Bild
Nästa artikel

Biltest: Alfa Romeo Giulietta, Citroën DS4 (2011)

Nybilstest

Nu kryddar Citroën och Alfa Romeo med klassiska modellnamn. Giulietta är en helt ny bil, byggd på en för koncernen ny plattform. Under det fräcka skalet på DS4 hittar vi däremot en vanlig C4. Citroën har utseendet. Alfa har mer punsch i motorn, ett smart körprogram och en mer avancerad bakvagn. Vem vinner?

 Alfa Romeos modellnamn Giulia, som senare blev Giulietta, klingar italiensk sportig familjebil. Förra versionen upphörde att tillverkas för 30 år sedan. Den var mer avancerad än de flesta jämförbara konkurrenter. Giulietta hade då en s k transaxel i bakvagnen, med sammanbyggd växellåda och differential och med inflyttade bakre bromsskivor.

Citroën tar också till namnknepet och återinför förkortningen DS, som betyder La Déesse, ”gudinnan”. På samma bottenplatta som vanliga C4 har Citroën åstadkommit en tuff, lyxig, ögonfröjd för den som vill ha något extra.

DS4 är fem cm kortare, två cm bredare och en cm högre än C4. Framför allt har DS4 betydligt fräckare design och mer utrustning. Den högre markfrigången ger mycket luft i hjulhusen, man måste nästan ha 18-tumshjul för att fylla upp dem.

DS4 är tänkt att ha lite av en suv:s potenta framtoning, samtidigt som utseendet ska lura oss att se den som en kupé. Ändå är det i grunden en praktisk kombisedan, låt vara med betydligt vassare design.

Bekvämt insteg
Det man direkt slås av är att insteget i DS4 är mer bekvämt än vanligt. Man sjunker inte ner så djupt utan glider enkelt in på förarsätet. I det avseendet är Giulietta en mer renodlad familjesportbil. Man sitter lite lägre. Och det behöver inte vara fel i en sportkärra.


Vi gav oss iväg västerut på E 18 en sen eftermiddag med Alfa och Citroën. Siktet var inställt på Karlstad. 30 mil med dessa åk är ingen match. Båda testbilarna var för övrigt utrustade med läderklädsel. DS4 har en överdådigt snygg klädsel i två färger. Giulietta går mer i klassiskt svart sportig stil.

Lite överraskande är det Citroën som har det bästa kurvstödet. Man sitter mer tajt i Citroën vilket känns skönt när det kränger. Det ger också en behaglig stabilitet när man bara kör rakt fram lugnt och städat.

Jag lägger omgående märke till en markant skillnad i hur man sitter bakom ratten i dessa två. Det går snabbt att justera stol och ratt som man vill ha det i DS4. Jag sitter något högre och med bekväm vinkel på benen.

Ratten viktigast
I Giulietta är stolarna lite flackare och är inte så profilerade. Körställningen är heller inte optimal. Nu är jag lång, 190 cm,  men också mina testkollegor som är av medellängd uppger att de måste välja mellan att ha rätt avstånd till ratten eller till pedalerna. Och då är ratten viktigast! Med bättre justermöjlighet i längdled skulle problemet elimineras.

Höjbar framkant på förarstolen skulle öka komforten ytterligare.

Efter någon halvtimme upptäckte jag att det var det elektriskt justerbara svankstödet som satt som en boxhandske i ryggen, maximalt uppblåst. Det blev betydligt skönare när jag släppte ur lite luft.

Men den platta sitsen och avsaknaden av stöd för benen går inte att göra något åt. Ett plus är att man har mer plats att vinkla ut benen och därmed variera sittställningen i Giulietta. Mittkonsolen är inte lika bred.

När man kör på den här typen av väg, med långa raksträckor och svepande kurvor, märker man en skillnad i styrningen. DS4 går i stort sett rakt om man håller ratten still. Giulietta, som har en mycket direkt och aktiv styrning och bakvagn som kan styra med främst vid hård kurvtagning, måste man då och då korrigerar med små rörelser.

