Nästa artikel
Köp rätt bil och undvik floppmodellerna – så funkar våra begagnattester
Premium

Köp rätt bil och undvik floppmodellerna – så funkar våra begagnattester

Publicerad 25 maj 2023 (uppdaterad 2024-02-06 13:50)
Unik hjälp för dig som ska köpa begagnad bil. Här finns det pengar att spara jämfört med att köpa nytt!

Att köpa bil brukar vara det näst dyraste som hushållet slår till på, vid sidan av bostaden. Därför gäller det att kolla upp bilköpet innan det är för sent – och då är våra begagnattester en riktigt bra hjälp på vägen.

– I vårt arkiv finns i skrivande stund 248 tester av begagnade bilar. Det är en ovärderlig hjälp på vägen för att undvika bilarna som ägarna inte är nöjda med, säger Niklas Carle, chefredaktör för Vi Bilägare.

Våra begagnattester består oftast av en provkörning av bilen i fråga och en djupdykning i vad vi skrivit om modellen tidigare. Vi går också igenom motoralternativen och bilens styrkor och svagheter.

En annan viktig punkt är eventuella återkallelser. Många nya bilar måste tillbaka till verkstaden för att rätta till något mer eller mindre allvarligt, och det gäller att kontrollerna är utförda. Det kan handla om viktiga säkerhetsdetaljer som krockkuddar.

Klicka här för att komma till våra begagnattester.

Siffror från Bilprovningen och ägarna själva

Vi tittar också på bilmodellens betyg hos Bilprovningen för att se om den har fler eller färre fel än snittbilen, vi granskar rostskyddet och säkerhetsnivån och vi tar även bilägarna själva till hjälp för att ta reda på hur bilen är att leva med. Det kallar vi AutoIndex.

– I begagnattestet skriver vi också ut vilka priser du kan förvänta dig om du slår till. Det är viktig hjälp för att du inte ska behöva betala mer än nödvändigt, säger Niklas Carle.

Unikt långtest

Förutom själva prislappen gör vi också en ekonomikalkyl för att ta reda på vad du kan förvänta dig för milkostnad inklusive service, reparationer, däck, bränsle, försäkring och skatt. Dessutom listar vi priserna på utvalda reservdelar för att du inte ska få en kalldusch om något behöver bytas.

Begagnattesterna i vårt arkiv är kort sagt det första du ska läsa när du börjat ringa in ungefär vilka modeller du är intresserad av. Testerna ingår för alla våra Premiummedlemmar och du kan enkelt bli medlem här.

Dessutom har Vi Bilägare som enda biltidning i Sverige ett långtestgarage med bilar vi köper in och äger under flera års tid. Det är en unik satsning där vi berättar hur bilen är att leva med över tid och avslöjar brister du behöver ha koll på.

– För dig som inte är redo att teckna en digital prenumeration ännu finns möjligheten att välja ett korttidserbjudande. Det förnyas inte automatiskt, avslutar Niklas Carle.

Klicka här för att bli Premiummedlem eller köpa korttidserbjudandet för att kunna läsa begagnattesterna.

Det avslöjar vi i våra begagnattester

Här är några exempel på tester och avlsöjanden du hittar i vårt begagnatarkiv.

• Vår långtestade Ford Mondeo har riktigt dåligt rostskydd, avslöjade vårt test.

• Volvo XC40 är en av Sveriges populäraste begagnade bilar, men inte något vidare bra köp, visar vårt långtest.

• Vårt begagnattest av åtråvärda drömbilen BMW X5 avslöjar att det finns gott om punkter du måste kolla innan du slår till för att inte få en kalldusch.

Ämnen i artikeln

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.