Nästa artikel
Waymo tar självkörande taxibilar till San Francisco
Nyheter

Waymo tar självkörande taxibilar till San Francisco

Publicerad 25 augusti 2021 (uppdaterad 25 augusti 2021)
Den här gången ska bilarna ha mänskliga reservförare.

Google-ägda Waymo har sedan oktober 2020 haft självkörande taxibilar i trafik och tillgängliga för allmänheten i Phoenix, Arizona. Nu är företaget på väg att lansera tjänsten även i San Fransisco.

Men det finns en hake. Medan de robotiserade taxibilarna i Phoenix kör omkring sina kunder helt på egen hand kommer det i San Francisco att finnas en person bakom ratten i alla bilar, beredd att ta över körningen.

San Francisco är känt för sina smala gator och branta backar, vilket är en utmaning för självkörande bilar. Waymo har testat sina bilar i staden sedan 2019, utan passagerare.

Till en början kommer enbart utvalda ”betrodda testare” att kunna åka med bilarna, innan tjänsten öppnas för allmänheten. Dessa kommer till en början att få åka gratis, mot att de delar sina synpunkter på tjänsten med företaget.

Waymos självkörande bilar använder både lidar, radar och kameror för att läsa av sin omgivning. Sensorerna är monterade i en stor utbyggnad på taket, vilket gör bilarna lätta att känna igen. 

San Francisco är USA:s största marknad för appbaserade taxitjänster och hem till de båda jättarna Uber och Lyft. Uber hade tidigare ett eget program för utveckling av autonoma bilar där de bland annat samarbetade med Volvo.

Efter diverse problem, bland annat en dödsolycka 2018 där en av deras bilar körde på en cyklist som korsade vägen, sålde Uber den verksamheten vidare förra året.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (0)

Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.