Bra ljus i kurvor
Numera har alla nya bilar automatisk dagbelysning, ofta ett vanligt halvljus. Både Alfa och Citroën har på dessa modeller ett autoläge. Väljer man Giulietta med xenonbelysning så anpassar bilen själv ljuset. Det innebär att xenonlamporna vilar dagtid och att några skarpa LED-lampor lyser i stället.

DS4 har också autoläge men med varselljus från vanliga halogenlampor plus karaktäristiskt lysande vinklar nedtill i fronten.

På DS4 kan man välja både färg och intensitet på instrumentbelysningen också i dagläge.  Det går inte i Giulietta. Det var därför svårt att ibland se hastighetsmätaren utan att tända halvljuset.

Men när skymningen kom blev det ett extraplus för Alfa. Båda bilarna har aktiva xenonljus som svänger med när man vrider på ratten, vilket är riktigt bra i kurvor. Det fanns i DS, via mekanik, redan för över 40 år sedan.

Det ger mycket bättre ljus. Men Giulietta har inte bara den projicerande xenonlampan på helljus utan också en högt placerad extra reflektor med en H1-lampa. Därför är Alfas helljus mycket bättre.

En turbodiesel är visserligen lite ovanligt men inte så dumt också i den här lite sportigare typen av bil. DS4 skottar ur sig 340 Nm vid 2 000 v/min och Giulietta 350 Nm redan vid 1 750 v/min.

Brantare puckel
Men vid omkörning känns det som om DS4 har en brantare puckel på effektkurvan, eller att den snabbare ger ökad effekt genom ökat turbotryck när gasen trampas i botten.

Det känns lite som den så kallade ketchupeffekten i de första turbomatade bensinmotorerna. Allt kommer på en gång och sedan tar det fort slut. Dieseln har ju inte lika omfångsrikt varvtal att jobba på.

Kraften från Alfas motor kommer i ett jämnare flöde och känns inte lika kraftfullt. Men Giulietta är snabbare. Och använder man Alfa DNA och slår över körprogrammet  från ”normal” till ”dynamic” reagerar motorn märkbart kvickare och ger overboost när så behövs.

Omkörningarna mellan 70 och 110 km/tim blir då några viktiga tiondelar av en sekund snabbare. Och det är inte bara motorstyrningen som justeras. Dynamic tillåter exempelvis mer effekt vid acceleration i kurvor samtidigt som antisladdsystemet håller koll.

När vi kör undanmanöver på Hagfors flygplats noterar vi också att Alfas VDC (antisladdsystem) tillåter oss att undvika ”älgen” i högre fart än med DS4, innan elektroniken griper in och hejdar framfarten. Så länge Giulietta håller balansen och inte börjar tappa greppet med bakvagnen så bromsar inte antisladdsystemet.

Klarar testet mycket bra
DS4 klarade testet mycket bra tack vare styv fjädring och breda däck med bra grepp. Alfas något mjuka fjädring och styrande bakvagn gjorde att bakvagnen till slut började tappa greppet och när väl Alfas VDC griper in så sker det vid ungefär samma maxhastighet som hos DS4.

Giulietta har en bakvagn med individuell upphängning som består av två snett framåtriktade diagonallänkar, ett framåtriktat momentstag och en separat krängningshämmare vilken tillåter en mer noggrannare styrning av hjulen än DS4:ans torsionsbakvagn. Men det enkla är ofta funktionellt och det känns som om Alfa delvis slarvat bort möjligheterna.

På riktigt ojämn asfalt går DS4:ans bakvagn hårt och dunsar över guppen. Alfans bakvagn följer underlaget bättre. Men när vi hamnar på kurvig väg med hög fart kan antisladdsystemet blinka till på Giulietta, när bilen tenderar att överstyra, vilket verkar bero på den mjuka fjädringen.

Ovanligt nog, i alla fall i den här typen av bil, så går det inte att koppla ur Alfas VDS. Dessvärre inte ASR (antispinn) heller. Det kan man göra i DS4. Men Alfa tänker säkerhet och har i stället försett bilen med ett körprogram kallat ”all weather” avsett för halkigt väglag, regn eller snö.

