Nästa artikel
”Plötsligt är bensinbilen billigast för de allra flesta”
Krönika

”Plötsligt är bensinbilen billigast för de allra flesta”

Publicerad 16 augusti 2023
Att välja en elbil kan bli en dyr tjänst för miljön, skriver Fredrik Diits Vikström.

Detta är en krönika. Det innebär att innehållet är skribentens egen uppfattning.


Ni skriver för mycket om elbilar! Batterier hit, kilowatt dit och det ena med det tredje. Och dyra är de också! Ingen vanlig människa har ju råd.

Ganska ofta får vi höra detta. Att vi borde dra ned på elen. Samtidigt är den vanligaste frågan till redaktionen: vad ska jag satsa på för bil framöver? Vågar jag skaffa elbil eller kanske laddhybrid?

För oss är detta en balansgång. Självklart måste vi följa trenden med eldrift, snart finns inget annat, och nagelfara dessa bilar på samma sätt som alltid. Särskilt eftersom det finns så många nya faktorer att ta hänsyn till, laddning, räckvidd, och så vidare.

”Spelplanen har dock ritats om. Klimatbonusen på 70 000 kronor är väck och bilpriser och räntor har stigit mot skyn”

Det där med priset är dock svårt att komma runt. Att köpa en ny bil kostar stora pengar och i synnerhet om den går på el. Därför har vi på sistone skrivit extra mycket om begagnade bilar som fler har råd med. Och det kommer vi fortsätta med.

Men även om elbilen är dyrare i inköp kan den löna sig i längden, har våra tidigare uträkningar visat. Eftersom elen är så mycket billigare än bensin och diesel har kalkylen tippat över till elbilens fördel.

Spelplanen har dock ritats om. Klimatbonusen på 70 000 kronor är väck och både bilpriser och räntor har stigit mot skyn. Plötsligt är bensinbilen billigast för de allra flesta, visar den stora drivmedelsmatchen som du kan läsa här.

Vi har tussat ihop en bil som tankas med bensin, en laddhybrid och en elbil av samma grundmodell och räknat, räknat och räknat. Slutsatsen är att investeringen i en elbil är svår att räkna hem. Det finns flera goda anledningar till att köra på el, inte minst klimatmässiga, men som det ser ut just nu innebär det oftast en merkostnad för bilägaren.

Att välja bil är svårare än någonsin och det finns väl egentligen bara två tips som aldrig går ur tiden: läs Vi Bilägare och köp begagnat! Oavsett drivmedel.

Ämnen i artikeln

Kommentarer till artikeln (24)

  • 28 augusti 2023 Allt handlar om körmönster…
  • 19 augusti 2023 Vad räntan är på…
Läs kommentarer och diskutera

Missa inget från Vi Bilägare

Genom att anmäla dig godkänner du OK-förlagets personuppgiftspolicy.