Nästa artikel
”Jag har lärt mig uppskatta en riktig blinkersspak”
Krönika

”Jag har lärt mig uppskatta en riktig blinkersspak”

Publicerad 2024-02-20 19:30
Teslas blinkersknappar funkar lite mindre dåligt än jag trodde, skriver Erik Söderholm.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Tesla har av oklar anledning tagit bort blinkersspaken i uppdaterade Model 3. I stället får föraren trycka på blinkersknappar på ratten, något jag nu testat.

Jag kan inte komma på så mycket positivt med att byta ut blinkersspaken mot blinkersknappar, men föraren får i alla fall ett liten ”surr” som feedback på att blinkersknappen är intryckt och aktiverad. Tack för det.

Faktum är att Teslas lösning ändå fungerade ganska bra i vanlig trafik. Bilen stänger av blinkersen efter att filbytet eller svängen är avklarad, och om den inte skulle göra det trycker man igen på samma blinkersknapp. Det hände några gånger under min provtur, så här finns visst utrymme för förbättring.

Jag fick också tänka till några gånger och även titta ned på ratten för att komma ihåg vilken av blinkersknapparna som satt var – det hade kanske varit enklare om de satt på varsin sida av ratten? Men det här är nog något Teslaägarna lär sig med tiden.

”Faktum är att Teslas lösning ändå fungerade ganska bra i vanlig trafik”

Det riktigt jobbiga uppstod när ratten var ”upp-och-ned”, till exempel i en rondell. Nu är Model 3 så direktstyrd så det är inte många rattvarv som krävs, men jag lyckades med nöd och näppe blinka ut ur rondellerna.

Det ledde till viss överbelastning för min hjärna som inte uppskattar multitasking: titta i backspegeln och döda vinkeln om det är fritt att svänga ut ur rondellen, kolla att ingen är på väg ut på övergångsstället och sedan hitta rätt blinkersknapp mitt i all denna röra. Pust!

Även om knapparna alltså fungerade okej i de flesta situationer har jag verkligen börjat uppskatta en redig blinkersspak. Jag har aldrig tidigare ägnat den så mycket som en tanke, men det gör jag nu. Så enkel att sköta, så enkel att ta för given.

Njut medan du har din blinkersspak kvar!

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (32)

  • 2024-02-23 09:02 Bra där, Axa. Är förvånad…
  • 2024-02-22 18:06 JL Jag använder inte en…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.