När det gäller krocksäkerhet är Giulietta för närvarande bäst i lilla mellanklassen bland alla som har fem stjärnor i nya bedömningen. Alfan slår t o m storheter som Lexus CT200, Opel Astra, Volvo C30, VW Golf – och Citroen DS4.

Starka motorer
Att det handlar om starka motorer märks på utväxlingen. Giulietta och DS4 ligger omkring 1 500 v/min vid 90 km/tim och kring 2 000 vid 110 km/tim. Båda har växlingsindikator. Alfas är imponerande exakt.

Den kan föreslå sexans växel i 70 km/tim, bara för att vid minsta motlut rekommendera nedväxling. Allt för att spara bränsle. Ibland tar det emot att köra på så hög växel och låga varvtal som elektroniken föreslår.

Giulietta och DS4 är bränslesnåla och har för biltypen låga utsläpp. Alfa är försedd med stopp/start-system som stänger av motorn i stadstrafik. Det bidrar till att koldioxidutsläppen från Giulietta är nära miljöklassning med 124 g i blandad körning. DS4 ligger på 134 g/km.

De förhållandevis låga utsläppen beror förstås på att det handlar om snåla dieselmotorer. Ett krux med Alfas stopp/start-system är att när man trampar ned kopplingen och startmotorn ska dra igång motorn så går det långsammare än man är van vid och det blir lätt ett motorstopp p g a att man släpper upp kopplingen för snabbt. Trampar man då snabbt ner igen så gör systemet automatiskt en ny start av motorn. Det är helt enkelt en egenhet man får vänja sig vid.

Visserligen är inte baksätet det första man har i tankarna om man funderar på Alfa Giulietta eller Citroën DS4.  Men vi provade förstås komforten även där bak. Det är enklare att glida in i Giulietta.

DS4 har en knasigt utformad dörr och dörröppning som gör att vuxna  närmast får åla sig in. Väl på plats sitter man bra och har bättre takhöjd och sittkomfort än i Alfa, som är lite lägre och har sämre ben- och fotutrymme.

Men man kan i alla fall veva ner sidorutan i Giulietta. Det går inte i DS4. Dörrens och rutans form skulle kräva en tung mekanism för att klara att sänka ner rutan.

Vi tycker:
Citroën DS4 är mer komfortabel, känns gedigen, har bra utrustning och ger en hel del av det mervärde som en spekulant på biltypen troligen letar efter.

Alfa Giulietta överraskar både negativ och positivt. Den skulle må bra av fastare fjädring. Krocksäkerheten är hög och den vinner i längden om man gillar sportiga egenskaper. Men den känns lite råare än DS4, bullrar ganska ordentligt, har bristande rostskydd och  körställningen är inte  optimal, vilket borde vara en förutsättning i en bil med sportambitioner.

Vinnaren heter DS4.

Se Vi Bilägares webb-tv:
Citroën DS4: Plus och minus

Alfa Romeo Giulietta: Plus och minus

Testinformation

Modeller i det här testet:

