Nästa artikel
Volvo och Polestar samarbetar med Waymo om självkörande bilar
Nyheter

Volvo och Polestar samarbetar med Waymo om självkörande bilar

Publicerad 26 juni 2020 (uppdaterad 26 juni 2020)
Nytt samarbete ska leda till autonoma bilar på nivå 4.

Volvo ska använda teknik från Googleägda Waymo i kommande bilmodeller som blir mer självkörande. 

Tanken är att integrera den autonoma tekniken från Waymos självkörande bilar i Volvos framtida modeller och "robotaxibilar", inklusive Polestar och kinesiska Lynk & Co. Självkörande bilar kommer revolutionera hur folk bor, jobbar och reser, enligt Volvos utvecklingschef Henrik Green.

– Vårt globala partnerskap med Waymo öppnar upp nya och spännande affärsmöjligheter för Volvo Cars, Polestar och Lynk & Co, säger han.

Nivå 4

Volvos bilar som ska använda Waymos teknik blir självkörande på nivå 4. Det innebär att de kan kan ta över körningen helt och hållet, och att föraren kan ägna uppmärksamheten åt annat, men bara inom vissa områden och under särskilda förhållanden.

Det betyder att bilarna kanske inte blir helt självkörande på alla typer av vägar och i alla väderförhållanden.

Sedan tidigare har Renault/Nissan, Fiat/Chrysler och Jaguar/Land Rover redan tecknat avtal om att använda autonom teknik från Waymo.

Volvo hade tidigare ett avtal med apptaxiföretaget Uber om teknik till självkörande bilar, men det gjordes om efter att en testbil från Uber körde över och dödade en fotgängare i Arizona för tre år sedan. Volvo har fortfarande ett avtal med Uber men nu är målet att tillsammans utveckla en självkörande version av XC90.

Gäller även Polestar

En intressant detalj är att den autonoma tekniken alltså även ska användas av Volvos syskonmärke Polestar, som skulle ha fokus på föraren med prestandamodeller, och som inte fokuserat på autonoma taxibilar och mobilitetstjänster som exempelvis Volvo gjort.

– Waymos teknologi kommer öppna upp spännande möjligheter för Polestar. Jag tror det finns en stark marknad för helt autonoma premiummobilitetstjänster, säger Thomas Ingenlath, vd för Polestar.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • 2020-06-26 16:45
Carl Trefalt

Självkörande bilar är det lagligt?

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.