 miljarder och vinsten på 20,3 miljarder vilket motsvarar en rörelsemarginal på 7,2 procent – mer än dubbelt så högt som under 2020.

Volvos mål är en lönsamhet på mellan 8 och 10 procent omkring 2025. Det blir ingen utdelning till aktieägarna, men de anställda ska få en extra månadslön i bonus.

– För en fabriksanställd i Torslanda kan det innebära 35 000 kronor extra i månadslön som betalas ut på aprillönen, säger företagets presstalesperson Ben Foulds till Göteborgs-Posten.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (3)

  • 12 februari 2022 Håller helt med Anders , så…
  • 11 februari 2022 Jag brukar titta på hur…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.