Alfa Romeo Giulietta Distinctive JTDm
Citroën DS4 HDi Sport

Betyg

  • 5 = Utmärkt
  • 4 = Mycket bra
  • 3 = Bra
  • 2 = Godkänt
  • 1 = Underkänt

Alfa Romeo Giulietta 2.0 JTDm 170 hk Distinctive

Tillverkningsland: Italien.
Modell: Femdörrars kombisedan.
Motor: Fyrcylindrig commonrail turbodiesel med variabel geometri. Cylindervolym 1 956 cm3. Borrning/slag 83/90,4 mm. Kompression 16,5:1. Automatiskt stopp/start-system. DNA körprogram som ger bl a snabbare respons i läge dynamic. Kamrem.  
Effekt/vridmoment: 170 hk (125 kW) vid 4 000 v/min. Vridmoment 350 Nm vid 1 750 v/min.
Kraftöverföring: Drivning på framhjulen via sexväxlad manuell växellåda. Nästa år kommer automatversion med TCT (dubbelkoppling).
Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben med undre länkarm och hjulspindel i aluminium. Krängningshämmare. Bakvagn med två diagonallänkar och ett framåtriktad momentstag. Länkar hjulspindel samt hjälpram i aluminium. Separat monterad skruvfjäder och stötdämpare. Krängningshämmare.     
Hjul: 205/55 R 16 på alufälgar.
Styrning: Dubbel kuggstångsstyrning med elektrisk servo. Vändcirkel 10,9 m.
Bromsar: Skivbromsar, ventilerade fram. Låsningsfritt system med elektronisk
bromskraftfördelning och nödbromsassistans. P-broms på bakhjulen. Backhållare.
Prestanda:  0–100 km/tim på 8,0 s. Toppfart 218 km/tim.
Övriga versioner: 1,6 JTDm med 105-hästars dieselturbo, miljöklassad. 1,4-liters bensinturbo med 120 respektive 170 hk, samt 1,75-liters bensinfyra på 235 hk.

Grundpris, kr: 268 000
Testbilens pris, kr: 293 000
Förmånsvärde, kr/år: 26 300
Skatt kr/år: 1 437
Försäkring, kr/år 1): 4 901
Servicekostnad t o m 6 000 mil, kr: 5 927
Serviceintervall, mil/år: 3 500/2år
Kamdrivning: Rem
Byte, intervall/kostnad: 4 år/18 000 mil/4 295
Garantier, år 2): 3 (1 0000mil)/3/12/3
Milkostnad, kr 3): 45

1) Vid 1500 mils körsträcka i stad typ Västerås.
2) Nybilsgaranti/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 3) enligt konsumentverkets kalkyl vid 1 500 mils årlig körsträcka om bilen ägs i tre år.

Citroën DS4 HDi Sport

Tillverkningsland: Frankrike.
Modell: femdörrar kombisedan.
Motor: Fyrcylindrig 16-ventils commonrail turbodiesel med variabel geometri. cylindervolym 1 997 cm3. Borrning/slag . 85/88 mm. Kompression 16:1. Kamrem.
Effekt/vridmoment: 163 hk (120 kW) vid 3 750 v/min. Vridmoment 340 Nm vid 2 000 v/min.
Kraftöverföring: Drivning på framhjulen via sexväxlad manuell växellåda.
Hjulupphängning: Fram MacPherson fjäderben med krängningshämmare. Torsionsbakvagn med skruvfjäder och stötdämpare separat monterade. Krängningshämmare.
Hjul: 225/45 R18 på alufälg.
Styrning: Kuggstångsstyrning med elektrisk servo. Vändcirkel 10,7 m.
Bromsar: Skivbromsar, ventilerade fram. Låsningsfritt system med elektronisk bromskraftfördelning och nödbromshjälp. P-broms på framhjulen. Backhållare.
Prestanda: 
0–100 km/tim på 8,6 s. Toppfart 212 km/tim.
Övriga versioner: eHDi på 112 hk, miljöklassad med 6-växlad manuell eller 6-växlad EGS-automat, samt tre versioner med bensinmotorer på 120, 156 respektive 200 hk.

Grundpris, kr: 265 900
Testbilens pris, kr: 313 000
Förmånsvärde, kr/år: 30 900
Skatt kr/år: 1 947
Försäkring, kr/år 1): 3 656
Servicekostnad t o m 6 000 mil, kr: 11 944
Serviceintervall, mil/år: 2 000/1år
Kamdrivning: Rem
Byte, intervall/kostnad: 10 år/18 000 mil/3 743
Garantier, år 2): 2/3/12/3
Milkostnad, kr 3): 41

1) Vid 1500 mils körsträcka i stad typ Västerås.
2) Nybilsgaranti/vagnskada/rostskydd/vägassistans. 3) enligt konsumentverkets kalkyl vid 1 500 mils årlig körsträcka om bilen ägs i tre år.

