Bild
Nästa artikel
Nyheter

Waymo kritiserar Teslas Autopilot: Blir aldrig självkörande

Publicerad 2021-01-25 10:39 (uppdaterad 2021-08-25 12:06)
Tesla får kritik för Autopilotsystemet, men Elon Musk slår tillbaka.

Elon Musk har stora planer på hur Teslas bilar i framtiden ska bli mer självkörande. Tanken är att dagens avancerade assistanssystem ska ”lära sig” hur trafiken fungerar och på så sätt kunna ta över körningen i fler situationer.

Det imponerar inte på chefen för Waymo, företaget som ingår i Googlekoncernen och som utvecklar självkörande taxibilar. Om vi får tro John Krafcik är det inte troligt att Teslas inställning någonsin kommer leda till ett helt självkörande system.

– För oss är Tesla inte alls någon konkurrent. Vi tillverkar ett helt autonomt körsystem. Tesla är en biltillverkare som utvecklar riktigt bra förarassistanssystem, säger han i en intervju med Manager Magazin.

Enligt Waymo är det inte troligt att Tesla någonsin kommer lansera en helt självkörande bil

Waymos självkörande Jaguar I-Pace. Enligt Waymo blir bilförare mindre benägna att ta över körningen om något händer ju bättre det ”självkörande” systemet är. För att lösa det problemet utvecklar Waymo nu autonoma taxibilar där föraren aldrig ens sitter i förarstolen.

Enligt honom är det en missuppfattning att finesser som adaptiv farthållare och filhållningsassistans ”magiskt” ska utvecklas till ett självkörande system.

– När det gäller robusthet och noggrannhet är våra sensorer betydligt bättre än det vi ser på vägarna från andra tillverkare.

Elon Musk har flera gånger skjutit upp utrullningen av Teslas självkörande system. Ett fåtal Teslaägare har nu börjat testa tekniken i en betaversion.

Teslachefen har kommenterat intervjun och hävdar att både mjukvaran och hårdvaran i Teslas lösning är bättre än hos Waymo.

Läs också: Tesla i blåsväder igen: Autopilot inte självkörande

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.