Nästa artikel
Tipset till Teslaägarna: Kolla takboxen innan du kör!
Nyheter

Tipset till Teslaägarna: Kolla takboxen innan du kör!

Publicerad 13 juli 2020
Vårt undanmanöverprov av Tesla Model 3 avslöjar en underlig brist. Det gäller att kolla takboxen extra noga innan du kör iväg – annars riskerar den att lossna.

Att montera en takbox är något många bilägare ägnar sig åt precis nu. Sommarsemestern innebär högtryck i takboxförsäljningen och ute på vägarna är det många som väljer att komplettera bilens lastutrymme med en takbox, eller cykelhållare på taket.

Men i Vi Bilägares senaste sommartest av våra fem långtestbilar visar det sig att Tesla Model 3 behöver extra noggrann fastsättning av vår testbox, en Thule av lite äldre modell. Annars riskerar den nämligen att släppa en aning från takräcket, vilket hände i vårt undanmanöverprov.

I filmen från vårt sommartest kan du se när vi monterar takbox på en Tesla Model 3 (spola fram till 2:50). Det är egentligen ganska rättframt, enligt Vi Bilägares testförare Anders Helgesson, men det är relativt många moment som ska utföras. 

– Många tror man fäster direkt i glastaket på Model 3 men det gör man inte. Det finns metallhakar under glastaket, säger han.

Lossnar från fästet

I vårt undanmanövertest som körs med full last och även en takbox på taket visade det sig att Teslas takbågar var alldeles för hala.

– Det fungerar på alla andra bilar, men när vi kör undanmanöverprov med Model 3 rör sig boxen och glider över så den hänger på fästet. Själva boxinfästningen verkar också ha gått sönder, sa testföraren Nils Svärd.

Efter vår testdag gjorde vi ytterligare kontroller med samma takbox och gripklofästen, samt en annan box med bygelfästen som skruvas till rätt moment. Det visade sig att gripklorna på den lite äldre Thule-takbox vi testade med är ytterst känsliga för hur de monteras mot Teslas lastbågar. De måste sitta exakt rätt för att kunna hålla emot som de ska. 

På de andra fyra bilarna i vårt sommartest fäster boxen utan problem, och det har den även gjort på alla andra långtestbilar under tidigare år. Vårt råd till Teslaägare som ska köra med takbox är att kolla fastsättningen noga innan du kör iväg.

I filmen nedan kan du se vad som händer vid takboxtestet (spola fram till 7:50).

Patenterat av Tesla

Teslas kommentar kring takboxproblematiken lyder som följer:

”Tesla har inte tagit emot någon kritik från ägarna om att räcket skulle vara halt. Tesla kan inte uttala sig om specifikationen på Thules gripklofästen men kommer initiera att Thule testar att montera takboxen på bilen och säkerställa att monteringsinstruktionen fungerar och är säker innan takboxen fortsätter att erbjudas till Model 3-ägare.”

Eftersom taket på Tesla Model 3 nästan helt består av glas har Tesla tagit fram en patenterad lösning för takräcket som ingen annan får kopiera, berättar Björn Strid på Thule.

– På grund av gummeringen på takräcket verkar det inte finnas tillräckligt mycket friktion för att skapa bra fäste, säger han till Vi Bilägare.

Han betonar att testet alltså gjordes med en takbox och gripklofästen som inte längre finns i sortimentet. Det finns också så kallade T-spårskruvar som tillbehör som kan göra att boxen fäster bättre.

– Vi har inte gjort några tester specifikt med Tesla Model 3, men i generella tester av T-spårskruven har det visat sig att boxen sitter ordentligt fast. Vill man vara helt säker på att boxen inte ska glida kan man använda dem. Vi har ingen specifik lösning för just Tesla Model 3 ännu, säger Björn Strid.

Ämnen i artikeln

Kommentarer

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.