Kommentarer

#1
2011-11-25 10:24

Nix, förra generationen av Giulietta upphörde att tillverkas 1985 då den ersattes av 75an,. alltså för 26 år sedan.

#2
2011-11-25 10:25

Giuliettan finns med sportfjädring för den som önskar, och de flesta bilar i Sverige lagerhålls med denna som standard.

Giuliettan finns även med två mindre dieslar (105 och 140 hästar) och de räknas som miljöbil och får då skattelättnader.

#3
2011-11-25 11:07

Giulietta under senare delen av 70-talet och in i 80-talet var en kortad Alfetta - de delade motorer och chassi. Giuliettan hade dock en roligare inredning med varvräknare som gick "baklänges" och med ett handsfack modell utdragbar byrålåda. Den ersattes av 75 modellen som fortsatte med samma chassi och var en enklare upplaga av Alfa 90.

Sen började Alfa med framhjulsdrift över hela modellserien.

#4
Juppe
2011-11-25 13:45

Alfan är riktigt snygg bakifrån och snygga linjer även från sidan, men fronten ser helt efterbliven ut. De höga uppdragna lysena passar inte in med den lilla grillen i mitten.

Annars känns det som att fransmännen är på gång. Både Citroen och Peugeot har många fina modeller.

#5
2011-11-25 14:54

Framifrån är nya Giuliettan en modern version av klassikern från 50-talet i designen och jag tycker det är snyggt. Bakifrån är dock Giuliettan ful som stryk för den ser ut som vilken vanlig bil som helst, ja som typ en tråkig tysk eller något. Skrämmande att italienarna har missat bakdelen, vilken flopp...

Alfa MiTo har snyggare bak...

#6
2011-11-25 16:47

Cittran är klart tuffare och snyggare. Ingen tysk premiumbil, visserligen, men den som tittar på en Citroên eller Alfa kanske inte är ute efter det heller?

#7
2011-11-25 22:05

Tycker Giuliettan är ovanligt ful för att vara en Alfa. På senare år är det endast 166, 156 SW och 159 SW som tilltalat. Alla andra ser ut som små alt. stora tjockisbilar med ful front.

#8
2011-11-25 22:56

DS4 kommer snart se menlös ut. För egen del skulle jag kunna tänka mej välja den pga bra ljudkomfort. Men med snål garanti och högt pris i Sverige så hamnar den i papperskorgen. (OBS inte bara att prislappen i Sverige är hög, utan säljarna erbjuder löjligt låga rabatter.) Alfan har jag noll uppfattning om. Men ingen av dem kommer att sälja.

#9
2011-11-26 11:47

DS4:an har ju en premiuminredning med exklusiva material och väldigt sköna stolar, helt klart skönare och lyxigare än Audi och BMW så för en premiumbil så är inte priset högt. DS är Citroëns premiumserie, och har uppgraderade komponenter, materialval och känsla jämfört med standardbilarna - ändå så är fransk premium lägre prissatt än tysk premium.

DS4:an är en unik bil - en fyra dörrars coupé med extra hög markfrigång.
Som en Mercedes CLS på styltor. Jag tycker det är roligt att fransmännen vågar göra något annorlunda, och den är helt klart en snygg bil.

#11
2011-11-26 16:08

Alla bilar var roligare och mer personliga på på 70-talet, men marknadens krav har likriktat bilarna för nu handlar det om att maximera försäljningen och då får man inte sticka ut för mycket. Så bilarna har blivit tråkigare därför att kunderna har blivit tråkigare och inte vill sticka ut från grannen för mycket.

#12
Juppe
2011-11-26 16:32

Citroen, Premium ... haha ViB's kommentarer blir bara roligare och roligare.

#13
Thure
2011-11-26 16:45

Jo, fluffiga plastiga och opersonliga har de blivit.

