Nästa artikel
New York väljer Nissan som ny taxi
Nyheter

New York väljer Nissan som ny taxi

Publicerad 5 maj 2011 (uppdaterad 6 maj 2011)
Ingen stad förknippas med gula taxibilar mer än New York. Från 2013 ska en ny taxi fasas in – och det blir ingen amerikansk bil.

I konkurrens med Ford och turkiska tillverkaren Karsan vann japanska Nissan upphandlingen av nya taxibilar i New York. Modellen som gör entré på Manhattan från 2013 är en taxianpassad variant av minibussen Nissan NV200.

Kontraktet är åtråvärt med tanke på att 600 000 människor reser med New Yorks 13 000 gula taxibilar varje dag. Affären gäller tio år är värd omkring en miljard dollar.

Bränsleförbrukning är främsta anledningen till att New York nu väljer att byta ut sin taxiflotta, som i dag till stora delar består av törstiga men samtidigt klassiska Ford Crown Victoria. Nissan NV200 ger betydligt bättre bränsleekonomi med sin fyrcylindriga bensinmotor på 2,0 liter.

Eltaxi nästa
Bilen är också mer praktisk än sin amerikanska motsvarighet. Med skjutdörrar ska insteget underlättas samt förebygga olyckor med dörrar slås upp mot andra trafikanter. Bilens tuta har också anpassats för lägre volym och istället har extra varningslampor på utsidan tagit plats.

Taxins tak är genomskinnligt så att passagerarna ska kunna blicka uppåt mot stadens skyskrapor. I kupén finns också läsbelysning och laddningsstation för mobiltelefoner.

Förutom att leverera NV200 ska Nissan även ta initiativ till ett testprojekt med elbilen Leaf. Sex bilar ska testas som taxi i trafik under 2012.
 
Diskutera: Vad tycker du om nya New York-taxin?

Ämnen i artikeln

Kommentarer

#1 • Uppdaterat: 2011-05-05 10:31
Raymond K (ej verifierad)

Den ser ju trevlig ut och jag hoppas att det är säkerhetsbälte i dom. sist jag åkte taxi i New York var det en skrämmande upplevelse. Dom körde som biltjuvar och det fanns inga säkerhetsbälten men visst det var väldigt billigt.

#2 • Uppdaterat: 2011-05-05 10:33
Thommys

Jag tycker New York har missat något. Grejen med den amerikanska kulturen. Kommer jag till NY vill jag åka i en jänkare. Det är märkligt att som världens billand nr 1 inte kan bygga sina egna taxibilar längre.

#3 • Uppdaterat: 2011-05-05 10:36
amoC

Härligt japan-grå inredning! :)

#4 • Uppdaterat: 2011-05-05 10:46
Raymond K (ej verifierad)

Finns det något mer trist än en grå inredning? Man blir ju deppig av att sitta i bilar med sån inredning.

#5 • Uppdaterat: 2011-05-05 10:54
amoC

Skulle väl vara helt svart, men näe.... de delar nog sistaplats när jag tänker efter.

#6 • Uppdaterat: 2011-05-05 12:37
Mistro

Är inte en stor klumpig och törstig jänkare mer trist?
Det här blir nog bra men varför envisas man med Bensinmotorer fortfarande?

#7 • Uppdaterat: 2011-05-05 12:52
Raymond K (ej verifierad)

Mistro läs noggrant. Nissan skall även testa 6 st elbilar i taxitrafik i New York. Om testet slår väl ut kanske man inför fler taxibilar med eldrift.

#8 • Uppdaterat: 2011-05-05 16:28
Roy J

En taxi ska vara praktisk och synas - så estettiken spelar mindre roll.
Men det var ett fasligt plastsjok i fronten. Borde vara något mer lättreparabelt.
Och visst är inredningen tråkgrå och plastig. Det senare må vara praktiskt, men nog kunde den väl åtminstone få två nyanser.
Thommys vill åka omkring i löjligt stora och soppaslukande dinosaurier och är förhoppningsvis ensam om det.

#9 • Uppdaterat: 2011-05-05 16:54
KaptenOberkommando

Thommys, varifrån har du fått USA skulle vara världens billand nr 1? Sett på för många billiga filmer som har visat upp en skev syn på det amerikanska samhället i stort? Dessutom har amerikanerna aldrig kunnat bygga bilar överhuvudtaget, vilket har bevisats mer än en gång.

När det gäller bilen i artikeln måste jag säga att den är fruktansvärt ful. Den är så stor och klumpig att det möjligt praktiska väger lätt. Helt grotesk. Och kombinationen gult/grått blir mer humörnedsättande än att se Håkan Juholt stå och fjanta sig. Alltså, inte nog med att amerikanerna inte kan bygga bilar som vare sig ser något vettigt ut eller ens kan uppvisa minsta kvalitet - de kan inte ens beställa en bil som det allra minsta smeker ögat. *Suck*

#a • Uppdaterat: 2011-05-05 17:31
Gert Andersson (ej verifierad)

Klokt val. En Taxiautomobil bör hvara driftsäker så en automobil från Nissan äro ett klokt val.

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.