Nästa artikel
”Snart behöver vi lastbilskort för vanliga personbilar”
Krönika

”Snart behöver vi lastbilskort för vanliga personbilar”

Publicerad 16 november 2023 (uppdaterad 21 november 2023)
Det är hög tid att ta ett steg tillbaka och fundera på vad man egentligen behöver av bilen, skriver Fredrik Diits Vikström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Finns det någon gräns för hur stor och tung en bil kan bli? Det verkar inte så. I dag väger de värsta schabraken uppemot tre ton – utan last. Om det här ska fortsätta måste vi snart ha lastbilskort för att få köra en vanlig personbil. Parkeringsplatserna måste förstoras. Vägarna förstärkas?

Men det finns ett alternativ. I den här artikeln drar vi en lans för den mindre och enklare bilen. En bil som är smartare på alla sätt och räcker för de flesta.

Det är hög tid att ta ett steg tillbaka och fundera på vad man egentligen behöver av bilen. Jag tror att det kan finnas en skillnad mellan upplevda och verkliga behov. Behöver du sitta högt och titta ned på trafiken? Behövs allt det där utrymmet mer än vid enstaka tillfällen?

”Det är hög tid att ta ett steg tillbaka och fundera på vad man egentligen behöver av bilen.”

I artikeln visar vi hur en vanlig småbil med hjälp av några smarta tillbehör kan bli rymligare än en stor suv. Det är kanske bättre att köra en mindre bil och när behovet infinner sig koppla på olika lastlösningar?

Genom att välja den mindre bilen sparar du flera hundratusen kronor i inköp och mer därtill i drivmedelskostnader. För att inte tala om alla resurser och all energi som sparas vid tillverkningen av bilen.

Vi har också testat tre småbilar, varav en är den billigaste nya bilen som just nu går att köpa. Det testet kan du läsa här på sajten inom kort. Kanske inget för trebarnsfamiljen eller hundägaren men vi blev överraskade av hur mycket dessa bilar har att erbjuda. Till ett realistiskt pris dessutom.

Det måste helt enkelt finnas en plats för den mindre och enklare bilen. Ska vi ha råd att köpa en ny bil och ha en chans att klara utmaningen med klimatet måste utvecklingen mot stridsvagnstunga jättebilar brytas. Det är dags att sticka hål på föreställningen om att dessa överdimensionerade fordon har en funktion att fylla.

Ge den mindre bilen en chans. Den kan vara alldeles lagom.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (30)

  • 22 november 2023 Snoid Nu är det väl ändå…
  • 22 november 2023 Axa skrev: Det märks i…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.