Juppe: Det är därför man besöker denna sida! :)

#14
2011-11-26 20:18

Citroën DS är faktiskt premiumbilar.
Istället för att göra som Volkswagen och kalla sina premiumvarianter av Skoda för Audi, så fortsatte Citroën med sitt eget varumärke men lade till kombinationen DS för att markera premium. Nu är premiumbilar inget nytt för Citroën. Första Citroën DS var faktiskt en premiumbil som låg i den högre prisklassen, det var bland det finaste man kunde köpa och åka då när den kom. En annan premiumbil från Citroën var den lyxiga coupén SM med motor från Maserati. Och nu finns ju C6 som en klassisk lyxbil som går att köra över dåliga svenska vägar utan att direktören i baksätet spiller en droppe av den överfyllda groggen när han gör affärer, till skillnad från direktören bak i Audin som redan har tappat glaset i golvet på grund av skakningarna och slagen när bilen slår i underredet och den hårda sättningen av chassiet.

Riktig premium, det är när baksätespassagerarna kan föra en avspänd konversation i baksätet utan att märka att chauffören har tagit genvägen över järnvägssliperserna istället för den vanliga motorvägen och de märker ingen skillnad för det är som att sväva fram...

#15
Juppe
2011-11-26 21:37

@Raphael
Har du druckit? Du svammlar ...

#16
2011-11-26 22:45

Raphael, hur det nu än är med DS-seriens verkliga "Premiumkvalitét", så det som gäller: "Uppfattar marknaden DS som premium?" Svaret är givetvis nej. Hade Citroen varit kloka nog att t.ex. hänga på 5 års garanti (vilket andra märken med säljproblem och sopigt kvalitétsrykte gjort) och 3 års fri service, så kanske dom kunde sålt några DS4:or. Trots att dom i Sverige, relativt övriga Europa, valt att fläska ihop en hög prislista. Känns som om Citroen, i likhet med t.ex. Fiat, inte vill sälja bilar i Sverige.

#17
2011-11-26 22:53

En Citroen utan gasfjädring är ju som vilken dussinbil som helst.
Då föredrar jag Giuliettan, även om den inte är lika kul som den var 1984.

#18
2011-11-27 19:43

saabnisse: Gasfjädring är inget måste för en Citroen! Provkör DS4 så märker du att gasfjädring skulle föra bilen åt fel håll, dvs minder sportig. Gasfjädringen passar dock perfekt för C5/C6.

#19
Herman R
2011-11-28 01:03

Citroen = primium som någon sa.

Audi är en kraftigt förfulad Skoda fast med uselt rostskydd och fler motorhaverier mm.

Min gick dock fint men såldes då den var extremt dyr att äga och laga mm.

#20
Juppe
2011-11-28 09:27

@Herman
Om du hade någon som helst aning om vad du talade om skulle du veta att Audi i princip inte har någonting gemensamt med Skoda.
Men du är bevisligen bara yttereligare en i raden av forumtroll här på ViB, så varför bryr jag mig ens om att kommentera?

#21
2011-11-28 11:00

Två intressanta och egentligen också rätt prissatta vagnar som förtjänar en högre försäljning här hemma, men tyvärr med "fel" märke så de lär bli sällsynta. Och som vanligt så är ViB förutsägbart ganska negativa till dessa märken...suck.

Men de som ändå vågar köpa en visar iaf att de är tänkande individer som gör ett aktivt val istället för att välja nått av default-valen i klassen som det går tretton på dussinet av.

#22
2011-11-28 12:50

Juppe, i din värld är att ha samma ägare, samma motorer, samma backspeglar, samma underleverantörer, flera knappar likadana, samma designers, samma chassi, samma stötdämpare och fjädring, samma växellådor, samma automatlådor, samma styling på luftutsläpp och ventilationsreglage - det är enligt dig att "i princip inte ha något gemensamt". Om det inte är att ha något gemensamt så undrar jag vad det är att ha något gemensamt...

