Nästa artikel
Volvos och Northvolts nya batterifabrik hamnar i Göteborg
Nyheter

Volvos och Northvolts nya batterifabrik hamnar i Göteborg

Publicerad 4 februari 2022 (uppdaterad 4 februari 2022)
Volvo Cars ska bygga en enorm batterifabrik tillsammans med Northvolt. Nu står det klart att den hamnar i Göteborg.

Den stora batterifabriken som Volvo Cars ska bygga tillsammans med Northvolt hamnar i Göteborg. Det avslöjade bolagen i ett pressmeddelande under fredagsmorgonen.

Batterifabriken beräknas börja byggas 2023 och ska tas i drift 2025. Den ska på sikt skapa upp till 3 000 nya jobb och får en årlig produktionskapacitet på upp till 50 gigawattimmar, vilket ska räcka för en halv miljon bilar.

Volvo och Polestar har hittills köpt in batterier från asiatiska underleverantörer men vill istället utveckla och tillverka egna battericeller som är anpassade specifikt för koncernens elbilar.

Att fabriken hamnar nära bilfabriken i Torslanda innebär enligt Volvo flera logistiska fördelar. Men det innebär också att andra orter som hoppats att batterifabriken skulle hamna där, som Norrköping och Gävle, blir utan.

– Vi är fast beslutna att bli ledande i segmentet premiumelbilar och att endast sälja renodlade elbilar senast 2030. Bygget av denna gigafabrik i Göteborg är ett avgörande steg, säger Volvochefen Håkan Samuelsson.

Volvo uppger att fabriken blir en av de största för battericeller i Europa, och produktionsbolaget leds av Adrian Clarke som tidigare varit chef på Tesla. Fabriken byggs vid sidan av ett utvecklingscenter som är officiellt sedan tidigare och som ska tas i drift redan i år.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (14)

  • 4 februari 2022 Finland har fått el från…
  • 4 februari 2022 Rikard skrev: Ja, man undrar…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.