Nästa artikel
Volvochefen avslöjar: Nya elbilen ska INTE heta XC90
Nyheter

Volvochefen avslöjar: Nya elbilen ska INTE heta XC90

Publicerad 2 juli 2021 (uppdaterad 2 juli 2021)
När Volvo ersätter dagens XC90-modell med en ny elbil får den ett helt nytt namn, bekräftar Håkan Samuelsson.

När Volvo lanserar en eldriven ersättare till dagens flaggskeppsmodell XC90 får den ett nytt namn. Det bekräftade Volvochefen Håkan Samuelsson på ett digitalt event tidigare i veckan, skriver Automotive News.

Volvo presenterade bland annat konceptbilen Recharge och planer på att förlänga räckvidden i nya elbilsmodeller till 100 mil.

Först ut bland de nya elbilarna blir alltså en toppmodell som ska ersätta dagens XC90. Men den behåller inte det namnet.

– Att bara kalla den för en ny XC90 skulle vara fel eftersom den faktiskt blir första modellen i sitt slag, sa Håkan Samuelsson.

Volvos konceptbil Recharge ska ge en hint om hur de nya elbilsmodellerna kommer se ut.

Avslöjas nästa år

Exakt vad modellen ska heta är oklart – det ska avslöjas vid premiären 2022 – men om vi får tro Volvochefen handlar det alltså inte om någon vanlig kombination av bokstäver och siffror utan snarare om ett ”riktigt” namn. Det är något som många biltillverkare annars vill undvika av rädsla för missförstånd, patentskydd och felöversättningar på olika marknader.

Någon tredje generation av Volvo XC90 med förbränningsmotorer eller laddhybriddrivlina blir det inte. Däremot ska den nuvarande modellen leva vidare ett tag till.

Läs också: Volvos nya konceptbil hintar om eldrivna XC90-efterträdaren

Firar 20 nästa år

• Volvo XC90 dök upp första gången 2002 och blev snabbt en av märkets största framgångar någonsin, särskilt på den viktiga USA-marknaden.

• Första generationen baserades på plattformen P2 som från början utvecklades av Ford och delades med bland andra S60 och V70.

• En helt ny generation presenterades 2014, och det var hög tid – första modellen levde alltså i hela tolv års tid.

• Den nya modellen var först ut på Volvos modernare SPA-plattform.

• Volvo XC90 har fått beröm för sin design, komfort och säkerhet. Men den har ofta hamnat långt ned i olika undersökningar om driftsäkerhet och kvalitet.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (1)

  • 5 juli 2021 Hej, Artikeln innehåller…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.