Skoda Superb är en Volkswagen Passat i lite annan yttre design, som är en Audi som också är en Seat. Gamla Audi A4 säljs ju som Seat. Volkswagen-gruppen blandar och ger så är det en Audi, Seat, Skoda eller Volkswagen? Till och med PSA-gruppen lyckas hålla bättre ordning på sina varumärken än Volkswagen-gruppen. Fiat-gruppen har ännu bättre ordning på sina varumärken, där Alfa har en väldigt distinkt stil både i det yttre och i det inre och under skalet. Alfa har helt annan bakvagn än Fiat använder, interiören är helt Alfa-design och egna stolar, ja inte ens de designade backspeglarna är Fiat.

Men Volkswagen-koncernens bilar ser ju t o m ut som varandra både utanpå och inuti, de delar samma designelement både exteriört och interiört - för det är samma personer som har designat och utvecklat dem. Denna synergi tjänar Volkswagen-gruppen mycket pengar på, men de förlorar när det gäller varumärkenas profilering gentemot varandra för de är för lika helt enkelt.

Audi A3 - Golf - Skoda Octavia = samma backspeglar, det är ju pinsamt.
Sådana missar gör inte konkurrenterna.

#23
Juppe
2011-11-28 13:45

@Raphael
Självklart delar man vissa komponenter, annars vore man väl rejält dum? Nya S6 har t.ex motorer från Bentley. Gamla S6/RS6 delade motorer med Lamborgini.
Att Seat fått ärva en utgången modell av A4 att designa om som sin egen, innebär inte att Audi-bilar är Skoda-bilar ...

I princip är det bara den nu utgående A3 som är den modell som man med rättvisa kan säga är en uppiffad VW/Skoda.
A4 och uppåt har inte många likheter med VW och Skoda.
T.ex har man längsmonterade motorer och Audis fyrhjulsdrift med Torsen diff. VW och Skoda kör tvärställda motorer med Haldex.

Du ljuger dessutom när du säger att det är samma designer som designat alla bilarna, men det vet du också ditt lilla Troll ...

#24
2011-11-28 17:24

Nu tycker jag att ni halkat av tråden fullständigt.
Det här handlar ju om Citroën vs Alfa-Romeo.

Jag har alltid ansett att Citroën är en av de mest komfortabla bilar som finns, så länge den har gasfjädring och att Alfa-Romeo gör bland de trevligaste familjesportbilarna.
Men när de gör intrång på respektive marknad känns det fel.
Jag skulle aldrig köpa en Citroën utan gasfjädring och aldrig en mjukisAlfa.

Då finns det andra märken.

#25
CorollaConny
2011-11-28 17:56

Är det troll eller bilar sidan handlar om?

#26
2011-11-29 11:18

Saabnisse:
Bra poäng! Jag gillar ju båda märkena, och kör gashydrauliskt som bruksbil. Bekvämt, smart och skönt.
Men, vill jag ha en mer körglad bil ligger ju Alfa nära till hands.

Tycker att denna Alfa inte når upp till tidigare Alfor designmässigt, medan Citroen har blivit snyggare och snyggare.

Tyvärr lär Alfan bli en sällsynt syn på svenska vägar, kombinationen dyr/udda/dåligt rykte lär ge ett dåligt andrahandsvärde. Fast, det medför förstås att den blir mer attraktiv som begagnad.. ;-)

#27
2011-11-29 16:58

Hultarn, tyvärr är det så att alla nya bilar har dåligt andrahandsvärde och det verkar bli sämre för varje år.
Men det finns sällsynta modeller av både försvunna och existerande märken som har ett stigande värde.
En Citroën DS19-21 i bra skick eller en Alfa-Romeo Alfetta eller Giulietta till exempel.
Ok, de är inte vanliga, de flesta har fragmenterats i bilskrotar, men det höjer värdet på de kvarvarande.

Här finns ju en fråga, är det idé att köpa en bil man räknar med ska bli udda och ställa undan, eller ha som finbil, t.ex. de som köpte NSU Ro80 och ställde undan,
och räkna med att de blir värdefulla?
Eller ska man som svensk lägga sina pengar på en Volvo, Saab (om det går!) eller någon standardasiat?
Bäst om man har råd vore ju båda alternativen.

