Nästa artikel
Självkörande bilar kan tillåtas på tyska vägar redan 2022
Nyheter

Självkörande bilar kan tillåtas på tyska vägar redan 2022

Publicerad 25 maj 2021
Testprojekt med självkörande fordon pågår i Tyskland redan nu, bland annat den här märkliga bussen i Hamburg. Foto: Hamburger Hochbahn
Tyska lagstiftare är på väg att tillåta självkörande bilar från och med nästa år.
Den tyska Förbundsdagen har godkänt en lag som tillåter självkörande fordon i landet. Om lagen även passeras i Förbundsrådet, som är den övre instansen, kan den träda i kraft år 2022. Det skriver Deutsche Welle.

Enligt den tyska regeringen blir det här i så fall världens första juridiska ramverk för hur autonoma fordon ska integreras i vanlig trafik. 

Fram tills nu har självkörande fordon i landet behövt speciella tillstånd och mänsklig översyn, men med den nya lagen skulle det inte längre vara nödvändigt.

Från och med 2022 skulle därmed exempelvis helt förarlösa bussar kunna sättas i trafik i Tyskland, såväl som vissa godstransporter. Självkörande personbilar skulle också vara tillåtet.

Den tyska transportministern Andreas Scheuer är nöjd med Förbundsdagens beslut och hoppas att lagen ska bli verklighet så fort som möjligt.
– Tyskland kommer bli världens första land som tar autonoma fordon från laboratorierna till gatorna. Vi är nu ett steg närmare det målet, säger han i en kommentar.

USA tillåter också förarlösa bilar men där finns ännu inget federalt regelverk – det är stället upp till delstaterna hur de ska reglera dem. Google-företaget Waymo har haft helt förarlösa taxibilar i trafik i delstaten Arizona sedan hösten 2020. En av dem hade nyligen ett besvärligt möte med ett vägarbete.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.