Nästa artikel
Volvo storsatsar i Torslanda för nya elbilar
Nyheter

Volvo storsatsar i Torslanda för nya elbilar

Publicerad 8 februari 2022 (uppdaterad 8 februari 2022)
Volvo Cars ska investera tio miljarder kronor i att uppdatera Torslandafabriken.

Volvo har hittills lanserat två elbilar som bygger på samma teknik, nämligen suvarna XC40 och C40. Men på sikt ska Volvo lansera flera nya modeller med längre räckvidd och snabbare laddning. Först ut är en eldriven ersättare till dagens XC90.

De kommande åren ska Volvo Cars investera tio miljarder kronor i Torslandafabriken för att uppdatera den inför elbilssatsningen. Det handlar bland annat om en ny anläggning för batterimontering där batterimodulerna integreras i bilens golv och en helrenoverad målningsverkstad.

– Torslanda är vår största fabrik och kommer att spela en avgörande roll i vår pågående omvandling när vi går mot att bli en helt elektrisk biltillverkare senast 2030, säger Volvochefen Håkan Samuelsson.

Mest intressant enligt Volvo är möjlighet till så kallad megagjutning av karossdelar i aluminium vilket bland annat innebär att större delar av bilens golvkonstruktion kan gjutas som en enda aluminiumdel. Det ska ge fördelar både när det gäller hållbarhet, kostnader och bilens prestanda över tid.

Tekniken som även används av Tesla ska enligt Volvo vara 75 procent mer tidseffektiv jämfört med dagens metod.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 8 februari 2022 De behöver naturligtvis…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.