Men jag fortsätter med en dåres envishet att hävda att Citroën med gasfjädring är den mest komfortabla bilen i överkomligt prisläge.
Liksom att en Alfa-Romeo, rätt utrustad, är en av de roligaste bilarna som finns i samma prisklass.

#28
2012-04-08 10:35

Juppe, jag förstår att Audi-fantaster ogärna vill erkänna att Skoda gör i praktiken samma bil under ett annat namn. När det gäller designen, du anklagar mig för att ljuga men ansvarig för Audis, Skoda och Volkswagens design är Walter Da Silvia, för han är chef över alltihop. Och det är tydligt att hela V A G-koncernen har anammat samma designspråk, alla deras bilar är olika varianter på samma grundkoncept i design. Ganska raka linjer, en tydlig kantighet, höga midjor, små rutor och inga designmässiga utsvävningar.

Och om du vill kalla mig för ett "troll" så är du givetvis varmt välkommen att göra det, för det säger mer om din människosyn än om mig.

#29
2012-04-08 10:40

Vad som inte nämns i artikeln det är att DNA-systemet även justerar fjädringen och stötdämpningen, så i läget Dynamic så är stötdämpningen något fastare medan den är mjukast i läget All Weather. (All Weather läget passar därför inte bara dåligt väder utan även för dåliga vägar). Nu är det ingen större skillnad, men det är ändå en skillnad som märks.

Jag konstaterar att artikeln inte nämner i vilket DNA-läge som användes när man testade Alfans vidhäftningsförmåga till asfalten.

Om man vill ha en Alfa med styvare fjädring så finns sportpaketet, i detta ingår även sportstolar. Detta paket är i praktiken standard på Giulietta med 140 hästars dieseln och uppåt eftersom det är det som lagerförs i Sverige.

Alfas bilar är designade för att köras med kontrollerad sladd, det ställer visserligen lite krav på föraren men för en förare som gillar aktiv bilkörning så blir föraren belönad. Det är samma sak med lilla MiTo, den sladdar också lite men sladden är lätt att hämta hem. Allt detta är medvetet i designen för att ge körglädje.

#30
2012-04-08 14:21

En till sak som jag tycker borde uppmärksammas det är att Giulietta har Q2 som standard i Sverige, det är alltså en elektronisk differentialbroms. Det är framförallt i halt väglag, snö och is, som den gör nytta. Giuliettan har alltså fler "remmar och hängslen" än de flesta konkurrenter, dock är de trimmade för körglädje och inkopplade i DNA-systemet (Dynamic, Normal, All-weather) så att föraren kan påverka balansen mellan körglädje och trygghet.

#31
2012-04-08 14:40

"Alfa Romeos modellnamn Giulia, som senare blev Giulietta" stämmer inte alls.
Giulia betyder Julia och Giulietta betyder "liten Julia". Den första Giuliettan introducerades faktiskt innan Giulia och året var 1954. Den ersattes av Giulia 1962, som var en större modell och som senare ersattes av Alfetta som var ännu större. För att komplettera Alfettan så släppte Alfa en ny mindre sedan-modell som då fick namnet Giulietta.

Kännetecknande för dessa var att de var komfortabla familjesportvagnar. Nya Giuliettan fortsätter denna tradition, dock kan man ställa om fjädringen med DNA-reglaget så bilen blir mer styv för den som föredrar det.

Nästa år släpps Alfa Giulia, som är en större modell.

#32
2012-10-04 14:58

Jag satt i en ds4 här om dagen...Vilken känsla!
Underbara reglage och rattar verklig kvalitetskänsla..

Blev dessutom riktigt förvånad över priset.. trodde den skulle ligga på 450 000:- men icke.. 250 000:-
Jag fick i alla fall en riktig vill ha känsla, audi q5 liknar och känns mer som en död fisk i jämnförelse...

Hej!

Vi har förståelse för att du använder adblocker, men hoppas att du kan stänga av den för vår sajt. Annonser är en förutsättning för att vi ska kunna fortsätta att driva sajten.